Lovaglás - Vágta. Első alkalommal vágtáztam, futószáron. Mire figyeljek?
Olvastam itt több kérdésnél, hogy a futószáron sokkal rosszabb a vágta. Igaz, hogy majdnem lerepültem, kapaszkodtam erősen kézzel, és ha nem kapaszkodom, biztos lerepültem volna. Nem tudnám elképzelni futószár nélkül.
Kérdésem, hogy a következő alkalommal mire figyeljek, hogy minél hamarabb megtanuljam elengedett kézzel? Illetve - a következő para - ha elengednek futószárról, attól félek, hogy mi van, ha nem tudom megállítani a lovat?
Először is : lazán kell ülni, követni a paci mozgását. Meg kell tanulni, rá kell érezni.
Elengedve pedig csak akkor fogsz vágtázni, ha meg is tudod állítani a lovat, olyan nincs, hogy nem áll meg. Meghúzod a szárat, fütyülsz neki, azt mondod h ssssssss, és ellene dolgozol. Derekat megfeszítve próbálod "akadályozni" a mozgását.
És körre állítod, egyre kisebb körre, a közepén mindegyik megáll. Az esetek nagy százalékában amúgy is megállnak már arra, ha elbizonytalanodik az ülésed. Legalábbis egy oktatólónak, aki ennyire kezdőket tanít, meg kell állnia.
Nem görcsösen szorítani kell magad a lábaddal, hanem csak lazán tartani.
Nem tudom h mennyire megy a fizika, de minél lejjebb van engedve a lábad, annál könnyebb megtartani az egyensúlyod.
A nyeregben előre-hátra kell mozognod a csípőddel, úgy ahogy a ló diktálja.
Hidd el, hogy az oktató csak akkor enged szabadon vágtázni, ha már megy eléggé.
Egyébként vállból kicsit hátrébb jössz, szár tar, csípő megfeszít, és végső esetben kiskör.
Ha már nem futószáron mész, sokkal kisebb a centripetális erő.
Ha csak arra gondolsz, hogy ha kocsival egyenesen mentek, nincs para. Viszont éles kanyarokban dőlsz oldalra.
A ló meg ugye lasabban megy, mint a kocsi. (többnyire :) )
jó lovazást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!