Ezt csak én furcsállom, de nagyon? O. O
Volt nemrégiben egy kérdés miszerint 'Nálatok kiengednek e 18 éven aluli lovast terepre?'
A válaszol nagy része nemleges volt.
De az mi már hogy egyáltalán nem megy vki terepre? :O
Mert egyedül tényleg ne menjen SENKI mert nagy baj is lehet, de terepre nem mehet ki egy lovas?? Ez mi már? :O
Idézem magam: "egyedül tényleg ne menjen SENKI"
Idézet a válaszok közül:
Nem engednek ki, csak a lovarda területén belül lehet, vagy karámban.
Saját lóval nyilván, ottanival soha.
Ez azért kicsit..
Próbálj egy kicsit felnőttként gondolkodni. Odamegy a lovas, te vagy az edző. Rád van bízvaa testi éppesége. első szúrásban tehát bármi történik vel, téged elővesznek, ha olyan nagy a baj, jön a rendőrség, kirúgnak, stb. Másodsorban, neked -ha lelkiismeretes vagy- két dolgot kell még tenned, egyrészt oktatni azt, aki odamegy a tőled várható legmagasabb színvonalod, másrészt pedig élményt nyújtani neki, hiszen ő fizető vendég, akinek vissza kéne jönnie legközelebb is.
Mindezek után pedig figyelni kell a ló és a felszerelés éppségére is. Namost, egy lovasoktató kap párszáz forintot óránként, max ezret. Akkor mért kéne kiennie terpre, mikor egyrészt veszélyesebb, tehát fölösleges kockázat a semmiért, másrészt inkább élevzeti értéke van, mert tanítani ott már nem olyan könnyű. Persze egy tapasztalt lovas, aki elég felkészült nyilván olyan lovardát választ, ahol kiemmenk néha, de egy kezdő- és jellemzően ők akarnak terpere menni- nem feltétlen jó, ha kint császkál.
"ha kimennénk terepre már felélénkülnének, lehet nem is bírnánk velük" És egy versenyen mit csináltok?? :O
Ezt nem birom hogy pályán meg bírja fogni a lovat de terepen kész..
Látszik hogy még nem hagyott ott ló terepen... meg ez a "karámban meg tudja fogni a lovát terepen meg nem" duma is nagyon tetszett. A karámban nem tud otthagyni a ló, nem érheti annyi baleset mint kint terepen és a figyelmét sincs ami elvonja. Terepen viszont bármikor előjöhet egy olyan félelme amiről addig nem is tudtál (mondjuk egy traktor vagy motor) és meg is van a baj. Ha mondjuk leesel a lóról és beütöd a fejed, elájulsz és egyedül vagy akkor ki hív neked mentőt? A lovadat ki fogja meg mondjuk egy forgalmas út mellett ha történik valami? Mert nem mindenkinek van lehetősége nyugodt, békés, erdős részen lovagolni.
Velem is előfordult hogy kimentem egy csikóval terepre, karámban gyönyörűen dolgozott, igazából terepen is csak ritkán kalandozott el a figyelme. Aztán jött egy traktor, a ló megijedt én leestem de a szárat sikerült elkapnom és kb 50 métert húzott maga után. Ha nincs ott barátnőm hogy megfogja szerintem a karomat is kitépte volna.
Arról nem is beszélve hogy normális lovardatulajdonos tényleg nem enged ki senkit egyedül terepre, nem hiányzik neki hogy lecsukják mert igen is ő a felelős a dologért, az ő lovát lovagoltad.
Én nem tartom normálisnak, hogy valakit nem engednek ki terepre, ha megvan hozzá a megfelelő lovastudása. OK loviban, ahol sok a vendég ez szervezetten megy, ott kísérőkkel megy a dolog. Megfordultam már itt-ott, ha én terepre akartam menni, eddig mindig lehetett, a lovi adot mellém egy kísérőt és ketten mentünk (jobb is így mint 5-6 lovassal vonatozni).
Volt pár hely, ahol eddig lovagoltam, hogy felelősségi nyilatkozatot kellett aláírnia mindenkinek, aki egyáltalán lóra ült, hogy saját felelősségére lovagol és használ minimum egy kobakot, 18 év alattiaknál szülővel is alá kellett íratni, 14 éves korig meg olyan kitétel volt benne, hogy gerincvédő+ kobak kötelező.
Az az edző sara, hogy nem megfelelő tudással enged ki lovast, előtte illik felmérni a delikvenseket, hogy tud-e mind3 jármódban biztonságosan ülni és irányítani.
Ha mondjuk a 14 éves lovas tud szépen menni és rendben van a nyilatkozat+ van gerincvédő és kobak, akkor semmi akadályát nem látom, hogy kivigyék terepre.
Viszont az a lovi elássa magát a szememben, ahol csak a pályán lehet keringeni, mert nem bírják a terepet a lovaik, és mindentől ijedeznek, mert alapjáraton minden lónak szüksége van minimum heti 1 terepre, különben befejel, az az említett tereplovaglási problémák merülhetnek fel. Az meg alap dolog, hogy a ló a természetben kicsit aktívabb, jobban figyel a környezetére, mert a karám ilyen szempontból elég ingerszegény terület.
Mellesleg saját lovam van és 10 éve terepre járok egyedül. Sőt terepen tanultam meg igazán lovagolni a lovamtól. Nem mondom, hogy követendő példa, de senkitől sem szabad elvenni a terepezés élményét, ha van rá megfelelő felszerelése és lovagló tudása. A lovardának meg illene kiegyensúlyozott, jól belovagolt és kellően szenzitív lovakat biztosítania.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!