Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Milyen színű lehet a kiscsikó?

Milyen színű lehet a kiscsikó?

Figyelt kérdés
az anya pej színű és választhatok hogy, feketével, pejjel, deressel vagy sárgával akarom "összehozni" :) Milyen szinek jönnének ki? :D Vagy ha esetleg van valami honlap akkor lécci linkelj (én nem találtam)
2012. júl. 23. 11:46
 1/4 anonim ***** válasza:

Független a dologtól.

Két feketéből sárgánk lett pedig csak az anyai déd nagyapa volt sárga..

2012. júl. 23. 12:34
 2/4 Platypus ***** válasza:

A pej színt okozó gén episztatikus hatású a feketéhez és a sárgához képest, tehát ha egy ló ezt örökli, akkor pej lesz. Maga a pej allél(A) pedig domináns. Ha az anya homozigóta AA, akkor a fekete és a sárga apától is pej csikó lesz. A derestől lehet pej vagy pejderes. Ha az anya heterozigóta, akkor az utód 50% eséllyel pej lesz. A fekete apától 50% eséllyel születhet fekete csikó. A sárga apától is 50% van a fekete csikóra. Sárga csikó csak akkor születhet, ha az anya is hordozza a sárga színt kialakító recesszív allélt. Ha az anya felmenői között van sárga, akkor erre van esély, de a legjobb esetben is csak 25%.

Ebben az esetben a deres apajelöltnél az is kérdés, milyen alapszínen deres, mert befolyásolja a csikó színét.

2012. júl. 23. 13:39
 3/4 anonim ***** válasza:
általában, a legtöbb esetben ez úgy van, hogy a dominánsabb színű lesz a csikó. pl. ha az anya pej, az apa deres, akkor pej lesz a ló. De ez attól is függ,hogy milyen szinek fordltak elő a családjában:)
2012. júl. 23. 16:56
 4/4 anonim ***** válasza:
Én inkább úgy választanék fed.mént, hogy melyik a legjobb természetű és mit hogyan örökít. Hogyan tudom kijavítani a kanca hibáit. Ha a kanca pl túl pörgős és nyugodtabbat akarok, akkor keresek egy nyugodtabb csődört. Aztán felőlem a csikó lehetne hupilila is, csak jól lovagolható legyen. És az sem utolsó, hogy mire szánom a csikót. Fogatba vagy nyereg alá. Azon belül is melyik szakág.
2012. júl. 23. 22:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!