Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan szoktassam hozzá a...

Hogyan szoktassam hozzá a friss fűhöz?

Figyelt kérdés
A lovam eddig nem nagyon evett friss füvet, csak szalmát. DE úgy gondoltam, hogy elkezdem hozzászoktatni a fűhöz, hiszen ez az alapvető tápláléka egy legelő állatnak és minimum ne kapjon már kólikát tőle. Mondjuk maga legeltetés elég húzós, mert nem igazán tud egy helyben maradni hanem mindig kitalálja hova kéne elmenni és ha ő elindul az isten se fogja vissza. Szóval ezt még valahogy meg kell oldanom, de a lényeg, hogy először mennyi ideig legeljen és milyen időközönként vigyem ki. Úgy értem mehet, minden nap vagy ne, vagy hogy?? Annyira félek, hogy kólikás lesz!!! :S
2012. márc. 30. 18:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Hol tartod? Otthon? Van legelőtök? Ha elég nagy a terület, akkor le tudsz belőle választani egy részt, ide ne menjen be, itt nőhet a fű nyugodtan, de a többi részen, amint sarjad rögtön lerágja, viszont ez olyan mennyiség, hogy semmi baja nem lesz tőle. Emellett simán lehet legeltetni 20-30 percet. Ha kinőtt a lezárt részen a fű, akkor ráengeded a lovat, aztán ott nyír, míg a többi helyen nő a fű. Remélem érted :D

Az első pár legeltetés lehet picit meghajtja a lovat, kicsit világosabb és lazább lesz a kaki, ügyelj arra, hogy mindig legyen neki megfelelő folyadék pótlás. Nálunk már lassan nő a lucerna, abból tényleg csak egy nagyon keveset szabad legeltetni az elején, mert abból bizony lehet kólika, de az ilyen kis fűféléktől nem lesz komolyabb baja, ha fél órát legelteted, aztán lassan növelheted az adagot a szénát meg csökkentheted. Mi nyáron alig adunk szénát, mert egész nap legelnek.

2012. márc. 30. 20:48
 12/14 anonim ***** válasza:

Kezdd tíz perccel és fokozatosan emeld a percek számát. ha nem tudod megfogni, tehetsz rá kantárat is, laza orrzóval, hogy tudjon rágni, de az egyik előttem válaszolónak is jó ötlete, hogy zárt helyre, karámba vidd legelni először.

És ne hagyd, hogy ide-oda rángasson. Légy vele erélyes.

2012. márc. 30. 22:27
 13/14 A kérdező kommentje:
Nem. Lovardába van. Már írtam az egyik kommentembe! :) Csak tudja, hogy hol a zabos és egyik lovat se zavarja simán el megy mellette. Mondjuk már őt is leszoktattam róla, csak kattan egyet az agya és újra. Van egy fa rúd amit fel tudok tenni, hogy ne tudjon visszarohanni a nyergelőbe, meg a zabosba. Lehet, hogy felteszem. Köszönöm a válaszokat! :) A kantárra már én is gondoltam! :)
2012. márc. 31. 10:24
 14/14 A kérdező kommentje:
Ma kivittem legeltetni! Istenem! *.* Annyira imádtam. Nem is hittem, hogy ilyen bizalom van már köztünk. Kivittem és amikor álltam akkor engem bökdösött vagy legelt egy kicsit, amint elindultam azonnal jött utánam. Elkezdtem futni, elindult utánam ügetésbe és tekergette a nyakát. Sétáltunk egy csomó ideig mert nem akart legelni! :) Nagyon jó volt! :)
2012. ápr. 5. 17:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!