Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Szabadidomításhoz csikót...

Szabadidomításhoz csikót venni? Szerintetek érdemes lenne?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

7 évig lovagoltam, saját lovam is volt (ő 5 évig volt velem), de aztán egyetemre mentem, emiatt másik városba kellett költöznöm, egy albérletbe, és sajnos nem tudtam a továbbiakban is megoldani a rendszeres lovaglást (anyagilag se, időben se). A lovamat egy jóbarátom családjához adtam örökbe, a gyermekei lovagolják, nagyon szeretik. Akkor még úgy gondoltam, ha végeztem az egyetemmel, és lesz saját keresetem, majd visszaveszem tőlük, de hát látom, mennyire megszerették a kicsik a pacit és most már nem lenne szívem elvinni onnan. Én így is látogathatom, sőt, fel is szoktam néha ülni rá, de csak ritkán (sokat kell utazni, messze laknak tőlem).

Az lenne a kérdésem, hogy most már elvégeztem a fősulit és állásom is van, visznylag jól keresek, és ráadásul eléggé rugalmasak a munkaidő beosztásában, tehát újra lenne lehetőségem (pénzem és elég időm) lovat tartani.

Szeretnék venni egy pacit, de nem tudom, megérné-e csikót venni, vagy már túl sokat felejtettem ahhoz, hogy egy csikóval kezdjek? Régebben nem voltam rossz lovas, de tény, hogy 4 éve nem lovagolok már rendszeresen, csak alkalmanként ültem lóra nagy ritkán.

Viszont nagyon szeretnék szabadidomítással foglalkozni, és ennek megfelelően lovagolni majd az új lovamat is. Ezért gondoltam, hogy egy kiscsikó jó ötlet lenne, mert őt akkor már kezdetektől így is nevelnénk. Természetesen nem egyedül szeretném őt belovagolni, mindenképpen kérném hozzá szakember segítségét; a paci betanításához és a saját fejlődésemhez is.

Arra lennék kíváncsi, hogy vajon így, szakemberestül-mindenestül megéri-e egyből egy fiatalabb lóval kezdeni, vagy inkább idősebb, nyugodtabb, tapasztaltabb lovat keressek, akin "visszarázódhatok" a dolgokba?

25/L

2011. aug. 19. 10:42
 1/8 anonim ***** válasza:
78%

Azt mondom, ha már volt saját lovad, meg ennyi ideje lovagolsz(lovagoltál), akkor nyugodtan belevághatsz egy csikóba is, főleg szakember mellett.

Azonban, mielőtt bárminek is nekivágsz, szerintem amíg keresed a megfelelő csikót, megveszed a felszereléseket, elintézed a helyet, stb, addig járj el valahová rendszeresen lovagolni, hogy teljesen felfrissítsd a tudásodat. :) Meg nem ártana néhány könyvet elolvasni a csikóképzésről, adott esetben a természetes lókiképzésről, hogy annak is friss tudástárral kezdhess neki.

2011. aug. 19. 11:12
 2/8 x) ***** válasza:
Ezt igazából nem lehet elfelejteni :D persze nem árt egy kis ismétlés, keress egy lovardát és vegyél pár órát amíg visszaszoksz a lovaglásra.. Szerintem megpróbálhatod csikóval.
2011. aug. 19. 13:09
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat! :)
2011. aug. 19. 13:49
 4/8 Magyar2 válasza:
Mennyi idős csikóra gondoltál? Öt éves koráig csikó a ló.
2011. szept. 20. 12:03
 5/8 A kérdező kommentje:
Kb 3 évesre. Amikor már el lehet kezdeni belovagolni.
2011. szept. 20. 15:06
 6/8 anonim ***** válasza:
Szaksegítség mellett szerintem nyugodtan kezdj csikóval. Esetleg ha úgy érzed, beszéld meg az edződdel, hogy az ő lovain (ha edzősködik, tuti van neki) adna-e néhány órát neked, hogy belerázódj. Ártani nem fog, csiszolódsz picit, aztán hajrá, jöhet az új paci.:-)
2011. szept. 20. 18:20
 7/8 anonim ***** válasza:
Nekem az jutott eszembe, hogyha otthon tartanád, vehetnél kettőt, ha anyagilag megoldható, egy idősebbet, meg egy nagyon fiatalt, kb egy éveset, hogy mindent te kezdj el vele, a lábfelvételtől a belovaglásig... És egy idősebbet, ami ott van, lovagolhatod, foglalkozhatsz vele, mivel a pacik amúgy is társas lények, és többen szeretnek lenni... Vagy, ezt összevonva esetleg egy kancát csikóval, vagy vemhesen:)
2011. szept. 20. 18:43
 8/8 anonim ***** válasza:
Jómagam is lovakkal foglalkoztam, de szintén az egyetem végett abbahagytam. Most valahogy nem megy túl fényesen a lovaglás. De te tudod...
2011. szept. 20. 20:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!