Egy lovat napi hányszor lehet (ajánlott) lovagolni?
Ha versenyezni akarsz gondolom van edződ is. Heti 2 ugróedzés elég, a terepekkel meg nem szabad fukarkodni, minden más meg idomítás legyen. Mondjuk felnyergeled, bemelegíted aztán egy jó óra idomítómunka, aztán ugrómunka. Akkor másnap mondjuk bemelegítéssel idomítasz egy 1,5 órát, aztán mész még vele egy laza terepet. Na meg legyen pihenő napja is. Esetleg lovaglás helyett csinálj vele kapcsolat építő gyakorlatokat, akár parellit is, mint pihenés.
Ha én a lovamat naponta 2x felnyergelném igen csak "megutálna", mert tudja, hogy a nyereg= meló. Ezért jó vele időnként játszani, mert akkor nem fog összekötni az állandó munkával.
Inkább napi egyszer lovagolj, de akkor hosszan, ezért is mondtam, hogy idomító után terep vagy más jellegű munkát csinálj vele. Ne egy-egy órában gondolkozz, hanem hosszabb időintervallumokban. Nálam egy igazi tereplovaglás min 2-3 óra. Ez alatt a ló is kellőképpen elfárad. Idomító munka az kicsit más, mert ott inkább agyilag fárad a ló, mint fizikailag. Én napi egy nyergelésre rendezném le a munkát, így akár 3-4 órát is nyeregben tölthetsz + itt a jó idő lehet lovat mosni, legeltetni stb így is sok időt tölthetsz a lóval.
Azért írtam heti 2 ugró edzést, mert azért ez fokozottabb igénybevétel a lónak és azért vigyázni kell ne terheld túl.
Konzultálj az edződdel, állíts össze mindig egy heti tervet az aktuális feladatokkal, célokkal, pihenőkkel, terepekkel, így mindig naprakész leszel a lovadból, tudni fogod mikre kell jobban rákoncentrálni.
Mindemellett fontos a megfelelő mennyiségű takarmány is, ha ilyen sokat akarod dolgoztatni a lovad.
Az amit az első írt, hogy benti munka után egy terep, tényleg többet ér, mind 2x egy óra lovaglás.
Mondjuk a lónak nem lesz baja attól sem, ha többször nyergeled fel egy nap (lásd iskolalovak, azok szerinted hány órát mennek?) de neki is jobb, ha letudja egyszerre a melót :) Meg neked sem kell kétszer bemelegíteni.
Viszont erőteljesen ajánlott egy edző, főleg az elején, nehogy elrontsd a lovat!
pihenőnap meg mindenképpen kell heti minimum 1!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!