Mit lehet csinálni egy fülféltős lóval? Hogyan kantározzuk?
Ahova járok lovagolni, edzőmnek néha én szerelem a lovakat ha jönnek még mások is lovagolni.
És van egy akit nem tudok felkantározni, mert miután bekapja a zablát és már húznám fel a fülére/fejére, elkezd hátrálni,ugrálni, felcsapja a fejét, ha nagyon nyúznám talán ágaskodna is. Oda nyúltam csak úgy szimplán is a füléhez és nem szereti ha piszkálják.
Mondtam edzőmnek hogy segítsen, nem tudom csak engem szivat-e? Aztán mondta hogy neem, mostanába rákezdett erre, de azt mondja Ő se tudja miért.
Szóval mit lehetne tenni? Le lehetszoktatni? Hogy lehet ráadni a kantárt? Edzőm mivel férfi és jóval erősebb egy gyors igen határozott mozdulattal fel tudta "erőszakolni", de én nem boldogulok vele.
Lehet rá csináltatni kantárt, amit tarkón lehet csatolni.
Illetve fokozott óvatássággal kantározni, határozottan, de vigyázva a füleire.
Önszorgalomból ottmardhatsz, és kinevelheted belőle. Alapvetően nem bonyorult, fokozatosan, centinként kell ráadni a kantárt, ha nem csinál semmit jutalom, ha igen, akkor újrakezdés. De ez hosszú folyamat, több órába is beletelhet pár napig, nem olyasmi, amit lovaglás előtt pikk-pakk megoldunk.
Edzőnek meg üzenem, hogy nem nagyon kéne flegmára venni, mert lehet, hogy valaki akaratán kívül megtépi a fülét, ezesetben pont neki kéne ezt a hibát kiokítani valakiből, de lehet fájdalom is a hátterében, ezt megint neki kéne figyelnie. Kicsit melózzon már a pénzéért!
A kantárt sosem erőszakoljuk rá a lóra, azzal csak rontunk a helyzeten, próbálkozni is fölösleges, ha nem akarja, úgysem fog menni.
Türelemmel lehet belőle kinevelni.
Először hagyd is ki a kantárt a buliból, kezdetben azt érd el nála, hogy kötőfékben hagyja, hogy bármit csinálj a füle körül.
Van egy távolodós-közeledős módszer, ami pont az ilyen esetek "gyógyítására" alkalmas.
Körkörösen kezdd el simogatni a nyakát, és haladj fokozatosan a füle felé, lassan, de határozottan. Amint közeledsz a füle felé, és elkezdi megemelni a fejét, vissza ugyanúgy körkörösen a nyakán lefelé. Amikor picit lejjebb tette a fejét, ismét elkezdesz körkörösen simogatni a füle felé. Ezt mindaddig csinálni, amíg nem hagyja, hogy egészen a fülét is nyugodtan meg tudd simogatni.
Ha sikerült, nagyon dicsért meg, és jöhet a kantár.
Ezt jó párszor minden kantározás előtt el lehet játszani, de előre szólok, hogy türelem kell hozzá, jó, ha már 15-20 perccel az eredeti terv előtt nekilátsz, hogy ne kelljen rohanni, ráérjetek szépen, türelmesen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!