Boxos vagy angolboxos istálló? Melyik jobb és miért?
A lovak -25-30°C-ig fel vannak töltve fagyállóval.
Csak arra kell figyelni, hogy munka után száradjon le rendesen, mielőtt lerakod. (pokróc, polártakaró) Ez mondjuk istállóban is így van, ott sincs túl meleg.
Az angol box a környezettől függően szellősebb és igen, télen hidegebb. De ha egy ló szeptembertől angolboxban van, nem lesz semmi baja, mert alkalmazkodik.
Nem hiszem hogy lényegesen jobb monduk egy tolóajtós vagy bármilyen beltéri box mint az angol. Az istálló minőségét úgyis a jó padlózata és a szellőztethetősége adja.
Én az angol boxra esküszöm, nekünk is az van. A lónak jobb, mert ingergazdagabb a környezete, angolboxban ritkábban alakulnak ki az olyan rossz beidegződések, mint karórágás, szitálás, stb., mivel a ló nem unatkozik annyira.
Meggyőződésem, hogy a lónak a legjobb a ridegtartás, vagyis az, hogy karámban van (lehetőleg jó nagy karámban, legelőn) és van lehetősége tető alá húzódni, ha akar. Ehhez az angol box áll sokkal közelebb, mint a normál istállótartás.
Az angol box szellőzése is szükségszerűen jobb.
Istálló talaja: sima döngölt föld, megfelelő vízelvezetéssel, tégla vagy deszka padlózat - ezek az olcsóbb megoldások. Vannak persze méregdrága és fantasztikus egyéb talajok is, de szerintem nem kell rá túl sokat költeni, teljesen rendben van bármelyik az előbb felsoroltak közül, feltéve, ha tisztességgel almozva van. Csak beton ne legyen, ha nem muszáj.
angolbox! mert több az inger kissebb eséllyel alakulnak ki rossz szokások (nekünk is az van)
de a rideg a legjobb. bár ezt én se tudom megoldani de a ló reggel 8-20-21 óráig karámban van
Padló: egyszerű döngölt föld a fa nem jó mert hamar rohad :S
végső esetben beton :)
Határozottan az angol bokszosra szavazok, az a legjobb, amikor két ajtós, és ha van valami, a felső ajtót be lehet csukni.
Az angol bokszos tartásban lévő lovak sokszor nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, ugyanis mindent láthatnak, ami a környezetükben történik, és ez sokukra megnyugtató hatással van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!