Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan kell egy lóval menni?...

Hogyan kell egy lóval menni? Hogy indul el? Hogyan kanyarodik? Hogyan lehet sebességfokozatot váltani?

Figyelt kérdés
2012. febr. 17. 19:12
1 2
 11/14 Mailerdeamon ***** válasza:

Ideális esetben van egy adott szármérték, amely megfelel minden jármódhoz, és jó kézzel lehet elvenni belőle és adni is hozzá a szármérték változtatása nélkül. Az más kérdés, hogy a kezdők szinte mindig hosszabb szárat fognak a kelleténél, ügetésben és vágtában már csak "a biztonság kedvéért is lerövidítik az", lépésben meg a helyes szárhosszhoz nem tudják kellően hozzáhajtani a lovat, azért adnak többet. Szóval én nem igazgatom állandóan a szárat, szép is lenne.

Az odaadott szár más, de pl. vágtázni is lehet odaadott száron.

Fordulatkor mindig a belső csizma a leghangsúlyosabb, ha nem így lovagolja, akkor pont hogy belül le fogja vágni az ívet a ló. Azzal egyet értek, hogy a külső csizmának hátul hatnia kell, illetve hogy a külső szárral fordul a ló (és örülök hogy így gondolod, mert ritkán beszélek olyannak, aki ezt így megérti).

Én pont azért nem kezdtem neki ecsetelni ezeket, mert még ha még mi is ennyit beszélünk erről, akkor szerinted ebből ő mit ért? :) Vegyen csak egy jó könyvet és menjen el lovagolni egy jó helyre, ott mindent az elejétől kezdve elmagyaráznak neki. Ez könyvi terjedelmű téma.

A sörényélen előrenyúlva sem hosszabbítod meg a szármértéket, csak előretolod a kezed, a hossz marad ugyan az.

2012. febr. 18. 10:58
 12/14 A kérdező kommentje:

és hogy kell megállni?

és elindulni?

a gyite meg a hó-val?

2012. febr. 18. 11:14
 13/14 anonim ***** válasza:

Mailerdeamon: Szerintem akkor egyezzünk ki egy döntetlennel, mert úgy gondolom mind a kettőnknek igaza is van meg nem is. De megtisztelő , hogy beszélhettem veled erről az igényes szakmai dologról! De nyilván egy komoly és egy kezdőszintű lovasnak máshogy kell magyarázni, most ebben az esetben nem látom értelmét komoly dolgokba belemenni (hajlítás,állítás és ehez hasonló feladatok)

Kérdező: Megállítani elsősorban a derekaddal, és a helyes ülés megvalósításával tudod. Megfeszít a derék, hátravisz a váll,szorít a térd, zár mind a 2 láb (csizma), hogy 4 lábon álljon meg (egymás mellé rakja az összes lábát)ez esztétikai szempontból is előnyös. .Ezeket komolyabb szinten úgynevezett "félfelvételekkel" készítjük elő, persze lehet csak "tépni" is a száját de attól nem fog rendezetten , szépen megállni.Szívesen magyarázok neked (még ha a többségnek nem is tetszik) de sajnos ahoz , hogy ezeket megértsd tényleg ki kell próbálni a lovaglást (esetleg megtanulni) , mert igazán csak a gyakorlat tudna erre rávezetni. De kérdezz bátran , ha tudok válaszolok!

2012. febr. 18. 14:20
 14/14 anonim ***** válasza:

Megállás:

Meghúzod a csípődet, csizmával odazársz, és kissé csuklóból meghúzod a szárat.

Próbáltam minél könnyebben megfogalmazni. A többi kérdésedet meg már kimerítették, kedves kérdező :)

2012. febr. 19. 16:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!