Kólika! Mikor ülhetek rajta?
Ez azért szép..
A lovadnak olyan betegsége volt amiben el is pusztulhatott volna te pedig azon problémázol hogy mikor lovagolhatod?!
Te vagy a tipikus példája a divatlovasoknak.
Az én lovamnak megszúrta az orrát egy széna szál szinte nem is vérzett én egy hétig teljes sokkban voltam..
A ráüléssel semmi gond, egy átlagos kólika után másnap már kutyabaja sincs a lónak, nyugodtan lehet lovagolni. Ami viszont feltűnő (egész életemben lovaztam): a ló teleeszi magát szalmával és nem iszik. MIÉRT???? A lovak szokták szálalgatni maguk alól a szalmát, de ha azt látnám, hogy a lovam két pofára tömi, akkor egyrészt megetetném, mert valószínűleg éhes, ha meg nem lehet éhes tutira, csak rossz szokás, akkor nem szalmára állítanám, hanem fűrészporra.
A kólikának amúgy az is jele, ha a ló folyamatosan rágja a szalmát, sokszor kínjukban csinálják a lovak. A nem ivás mindenképp komoly figyelmeztető jel! Vagyis ha legközelebb azt látod, hogy a ló nem iszik (és nem mínusz húsz fok van)akkor mindenképp gondolj a kólika lehetőségére! Egyébként az időben észrevett kólika általában nem igényel orvosi kezelést, a lovat deréktájon illik masszírozni, főként a keresztcsontja két oldalán, hátrafelé, plusz be kell takarni, a meleg segíti a bélperisztaltikát. És jártatni, jártatni, jártatni, akár órákon át - ezt mondjuk semmilyen körülmények között nem bíznám lovászra. (Hét hónapos terhesen két éjjelt voltam az istállóban a kólikás lovam mellett, télen, hidegben. Lett volna kit megkérnem, hogy vigyázzon a lóra, de az én lovam, nem másé, így kibírtam. Pedig igazán lett volna indokom másra bízni. )
Köszönöm, 16.36! :-)
Abban igazad van, hogy nem feltétlenül való mindenkinek ló! Személy szerint senkinek nem javaslom, hogy lovat vegyen, ha nem ő maga gondoskodik róla nagyrészt. 16. szülinapomra kaptam az első saját lovamat, akkor, amikor a szüleim már évek óta azt látták, hogy minden áldott nap ott vagyok a lovardában, ahol nem pénzért, hanem munkáért cserébe lovagoltam. Éveken át dolgoztam keményen, hogy hétvégente lóra kerülhessek.
Amikor megkaptam a lovamat, egy ideig bértartva volt, de lovász soha nem nyúlt hozzá - reggel ötkor, suliidőben is kinn voltam nála, megetettem, rendbe raktam, kialmoztam alóla, stb. Suli után megint, este pedig úgy jöttem el, hogy a ló megetetve, megitatva, leápolva pihengetett a frissen szalmázott boxában. Véleményem szerint lovat vagy így lehet tartani, vagy sehogy.
Hároméves a lányom, van pónija, de amikor kimegyünk a tanyára (most már saját tanya, több saját ló, szüleim ott laknak, stb.) nem a lóra ülés jut először eszébe, hanem indul, hogy segít etetni-itatni. :-) Boldogan várja, hogy lóra ülhessen, de egy szava nincs, amíg nincsen rendben az összes ló. Két kis kezével hordja a szalmát is a boxokba. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!