Mekkora területen lenne értelme menhelyet létesíteni?
A lómenhely nem a vágó elől menekített lovaknak van kitalálva. Őszintén megmondom nagyon sok selejt ló van köszönhetően a kupecek és a hozzánemértők gondatlan szaporításának, illetve az 1 évesen belovagolt csikóknak és társaiknak. Tudom, hogy ők is élőlények, de szerencsétlen állatnak jobb kutyakajában végeznie, mint nyomorékként leélni még 5 évet.
Menhelyre beteg vagy rossz tartási körülmények közül mentett állatok kerülnek, melyek gyógyítását feladta a gazdájuk, de még élhetnének munkanélküli éveket, vagy kiszolgált öreg iskolalovak, melyek nyugodtan élhetnék a nyugdíjas éveiket.
Még az egészséges állat is pénznyelő, hát még egy beteg. Szóval a menhely egy nagyon szép gondolat, de ott is kőkeményen szelektálni kell. (Lásd Zakuszka-tanya)
Köszönöm a válaszokat!
Sajnos a "puszta közepére" nem igazán van merszem kiköltözni, mert egyedül elég kockázatos lépés. (Főleg, hogy sajnos az olcsóbb telkek környékén - tapasztalataim szerint - elég sok az a fajta csoportos ember, akitől jobb félni, és most nem mondtam semmi konkrétat, úgyhogy ne rágalmazzon senki.) Így inkább akkor gyűjtögetem még a pénzt egy darabig.
Ki mondta, hogy a lómenhely nem vágó elől mentett lovaknak van kitalálva...? Amerikában sok "Rescue Ranch" van, ami igenis ilyen célból (is) jött létre. Egy ideig dolgoztam galoppon, és láttam, hogy sok fiatal és egészséges lovat visznek vágóra. Nekik miért járna kevesebb esély, mint egy idős lónak, akit vágóra visznek? Ami azt illeti, egy beteg állat elaltatását nem ellenzem annyira, mint egy fiatal és egészséges állat megölését.
Egyébként a lóhúsra itthon nincs kereslet. Nem is tenyésztenek ilyen célból itthon lovat. A vágóhíd, lovak esetében, általában "kényszer" szokott lenni, nem pedig cél, így szerintem van értelme elhozni onnan lovat. (Mivel nem fog másik lépni a helyébe.)
Nagyon sokat gondolkodtam már ezen a témán, de sose volt elég pénzem hozzá, hogy belevágjak. Mindenesetre egy menhely lényege, hogy nagy legyen a befogadóképessége, egyetlen lovat se kelljen helyhiány miatt elutasítani. Mondjuk én istállóban nem gondolkodtam, csak karám plusz beálló, az a legegészségesebb és legkellemesebb a lovaknak, néhány box esetleg kell arra, hogy a nagyon beteg állatot legyen hol ápolni, amíg berakható a többi közé. De szerintem 20 ha alatt gondolkodni sem érdemes rajta. Hely kell a karámoknak, a takarmánynak, a trágyának, stb....
Ja és városban felejtsd el, azonnal fel fognak jelenteni. Csakis valahol városon kívül, külterületen lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!