Mit csináljak a csikóval?
Szóval, igazából nem rólam van szó, hanem egy ismerősömről. A lova nem olyan régen ellett csikót, a kancát majd valamikor újra lovagolni szeretné. De ugyebár a csikó leválasztása fél éves koránál előbb nem történik meg, addig meg mindenhová követi az anyját.
Amíg lovagol a kancáján, mit lehet csinálni a csikóval?
Lehet szabadon hagyni, had rohangásszon körülöttük? Nem fogja őket zavarni, vagy esetleg a kanca figyelmét elterelni a munkáról?
Ha egyedül lovazol a karámban, tehát másoknak nem okozhat problémát a csikó, akkor csak hadd szaladgáljon az anyja körül - egy idő után elnézelődik, elbóklászik, nem fog állandóan az anyja nyomában lenni.
Terepen, ha biztonságos számára a környék, szabadon lehet engedni, de figyeljetek rá, nekem egyszer az erdőben maradt le a 4 hónapos csikó - kíváncsi lett valamire - aztán rossz felé indult és akkor már hiába is kiabált utána még az anyja is, a bepánikolt csikó úgy szaladt, mintha kergetnék, a szomszéd falu alatt fogtuk meg. Gyorsan megtanulnak vezetéken is menni az anyjuk mellett - nálunk ez vált be leginkább.
Ha komolyabb munkát végzel a lóval, akár a boxban is maradhat a csikó egy-egy órácskát, először kiabálni fog, aztán megszokja. Vagy olyan is volt, hogy a legelőn hagytuk a többi kancával és csikóval, úgy sem volt gondja, de a leginkább az apjával volt szívesen, az meg nagyon vigyázott rá. :-)
szia!
Én tanultam úgy lovagolni kancán, hogy csődörcsikója volt. Rengeteg probléma volt vele, úgy hogy az oktató egy nagy ostorral állt középen a karámban... Ügetés közben oldalról ágaskodott a kancára, rúgott az anyjába, és mindenkibe. Nagyon zavaró volt. Egy kisfiút úgy megrúgott a fején, hogy a kancán lovagolt közben!
Azt mondta az oktató,hogy a csődörcsikók ilyenek, mert hamar elkezdik gyakorolni az ágaskodást. De akkor is nagyon zavaró volt. Engem úgy sípcsonton rúgott, hogy még ma is érzem a helyét, pedig már 13 éve volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!