Két kép! Vélemények?
Nem vagyok valami ügyes és jó lovas, de szeretnék fejlődni. Két linket csatolok, az egyiken egy sárga, 6 éves paci van, a támaszkodásával kapcsolatban szeretnék néhány véleményt/tanácsot kérni: jó-e, elég hosszú-e a kikötő, természetesen támaszkodik-e?
A másik linken csak egy ló szájat fogtok látni, ami egy jó 30 perces lovaglás után került ilyen állapotba, amihez meg az lenne a kérdésem, hogy ez már jó eredménynek számít(eddig sosem volt ilyen szép "habos")?
Köszönöm!
Az első képen nem látok nagy problémát a kikötő felhelyezésével, viszont nem látom, hogy támaszkodna, inkább csak behajlítja a fejét. A hátulja nem megy a lóval, csak a ló után, ha érthető ez így... Nekem az a paci - így kép alapján, de így nem egyszerű megítélni - inkább az elejével dolgozik, a hátulja csak "támaszték", hogy el ne dőljön.
Második kép: ne abból ítélj, hogy habos-e a ló szája vagy sem! Egyébként nem is igazán habos, ezt még nem nevezném annak. De tévhit, hogy ha habzik a szája, akkor minden renben van! Attól is lehet simán habos, ha volt valami a zablán, nem volt rendesen elmosva, vagy lecsípett egy falat kaját zablásan. Szóval ez nem mérvadó. Viszont: miért lovagolsz úgy, hogy a lovadon kikötőszár van????? Ha azért, mert másként "rosszalkodik", tehát hajlamosabb bakolásra vagy egyéb hülyeségekre, akkor nem ez a megoldás, az alapokhoz kell visszamenni vele és egy jó lovasnak kicsit átlovagolnia.
Ha azért csinálod, hogy támaszkodjon a lovad, akkor kár ezzel bajlódni, támaszkodni nem ettől fog. Sőt, belekényszeríted egy hamis keretbe, aminek köze sincs a kezedhez, és végképp nincs köze a támaszkodáshoz. Amint a kikötőt leveszed róla, azonnal át fog menni csillagvizsgálóba.
A támaszkodást csak úgy érheted el, ha a lovad lendületesen, elengedetten, a segítségekre reagálva mozog.
Kezdd az edzést hosszú száron, így lépj és ügess addig, amíg a ló maga el nem kezdi keresni a zablát, azaz le nem nyúlkál érte. Ha már keresi, akkor lassan, finoman, fokozatosan lehet összeszedni. A ló által felajánlott támaszkodás akkor fog megmaradni, ha egyrészt a lendület mindig megvan (nem elrohanásról beszélünk, hiszen lépni is lehet lendületesen), másrészt a lovon átmennek a segítségek, tehát jól reagál a testsúly-, csizma-, szársegítségekre, valamint a kezed végig élő, érző kéz, finoman, teleszkóposan viszonyul a ló szájához.
Mindezt elérni nem egyszerű és nem is egyemberes mutatvány - nem fog egyedül sikerülni, szükséged van külső kontrollra. Edzővel dolgozz, hogy minden pillanatban visszajelzést kaphass arról, mit csinálsz éppen jól vagy rosszul. Fejlődni csak így lehet.
Köszönöm az érthető választ! Sokat segített!
A kikötőt azért rakom rájuk, főleg a sárgára, mert folyton a földön volt az orra, gondoltam nyúlna a szárért, csakhogy nem volt rajta, így nem tudom miért nyúlni. Most meg hogy rajta van, le-le engedi a fejét, HA nyugodt állapotban van, de sokszor kikapja. Egy edzővel konzultáltam, és ő mondta hogy futószárazzam kikötővel, és egy idő után támaszkodni fog.
Egyébként én pont a fordítottját vettem észre: az elejével alig, a hátuljával meg nagyon intenzíven mozog. Ez igazából videón látszana jól. Csak úgy ringatja a csípőjét, a lábait szépen az első patanyomán túl szokta rakni. Ez a kép még a munka elején készült, kb 15 perc lépés után(ez előtt a kép előtt kikötő nélkül sétált 10 percet). Próbálok edzőt "keríteni" magam mellé, de mivel faluban lakom, így elég kicsi az esélyem arra, hogy a közelben találok egyet, aki jó is, és tapasztalt is. Próbálkoztam már vele, de a benzinpénz miatt a csillagos eget veri az órabérük NEKEM. Sajnos nem tehetem meg, ezért könyvekből próbálok okosodni. Ez van. Örülhetek, hogy van két gyönyörű lovam. (Mégha nem is olyan képzettek, mint szeretném.) :)
Igen, ez az edződolog olykor komoly gond, de biztosan van a környékeden olyan lovas (vagy több) aki esetleg versenyzik is, tehát dolgozik edzővel. Nekem is messziről járt az edzőm évekig (Szolnok megyei vagyok és a Balatonról jött) de összeegyeztettük minden olyan lovassal, aki ezzel az edzővel akart dolgozni és útba esett. Így aztán tartott edzést vagy 3-4 városban, mindenütt több embernek, a benzinpénzt összedobtuk... Tudom, nehéz, de érdemes próbálkozni.
Abban meg igazad van, hogy örülhetsz a két szép lovadnak - nem tudom, a pej milyen, de a sárga egész jó képet mutat - szóval hajrá, tanulj amit lehet, valamennyi fog rád ragadni szakirodalomból is, legalább elméleti szinten és akkor könnyebb lesz ha egyszer mégiscsak találsz edzőt a már elméletben tudott dolgokat áttenni gyakorlatba.
Sok sikert!
Köszönöm szépen a biztatást! :)
Próbálok majd az itteni egy-két lovassal egyeztetni, hátha érdekli őket a dolog, ez jó ötlet! Köszönöm! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!