Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Két kép! Vélemények?

Két kép! Vélemények?

Figyelt kérdés

Nem vagyok valami ügyes és jó lovas, de szeretnék fejlődni. Két linket csatolok, az egyiken egy sárga, 6 éves paci van, a támaszkodásával kapcsolatban szeretnék néhány véleményt/tanácsot kérni: jó-e, elég hosszú-e a kikötő, természetesen támaszkodik-e?

A másik linken csak egy ló szájat fogtok látni, ami egy jó 30 perces lovaglás után került ilyen állapotba, amihez meg az lenne a kérdésem, hogy ez már jó eredménynek számít(eddig sosem volt ilyen szép "habos")?

Köszönöm!

[link]

[link]

2012. márc. 25. 23:10
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Az első képen nem látok nagy problémát a kikötő felhelyezésével, viszont nem látom, hogy támaszkodna, inkább csak behajlítja a fejét. A hátulja nem megy a lóval, csak a ló után, ha érthető ez így... Nekem az a paci - így kép alapján, de így nem egyszerű megítélni - inkább az elejével dolgozik, a hátulja csak "támaszték", hogy el ne dőljön.

Második kép: ne abból ítélj, hogy habos-e a ló szája vagy sem! Egyébként nem is igazán habos, ezt még nem nevezném annak. De tévhit, hogy ha habzik a szája, akkor minden renben van! Attól is lehet simán habos, ha volt valami a zablán, nem volt rendesen elmosva, vagy lecsípett egy falat kaját zablásan. Szóval ez nem mérvadó. Viszont: miért lovagolsz úgy, hogy a lovadon kikötőszár van????? Ha azért, mert másként "rosszalkodik", tehát hajlamosabb bakolásra vagy egyéb hülyeségekre, akkor nem ez a megoldás, az alapokhoz kell visszamenni vele és egy jó lovasnak kicsit átlovagolnia.

Ha azért csinálod, hogy támaszkodjon a lovad, akkor kár ezzel bajlódni, támaszkodni nem ettől fog. Sőt, belekényszeríted egy hamis keretbe, aminek köze sincs a kezedhez, és végképp nincs köze a támaszkodáshoz. Amint a kikötőt leveszed róla, azonnal át fog menni csillagvizsgálóba.

A támaszkodást csak úgy érheted el, ha a lovad lendületesen, elengedetten, a segítségekre reagálva mozog.

Kezdd az edzést hosszú száron, így lépj és ügess addig, amíg a ló maga el nem kezdi keresni a zablát, azaz le nem nyúlkál érte. Ha már keresi, akkor lassan, finoman, fokozatosan lehet összeszedni. A ló által felajánlott támaszkodás akkor fog megmaradni, ha egyrészt a lendület mindig megvan (nem elrohanásról beszélünk, hiszen lépni is lehet lendületesen), másrészt a lovon átmennek a segítségek, tehát jól reagál a testsúly-, csizma-, szársegítségekre, valamint a kezed végig élő, érző kéz, finoman, teleszkóposan viszonyul a ló szájához.

Mindezt elérni nem egyszerű és nem is egyemberes mutatvány - nem fog egyedül sikerülni, szükséged van külső kontrollra. Edzővel dolgozz, hogy minden pillanatban visszajelzést kaphass arról, mit csinálsz éppen jól vagy rosszul. Fejlődni csak így lehet.

2012. márc. 26. 07:33
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm az érthető választ! Sokat segített!

A kikötőt azért rakom rájuk, főleg a sárgára, mert folyton a földön volt az orra, gondoltam nyúlna a szárért, csakhogy nem volt rajta, így nem tudom miért nyúlni. Most meg hogy rajta van, le-le engedi a fejét, HA nyugodt állapotban van, de sokszor kikapja. Egy edzővel konzultáltam, és ő mondta hogy futószárazzam kikötővel, és egy idő után támaszkodni fog.

Egyébként én pont a fordítottját vettem észre: az elejével alig, a hátuljával meg nagyon intenzíven mozog. Ez igazából videón látszana jól. Csak úgy ringatja a csípőjét, a lábait szépen az első patanyomán túl szokta rakni. Ez a kép még a munka elején készült, kb 15 perc lépés után(ez előtt a kép előtt kikötő nélkül sétált 10 percet). Próbálok edzőt "keríteni" magam mellé, de mivel faluban lakom, így elég kicsi az esélyem arra, hogy a közelben találok egyet, aki jó is, és tapasztalt is. Próbálkoztam már vele, de a benzinpénz miatt a csillagos eget veri az órabérük NEKEM. Sajnos nem tehetem meg, ezért könyvekből próbálok okosodni. Ez van. Örülhetek, hogy van két gyönyörű lovam. (Mégha nem is olyan képzettek, mint szeretném.) :)

2012. márc. 26. 08:21
 3/5 anonim ***** válasza:
ha húzgálja ki a szárakat a kezedből akkor tartsd meg és hajtsd hozzá.Lenyúlni a szár után sok mélyre lovaglással fog de csak akkor ha feltudja adni a hátát.
2012. márc. 26. 14:51
 4/5 anonim ***** válasza:

Igen, ez az edződolog olykor komoly gond, de biztosan van a környékeden olyan lovas (vagy több) aki esetleg versenyzik is, tehát dolgozik edzővel. Nekem is messziről járt az edzőm évekig (Szolnok megyei vagyok és a Balatonról jött) de összeegyeztettük minden olyan lovassal, aki ezzel az edzővel akart dolgozni és útba esett. Így aztán tartott edzést vagy 3-4 városban, mindenütt több embernek, a benzinpénzt összedobtuk... Tudom, nehéz, de érdemes próbálkozni.

Abban meg igazad van, hogy örülhetsz a két szép lovadnak - nem tudom, a pej milyen, de a sárga egész jó képet mutat - szóval hajrá, tanulj amit lehet, valamennyi fog rád ragadni szakirodalomból is, legalább elméleti szinten és akkor könnyebb lesz ha egyszer mégiscsak találsz edzőt a már elméletben tudott dolgokat áttenni gyakorlatba.

Sok sikert!

2012. márc. 26. 15:26
 5/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a biztatást! :)

Próbálok majd az itteni egy-két lovassal egyeztetni, hátha érdekli őket a dolog, ez jó ötlet! Köszönöm! :D

2012. márc. 26. 16:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!