Rosszul belovagolt ló, mit tegyek ha a lovam ugy van belovagolva hogy elköpje a zablát és leviszi a fejét szárra de hosszú száron is lent marad és így SZÁR ALATT LESZ? - SEGÍTSÉG
Az a legrosszabb ha aló száron belül van. :/ Próbáld vele a zablát megszerettetni.. Van iylen kikötő valami ami az ellen van ha száron belül van a ló... de különben épp msot lovagolunk be egy lovat, és ugyanezt csinálja... Nem egyszerű ügy.. A zabla kiköpése megakadájozható ha a kantáron az orrszíjra ráteszed azt az alsó szíjjat.
Nehéz erre megmondani mi a jó megoldás próbálkozz mindennel.. Futószárazod?
Szia, nehéz ügy. Amit leírtál valóban menekülési reakció a zabla elől. Amit én tudnék javasolni, hogy kezdd el előről a belovaglását. Futószár egy két hétig, próbáld aktívabbá tenni a hátulját, igyekezz odaléptetni a zablához. Majd nyeregből is a csikóbelovaglás elvei szerint próbáld hosszú száron, könnyű ülésben (nem egyenlő a könnyítettel)lefelé, előre lovagolni. Először egyeneseken és nagyívű figurákon. Ezzel egyidőben aktivizálod a hátsó lábak munkáját. Legfontosabb, hogy előre-lefelé, lendületesen legyen lovagolva. Ha ez megvan, már elméletileg több bizalma van a zablához - jó esetben. Innen elkezdheted felépíteni a lovat, a támaszkodást. Lassan szedegetett szárakkal, aktív hátsó lábakkal sok hajlítással dolgozz. Szerintem ebbe több hónapod bele fog telni, úgyhogy csak türelemmel.
Az én lovam olyan elb*szott volt, hogy egy év kellett az átlovaglásához napi szinten értve. De megérte, most L szinten megy :)
Én békén hagynám a száját, és megpróbálnám egy jól beállított hackamorral (ehhez kérj segítséget hozzáértőtől). Lovagold így egy jó darabig, aztán vissza az alapokhoz és újra kezdheted a zablához szoktatást egy gumis csikózablával. De kitudja, lehet annyira bejön a hackamore, hogy nem is akarsz zablát, igaz ehhez is nagyon finom kéz kell, mert ha erősebben belenyúlsz durvább lehet, mint egy feszítő.
Én a Lovasakadémia sorozat:Elrontott ló utóidomítása című könyvet is elolvasnám.
Képtelenség, hogy egy ló kiköpje a zablát, ha jól van beállítva. Először ezt kéne ellenőrizni. A jól felcsatolt zablának egy icipicit meg kell ráncolnia a ló szájszegletét, akkor esik jó helyre a szájában a vas.
Esetleg cserélj zablát, nem tudom, milyet használsz, de egy üreges, angol csuklós csikózabla általában bejövős szokott lenni azoknál a lovaknál, akik nem nagy barátai a zablának.
A szár mögé bújás hidd el, jobb, mint a csillagvizsgáló, könnyebb is korrigálni. A módszer ugyanaz: előrehajtás. Ha bele tudod hajtani a kezedbe a lovat, akkor fel fog igazodni.
Egyébként amelyik ló igazán félti a száját, az nem lefelé, hanem fölfelé menekül, szerintem itt nem féltésről, hanem rossz megszokásról van szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!