Nem tisztel? (nem találtam a megfelelő kérést. Dehogy rövid)
A lovam, nem azt mondom, hogy nem tisztel vagy ilyesmi mert vannak jó pillanatai amikor egy kisujj mozdításra mozdul de amikor nem mozog akkor nem rohanni akar mint egy átlagos ló, hanem harapni, rúgni, kapálni és támadni. Nyáron ilyen eszébe sem jut. Futószárazásnál is rátámad. Néztem egy videót Hempflingtől és elhatároztam , hogy lehet , hogy videóból nem helyes tanulni, de én meg akarom csinálni. Mos, megpróbáltam utánozni Hempflinget, az ágaskodás terén, és ez bejött, mert észre vette hogy nem félek tőle, hanem szét rakom a karjaimat és maradok egy helybe. Nos ez így jó is volt, de többször rám támadott még. Aztán bejött hozzám , és nem bírtam körre hajtani bármit csináltam. Ott körözött körülöttem 1m átmérő körben. Nem sunyított meg semmi, de nem tántorított.
Ez lenne a második kérdésem, hogy ezt miért csinálta?!
Nyergelésnél is, kapál, általában tudatosan engem céloz, de szokása a kapálás minden élőlényre. Egyik lovat se látom sose kapálni csak őt. Rúgni (még) nem rúgott, és nagyon remélem erre nem is kerül sor. Amúgy önfejű lóról beszélünk de nem értem, hogy engem most akkor nem tisztel vagy mi van?
Nyáron nagyon kedves, jön utánam bárhova megyek. De ez a téli időszak... Segítsetek mit csináljak?
A ló 15 éves, ha ez számít és herélt!
Nyilván nincs meg a kellő tisztelet, ha ilyeneket csinál, és nem is szabad hagynod neki. Ha csipked, csapj egy kicsit az orrára, nem szabad zöldre verni a lovat, de érezze, hogy te irányítasz. Ha rúg, szintén.
Hogyha rendesen viselkedik, dicsérd meg, annyira, hogy érezze, most csinálja jól.
Vidd ki karámba, vigyél magaddal egy futószáras ostort, nem bántani kell vele, de legyen valami a kezedben, amivel néha odasuhintassz. Futtasd meg, játssz vele egy kicsit, de ne hagyd hogy szemtelenkedjen. Amíg nem tisztel, nem is fog csatlakozni, akármennyire próbálkozol.
Soha nem kell őket bántani, bőven elég, ha határozottan mozdulsz mellette, úgy viselkedsz, mint aki tényleg irányít.
Futószárazz is vele, akkor is legyél erélyes, illetve mozgasd nagyon sokat, mert ha van hangulata csipkedni, meg piszkálni, akkor legyen energiája dolgozni is.
Lehet neked sincsen időd annyira rá, mint nyáron és ezt érzi, megsértődött. Viszont ez mégsem állapot, hogy már rugdos is.
Határozottan!
A lovad nagyon durván semmibe vesz téged, nem lett volna szabad hagynod, hogy idáig fajuljon.
Te magad írod, hogy mióta nem mozog, azóta ilyen. A megoldás tehát: kiadós lelovaglás minden nap. Nem minden ló olyan, hogy ha kéthetente ülnek csak rá, akkor is ugyan olyan nyugodt és engedelmes, mint ha naponta tennék. És nem azért mert megsértődött, hanem mert ezek az igényei.
Ha nem mozog, legalább az abrakot vegyétek vissza nála.
Nem tudom elképzelni, hogy futószárazáskor ha használod az ostort, nem megy ki körre. Erre (is) találták ki.
Tele van energiával, és emiatt agresszív lett, a fejedre nőtt. Ezt NEM szabad hagyni neki. Most lehet, hogy le leszek pontozva, de ha velem rendszeresen ilyeneket csinálna nemhogy a saját lovam, bármilyen ló, biztosan meg lenne mutatva neki a pálca. Persze, én sosem engedném idáig fajulni a dolgokat. Szóval, ha futószáron támad, legyints felé az ostorral. Ha továbbra is támad, nyugodtan csapj rá egyet, lelkifurdalás nélkül. Ha egy kicsit is megcsapja az ostor, az nem fáj neki, de jelzi, hogy túl messzire ment. Ha harap, csipked, vagy kapál és céloz is, akkor is nyugodtan csapjál rá kézzel, szárral, vagy pálcával. Következetesnek kell lenni, nem vehet hülyére téged.
A futószárazásnál azért csinálta az 1 m átmérőjű körözést, mert feszegeti a tűréshatárait. Oké, nem félsz tőle, de mi van, ha ő nem akar teljes körön menni, csak 1 m-en? Mit teszel, ha ő nem úgy cselekszik, ahogy elvárod tőle? Ha nem csinál meg valamit, van következménye?
Ha futószárazol, ne engedd, hogy csak úgy bejöjjön hozzád. Addig menjen, amíg mondod, és addig ne is próbáljon befelé közlekedni, amíg te nem úgy határozol. Használd az ostort és a futószárat erélyesebben, határozottabban. Ha befelé jön, hullámoztast meg a futószárat. Ha nem megy kijjebb, csapj oda neki az ostorral. Nem kell feltétlen elérje, csak hogy elérd a kívánt hatást. Ha abszolút nem akar kimenni, már elérheti az ostor.
Ki kell követelned, hogy tiszteljen. Ez a támadás meg kapálás dolog balesetveszélyes.
szia
én is igy jártam az enyémmel. nyáron semmi baj nem volt vele, és november körül kb megőrült. akárhányszor mentem be érte a karámba rámsunyított és harapni akart meg néha rugódott. már 1 hónapja ez ment mikor már mindenki azt mondta hogy igenis oda kell neki csapni hogy tudja hogy én vagyon a főnök. egyáltalán nem vagyok a híve annak hogy állatot bántsunk, de mikor már tényleg elegem lett és rettegtem tőle akkor tényleg rávágtam az orrára, vagy kézzel vagy vezetőszárral. Volt hogy pálcával is kapott. Lényeg az hogy mára megint normális, tudja hogy velem nem packázhat mert azért az nem úgy megy. Most már én is rájöttem hogy lóként kell vele bánni és annyira bántsd amennyire ő téged. Én féltem is tőle hogy bántani fog, ezért már a legkisebb fenyegetésre otthagytam és más hozta ki a karámból. Amióta határozottan odamegyek még akkor is mikor sunyít vagy vicsorog, és teljesen nyugodt vagyok, nem félek tőle azóta érdekes mód nem is próbálkozik be. Tényleg néha kell egy két "harc" hogy tudja hogy mit szabad és mit nem.
Azért van ostoron csapó, mert azzal kell megcsapni a lovat. El sem tudom képzelni, hogy próbáltad "tolni" az ostor szárával... :S
Ne szabadon próbálkozz. Azzal csak vadítjátok, hogy ostorral kergetitek össze-vissza meg üvöltöztök vele. Eh, magyarországi lovaskultúra. :(
Rakd csak szépen futószárra kikötőszárral és tisztességesen hajtsd meg! Abrakot csak minimálisat vagy egyáltalán ne kapjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!