Miért akar anyukám nekem kicsi lovat venni?
Nem értem miért akar nekem anyukám shetlandi pónit venni
11 vagyok és azt hamar kinövöm és nem lehet vele meg beszélni nem tudja meg érteni hogy a shetlandit hamar kinövöm és akkor meg a nyakunkon marad egy kisló amin utána lovagolni se tudok. segítsetek hogy beszéljem ezt meg vele?
Akkor mutasd meg édesanyádnak a válaszom és mondd neki, hogy szakedző vagyok, aki mellesleg a diplomadolgozatát is pont gyerekek lovagoltatásából írta.
A shetlandi pónit te már most kinőtted. Még ha alacsony növésű vagy, akkor is. A shetik max. 7-8 éves korig alkalmasak gyereklovagoltatásra, utána nagyobb póni szükségeltetik.
A túl pici ló éppúgy rejt veszélyeket a lovasra nézve, mint a túl nagy, egészen egyszerűen azért, mert képtelenség helyesen lovagolni, a lábaid túlságosan mélyre leérnek, ha ott akarod használni a csizmát, ahol kell, akkor fel kell húznod a lábadat, ami rögtön egy instabil ülést fog eredményezni.
11 éves gyereknek egyébként már nem is póniban gondolkodnék - esetleg egy connemara vagy egy német lovaglópóni szóba jöhet, ha már muszáj a póni, de nem ideális egyik sem. 11 éves lovasaim, aki saját lovat kapott, kivétel nélkül nagy lovakat kaptak, amelyekkel még 10 év múlva is ugyanúgy tudnak dolgozni. Léteznek kisebb termetű egyedek a félvérek között, ők a legideálisabbak gyerekek számára.
A pónikat gyakran tartják nehézfejűnek, öntörvényűnek és van is ebben valami, a shetik ráadásul ebben élen járnak. Makacs természetük tud lenni, sokkal nehezebben boldogul velük a lovas, mint egy jól belovagolt nagylóval. Ráadásul a pónik képzése sem egyszerű, hiszen méretüknél fogva sokkal nehezebb őket belovagolni, mert ugye nem gyerek lovagolja be, ez evidens, a felnőttnek meg megint csak nehéz jól tanítani a segítségeket, hiszen túl nagy az adott lóhoz.
Ha esel egy pici lóról, sokszor sokkal nagyobb bajod lesz, mint ha ugyanezt egy nagylóról teszed, egész egyszerűen azért, mert nincs lehetőség kiforogni az esést, azonnal ott a föld. Az ízületeidnek sem használ egyáltalán, a gerincednek pláne, mert pici ló picit lép, tehát "ráz", ami rázkódást okoz a csigolyák között is. Nem véletlen, hogy sérült gyerekeket sem lovagoltatunk soha pónilovon, kizárólag nagylovon!!!
Ha anyukád igazán jót akar neked, akkor egy szakember segítségével kerestek egy kisebb termetű félvért, pl. kisbérit, aki hosszú évekre tökéletes társad lehet.
A póni lehet cukinak tűnik, meg veszélytelennek egy laikus számára, de nem szabad elfelejteni, hogy egyáltalán nem kismacska kategória, vagyis attól, hogy pici, nem lesz sem könnyebben kezelhető, sem jobb természetű, engedelmesebb, stb.
Nekünk is van shetink, kizárólag hat év alatti gyerekeket ültetünk rájuk, nem is lovaglástanulás, inkább csak lóhoz szoktatás címszó alatt.
Eredetileg a shetlandit nem is hátasnak tenyésztették, hanem teherhordó hegyi póninak - egyébként pontosan erre alkalmas leginkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!