Hogyan vezetik a lovat ha megijed, vagy ha nagyon szalad, mit lehet tenni, hogy lehet lefékezni? Hagyjam hosszú száron, vagy vegyem rövidre olyankor?
Rövid száron szoktam mivel ahogy kiérünk a keritésnél ő futna már. Ezért szépen le a völgyig vissza fogom. Majd futó szárazom és lenyugszik utána szépen jön mellettem. :)
Hosszú száron nem tudod visszafogni akkor jobban megindul ezért könnyen elránthat.
Saját lónal elég nagy szégyenként élném meg, ha nem jönne hosszú szárral. Ugyanis vele van időm és lehetőségem bizalmi kapcsolatot kialakítani, és a ló nem hülye, tud ám követni. Ha nem teszi, akkor ott már nevelési hiba van. Namost ha megilyed, akkor kihasználom az ösztöneit. Ő menekülő állat, normál esetben haverokhoz szalad biztonságba. Ha nem teheti, akkor meg relatíve védett helyet keres. Mivel én vagyok a vezér, vezérként az én feladatom lenne a ménes védelme a lovak világában, hol a biztonságos hely? Hát a hátam mögött. Így egyszerűen felkínálom, hogy álljon be mögém. A szár marad rövid, hiszen minek menne el a környék egyetlen biztonságos helyétől? Így alapvetően még azt is meglehet csináni, hogy a veszélyforrás közelébe viszed, igaz, az kevésbé szoktott tetszeni neki, ott nyilván lelassítunk, nyugtatás, ilyesmik vannak. Ha bakol, ágaskodik, akkor én személy szerint hülye lennék rövid szárat fogni, hiszen az a célom, hogy ne rúgjon le, nem hogy közelebb legyek hozzá. Szépen tartom a szár, hogy érezze nem kéne ugrálni, de nem erővel! Ha húz hátra, akkor utánalépek, a kettőnk közötti távolság legyen állandó. Ha megfigyeled ugyanis pl egy kikötött lónál ha tombolni kezd, és elszakad a szár, kötőfék stb, akkor a ló pár lépés után már le is nyugszik, max elsétál, ha nagyon ideges, akkor elüget messzebbre. Ugyanis sokszor az félelem ott csap át pánikba, hogy nem tud hátramenni, tartja a szár, és már rég nem az eredeti dologtól fél, csak pánikol. No ezért nem próbálok én ágaskodó lovat visszahúzni, csak ront a helyzeten, meg amúgy se tudom megtartani. Szépen szavakkal, nyugodt testartással nyugtatom, miközben ügyelek a lábára, szárat tartok, nem húzom.
Idegen lónál majdnem ugyanez az eset, tehát az ember azért csak próbálja kamatoztatni a tapasztalatát, remélve, hogyha személy szerint bennem nem is, de az emberben legalább eléggé bízik, hogy működjön a dolog (mondjuk kivadult lovat amúgy se vezetni fogok első lépésben). Megjegyzem szokott azért működni. Ha mégsem, akkor vészmegoldásnak még mindíg el lehet engedni a lovat, lenyugszik az magának is.
*szár marad rövid-> szár marad hosszú.
Reggel van még:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!