Négyszer voltam lovagolni és a negydik órán már ügettem, az nem túl gyors?
tizenx éve lovazok, mégis néha futószáras órát kérek az edzőmtől...
A jó ülés, az nagyon fontos. Úgy h szabadon kóricálsz egy lóval, csak csúnya nagy hibákat szedsz fel. Én a helyedben keresnék egy másik helyet...
Lehet h birka a ló amin ülsz, de me van, ha bármitől megijed? te lekezdesz a lábaddal az oldalába kapaszkodni, ettől ő még jobban elindul, közben téped a száját, ettől még lehet h két lábra is áll, amire te úgy reagálsz h még jobban téped a száját, mire a ló hátra esik. és te meg a hátán vagy. Nem fincsi érzés.
Vagy csak simán leesel. Az se épp kellemes.
Amég nincs stabil ülésed, addig futószár....
Én is ismerek olyan helyet, ahol rögtön elengedik őket, terep, aztán vágta. Aztán jól elhiszik, h ők tudnak lovagolni, és ha elkerülnek egy normális helyre, akkor meg koppanak.
ismerek olyan lovat, aki kenyérre kenhető, hátrafele lehet vágtázni rajta, évekig úgy tudtam, h semmitől sem ijed meg. látott buszt,traktort, tehenet, fóliát.
Aztán egyszer nem sárga busz jött, hanem fehér. Hát nem kis hisztit vágott le. Meg volt olyan is, h egy robogót mögötte indítottak be...Na azt se volt egyszerű kiülni.
És ő tipikusan az a ló, aki teljesen szelíd, a legkezdőbbeknek adható.
A ló az nem gép, nem lehet, szabad benne tökéletesen megbízni.
Mert a futószár végén, fene se tudja h minek,de ott lóg egy oktató.
Nem csak azért h pofázzon, kijavítsa a feladataid, formálja az ülésedet,
hanem pl azért is, h megfogja a lovat, ha megijed...
Én is oktattam már gyereket, elég megbízható lovon, aztán egy szokatlan dologtól megijedt, ha nem fogom a futószárat, akkor a gyerek a földön végzi, és mivel ő spec. egy ügyes, de bátortalan és nagyon fiatal kezdő volt, elvette vna a kedvét az egésztől, ha szabadon megy...
11:15
A futószár célja nem a szárkezelés megtanulása, bár már ott is el lehet kezdeni, hanem a helyes ülés, független kéz kialakítása.
A legjáborabb ló is hisztizni fog, ha egy megijedést nem megfelelően reagál le a lovas.
15:06-os vagyok lényegtelen hogy hol oktatok :D de én csak röhögn tudok az itt okoskodó hozzá nem értőkön
akkora marhaságokat mondanak ...
A futószár arra való, hogy a delikvens megtanuljon normálisan ülni lovon. Meg kell találnia az egyensúlyát és ha meg tudja magát tartani az ülésével, akkor nem a szárba kapaszkodik, nem tépi a ló száját, ráadásul a lovat sem ferdíti el egy hibás üléssel.
Ha egy lovas kengyellel és anélkül mind3 jármódban képes fennmaradni és szépen ülni, akkor mehet szabadon és kaphat szárat.
Persze nem kizárt, hogy futószáron ugrik meg a ló, de akkor is az oktató egyből tudja fogni, így talán még a lovas sem pottyan le egyből. Esni is kell ezt nem tagadom, addig nem lovas a lovas, de egy ilyen "már az első pár alkalommal menjen szabadon"- féle kamikaze elvekkel én nem értek egyet és iszonyat nagy felelőtlenségnek tartom. Akinek papírja van és így oktat az szégyellje el magát jó mélyen, akinek meg nincs róla semmije, csak ezt látja helyesnek... na az inkább csak lovagolgasson magának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!