Lovaglásnál a testsúlyt úgy kell "helyezni", ahogyan biciklizés közben?
Tehát, ha jobbra akarok menni, jobbra helyezem a testsúlyom stb.
Közben hogy vannak a csizmasegítségek?
Nem kell nyomogatni lefelé ide-oda a kengyel!!Hol hallotad ezt??????:OO
Nem kell mozogni csak arra dőlni amerre szeretnél menni,de nem te dőlsz egyedül hanem a lóval együtt kell dőlnöd.A csizmát pedig belenyomod abba az oldalba amerre fordulni akarsz.
Nem egészen.
Ja jobbra akarsz menni akkor a jobb szárat húzod és a bal csizmát nyomod befelé. Ha balra akkor bal kéz jobb csizma.
Jajj, akkor most melyik?
Persze nem a kengyelt gondoltam, hogy jobban belelépek, mert még hevederrel lovagolok futószáron. De néha egydül nyeregbe.
Arra lennék kíváncsi, hogy amikor megyünk egyenesen és el szeretnék kanyarodni balra, akkor mit kell csinálnom?
A ló érzi, hogyha a hátán megbillen az egyensúlyod, és igyekszik alád lépni. Vagyis, ha a ló azt érzi, hogy egyre inkább jobbra dőlsz, ő alád lép, hogy "kiegyenlítse" a dőlésedet.
Ami meg a csizmasegítséget illeti, mindig az ellenkező oldali lábaddal add a segítséget, mint amerre menni szeretnél. Tehát: ha jobbra akarsz fordulni, a bal lábadat tedd oda. Ha balra akarsz fordulni, akkor meg a jobb lábadat zárd oda. A ló érzékeny jószág, ha nyomást érez, próbál előle kitérni, ezért reagál a csizmasegítségekre. Így hát ha a paci jobb oldalról kapja ezt a nyomást, ő megpróbál előle kitérni, ezért bal felé megy. Ha viszont bal oldalról éri a lovat nyomás, akkor jobbra próbál kitérni előle.
Ezt az edzőm magyarázta egyszer, remélem sikerült nagyjából érthetően továbbadnom neked. :)
Egész hivatalosan így van a forduló (lovasoktatói vizsga):
- testsúly az elléptetni kívánt irányba átterhelve
- belső szár fordítja a lovat
- a külső szár vezet az íven és magakadályozza a külső váll kiesését
- a belső csizma körül fordítjuk a lovat
- a külső csizma hátrébb jön és megakadályozza a far kiesését
Tehát egy fordulóhoz 3 dolog: testsúly, szár, csizma
Hááát, tulajdon képpen: igen.
Egyszer csináltam egy fotót, aminél vágtázott egy lány, és pont fordulóban volt. Azon a képen tökéletesen lehet látni, hogy a forduló közben mindketten be vannak dőlve. Végül is a centrifugális erőt kell ezzel kompenzálni mind a biciklizésnél, motorozásnál, és persze a lovaglásnál. De szerintem ez csak bizonyos sebesség fölött érezhető. Ha csak üget az ember, akkor ezt nem látni és nem is érezni.
A csízma segítségek úgy vannak, ahogy az elöttem szólóak leírták, kivéve az első!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!