Mindenhol ütik a lovat?
Ahova én járok lovagolni, a tulaj patkolókovács is. Kicsit korábban értem oda és épp patkolt egy lovat. A ló 2x megpróbálta elvenni a lábát és szó szerint nekiesett az oktatóm kalapáccsal verni a ló nyakát. Aztán bement egy lovaglópálcáért és azzal is megcsapta néhányszor.
Ez engem egy kicsit lesokkolt. Azt mondta, hogy muszáj, mert különben nem tudja ki a főnök. És ezek után tényleg állt rendesen.
Már több helyen voltam és mindenhol ezt csinálták.
Akkor ez most normális dolog?
Nem, nem mindenhol, sőt az én ismerőseim és edzőm nagyon ellenzik ezt. A patkolókovácsom pedig imádja a lovamat, ő a kedvenc lova, sosem ütné meg. Egyedül a csontkovács üti a lovat, akkor, ha a farokcsigolyáit, meg az idegközpontokat akarja helyretenni gumikalapáccsal.
Egyébként nagyon régi felfogás ez, hogy a lovat bántani kell ahhoz, hogy tudja ki a főnök. A ló menekülő állat, sosem támadna emberre, maximum akkor, ha élete előző részében valamit nagyon elcsináltak vele.
Tény hogy olykor meg kell emelni a hangot, vagy erélyesebben fellépni velük szemben, ha már nagyon hisztiznek, vagy elszáll az agyuk, makacskodnak, de verni nem szabad őket, semmi jót nem tesz.
ha pl hevederhúzásnál hátracsíp, akkor én is odacsapok egy kicsit. nem nagyot, tényleg csak h észrevegye magát...És segít.
tárggyal nerm ütöm, meg kézzel se nagyot, de ha egyszer igényli...
Ez nem normális dolog.Az ilyen türelmetlen embernek nem való a lovas életmód. Mélyen elítélem azt, aki neki esik a lovának, akár kalapáccsal, akár pálcával vagy bármi mással.
Én is néha szoktam bántani, de csak akkor amikor látom rajta, hogy ő is bántana. Látom rajta, ha töri valamin a fejét, de van egy bizonyos fokozatosság. Ha sunnyog én is sunnyogok, határozottan rászólok. Ha próbálkozik valamivel, akkor én is megemelem a kezem. Mindig csak annyi "erőszakot" alkalmazok, amennyit ő is. Nem mondom, hogy néha nem nyomom orrba, de azt már ki kell provokálnia.
Etikátlannak és nem lovasemberhez méltónak tartom, ha valaki veri a lovát. Múltkor egy amatőr díjugrató versenyen volt egy csaj, akinek kitért a lova az akadály előtt 2x is, úgy megverte ott pályán... legszívesebben leszedtem volna a lováról és a pálcáját a hátán törtem volna ketté.
Sajnos nagyon sok lovardában a ló nem sporttárs, hanem munkaeszköz, pénzkereseti lehetőség, lekezelően és sokszor erőszakosan bánnak velük, türelem helyett a megfélemlítés a fő eszköz. Aláírom amikor 10 lovat meg kell patkolni és pörögni kell nem nagyon van idő lónevelésre, de akkor sem ez a megoldás.
Szóval NEM normális dolog.
Nem mindenki ert kivaloan a lovakhoz, ees ezt a hianyossagot meglehetosen jol lehet potolni eroszakkal.
De nem kell nagyon megijedni mert kozel nem faj anyyira a lonak mint neked fajnaaz utes.
minden kovács odavág ha szívatja a ló..
Majd ha te fognád a rúgós csődör lábát lehet hogy megértenéd hogy miért kell a tisztelet.nem csak aranyos, kedves lovak vannak..ha meg félelemből ellenkezik nyilván türelem kell nem erőszak.
A lovas mondás szerint, ami szerintem nagyon igaz:
Az erőszak ott kezdődik, ahol a tudás végetér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!