A szárat, amikor vezetjük a lovat, miért kell levenni a nyakából?
Nem éppen fordítva lenne logikusabb?
Mert:
Ha leveszem a szárat, de megijed, és elengedem hogy elrohanjon, akkor sokkal nagyobb arra az esély, hogy belelép a szárba a ló, és meghúzza, vagy ne adj' isten eltöri a lábát, mintha a nyakában hagynám, és úgy vezetném. Ha mégis elgaloppozna, akkor a szár a nyakában marad, és mindenki megússza sérülés nélkül.
Nektek mi a véleményetek? :)
Változó a helyzet, mert ha azt a 10 m-t nézem míg elvezetem a nyergelőhelytől addig míg fel szoktam szállni, akkor rajta hagyom a szárat, amúgy meg ha le kell szállni valahol vagy sétálunk akkor leszedem a szárat a nyakából, mert ha baj van könnyebb megfogni.
Amúgy, ha karámon kívül vagy a lóval (főleg terepen), az lebegjen a szemed előtt: ha tüzet okád se engedd el!! És akkor nincs a fent említett probléma. Hosszabb száron könnyebb megfogni, ha ugrik egyet, vagy ha ágaskodik, ráadásul ha már 40-50 kilóval belecsimpaszkodsz a szárba, azt igen csak megérzi a zablán. Ahhoz meg, hogy elhúzzon vagy kitépje magát a kezedből, nagyon meg kell ijednie. Ráadásul hosszú száron kicsit tud pörögni, mint futószáron, de ha egyből két ponton fogod (zablánál és a végén), akkor könnyebb lenyugtatni.
"Ha viszont mázlid van és nem feléd ugrik és fogod a szárat, akkorát téphetsz bele a szájába, hogy legközelebb kétszer is meggondolja, hogy bevegye-e a zablát.
Arról nem is beszélve, hogy nemcsak könnyebben és gyorsabban foghatod meg lógó szárral, hanem kevésbé valószínű, hogy hirtelen erősebb fájdalmat okozol a szájában."
Így visszaolvasva egy kicsit félreérthetően fogalmaztam, sajnálom. Azt akartam kifejezni, hogy akaratlanul okozhat a lovas fájdalmat a lónak, nem direkt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!