Ha választanotok kellene, akkor melyiket választanátok és miért? Klasszikus stílus vagy természetes lókiképzés avagy western stílus?
Western vagy természetes.
Klasszikust na azt soha nem választanék, mertbár ott is van fejlődés, de leragat vagy egy évszázaddal, még mindíg komplett hülyének tekinti a lovat.
Jó lenne, ha már tiszták lennének a fogalmak, de újra és újra feljön ez a téma..
A természetes lovaglás az külön téma, mellette lehet klasszikus stílusban, vagy westernben lovagolni, amit a neve is mutat, hogy stílus.
Első válaszoló: nem tudom, honnan veszed ezt, hogy a klasszikus stílus hülyének nézi a lovat, olvass már el egy Klimke könyvet, vagy pl. Endrődy-t. Lovasakadémia sorozatban mindkettő van.
Mondjuk a western nekem is szimpatikusabb, lazább, szabadabb. De mindkettőben vannak erőszakos módszerek, embertől függ mit választ..
A természetes lókiképzés, mint a neve mutatja lókiképzés, vagyis lesz egy lovad, aki megbízik benned és elfogad a hátán. Ebből a lóból bármi lehet még, a továbbképzése folytatódhat klasszikus stílusban, illetve wescoban is.
A westen az egy életsítlus is! A környékemen lévő wescosok, azok akkor is kalapot húznak, ha a hivatalba mennek :) De nem csak az öltözködésről van szó, hanem süt róluk ez az életérzés. A western ló kiképzése másként folyik, mint egy angolé, szóval aki az eddig angolban lovagolt lovára wesconyerget pakol annak nem wesco lova lesz, csak ló wesconyereggel a hátán.
Én a természetes kiképzés híve vagyok, majd ezután a klasszikus képzésé, nem feltétlenül zablával (pl hackmorral vagy Dr Cook féle kantárral). Mellesleg mindkét stílust lehet durván csinálni és a lónak kellemesen is, a fő cél mindkettőnél a jó idomítás és az összeszedettség, csak másképp érik el ezeket (meg lehet nézni a western számok közül egy trailt vagy reining-et.
A klasszikus stílus egyáltalán nem jelenti azt, hogy kényszer. Én a klasszikus stílust követem, de ha valaki, hát én igenis a lóbarátnak vallom magam, aki mindent megtesz, hogy a lovai jól érezzék magukat.
Klaszikus stílusban lovagolok, de még soha nem volt véres a lovam szája, vagy az oldala, sőt, ütésnyomot sem lehetett soha egyiken sem felfedezni. Viszont ismerem az érzést, amikor vagy egy feladat - most teljesen mellékes, hogy egy akadály ugratása, egy díjlovagló feladat vagy épp egy hosszabb táv legyőzése, hiszen több szakágban is versenyzem - és a ló nem kényszerből csinálja meg, hanem mert élvezi a velem való közös munkát. Szerintem ez a legtöbb, amit egy lónál elérhetünk.
Volt nálunk bértartott ló, akivel a gazdája elvileg parellizett, gyakorlatilag meg semmire sem ment vele, jól láthatóan utálta a ló. Aztán az illető elment fősulira, nem ért rá a lovával foglalkozni, jött a testvére, nem parellizett, klasszikus stílusban, normálisan lovagolt és a ló szinte szárnyakat kapott.
Pff... Attól, hogy egy-egy díjlovas agyon cibálja a lova száját feszítővel, nem azt jelenti, hogy mindenki, aki angol stílusban lovagol. Egyébként így már beleköthetnénk abba is, hogy nekem meg az nem tetszik, mikor a hordót kerülgetve a ló galopplovakat megszégyenítő sebességgel rohangál össze vissza, aztán medence csontig koptatva a lábát satufékkel megáll.
Egyébként attól, hogy pl angol stílusban lovagolsz, még bízhat benned a lovad, attól még játszhatsz vele játékokat, foglalkozhatsz vele úgy, mint egy természetes lókiképző, hogy nyeregben lovagolod. Szóval igen, szerintem mindenki elítéli a vérző lószájat, de nem kell általánosítani, szerintem westernben is vannak kifogásolható dolgok. Nem kell általánosítani, minden stílusban tudsz úgy lovagolni, hogy ne okozz fájdalmat a lónak, és hogy bízzon benned, szeressen...
Klasszikus lovaglás és természetes lókiképzés!! :)
Már kicsit unom a westernt, a csapból is az folyik már. :S Bármilyen lovas újságot veszek, tele van westernnel. Nem tudom nekem ez a stílus nem tetszik. Hülyén néz ki ahogy tartja magát a ló, teljesen szétesett pózban van amikor lovagolják. Ráadásul nagyon csúnyán is néz ki!!
Ez az én véleményem nem kell lepontozni, bár nem érdekel!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!