Mit csináljak, hogy ne száguldjon?
Próbálj arra koncentrálni, hogy lehetőleg ne nagyon nyúlj bele ilyenkor a szájába. Mivel minél jobban húzod, ő annál jobban bele fog feszülni.
Jó lenne tudni, hogy terepen csinálja ezt vagy pályán is?
Amikor fel akarod venni, feszítsd be a derekad, tehát ne told előre a csípőddel, és csinálj félfelvételeket.
Ha elrohanna veled, akkor fordítsd kiskörre, és folyamatosan szűkítsd a kör sugarát.
Sőt lehet érdemes lenne eleinte, csak egy nagykörön vágtázni vele.
Én hagynám, hadd szaladjon. Eleinte én is köröztem, meg miegymás. Fűrészeld a száját, fordítsd körre, stb módszerek csak rövid távon válnak be.
Annyi a baja, hogy tele van, és szeret menni. A rohanós lovakhoz egyetlen gyógyszer van: felvételek lovaglása. Ügetés-lépés átmenetek minden mennyiségben. Először ezeket kell vele gyakorolni, hogy tanulja meg, ha te csak meg is húzod a derekad, lassítani kell! Csinálj olyanokat is, hogy alakzatokban megállítod, vagy felveszed. Nyilván nem hirtelen tépj a szájába, hanem készítsd elő. Sokat kell vele a megállásokat és a kisebb átmeneteket - nyújtott ügetésből rövid ügetésbe stb - gyakorolni.
Vágtában a legegyszerűbb, ha alapból kicsit feszes derékkal indulsz el, hogy a ló érezze, bármelyik pillanatban megállíthatod. Nekem volt egy eszméletlenül rohanós oldenburgi ugrólovam - azaz én lovagoltam-, amelyiket 3 nap alatt simán vissza lehetett lovagolni vágtában, pedig kicsit dilinyós is volt.
A lényeg, hogy vágta előtt ügetésben jól centrifugázd ki az agyát a felvételekkel, és a sok alakzattal. Ha elfárad fejben, már nem fog rohanni vágtában sem.
Arra még gondoltam, hogy tehetnél rá kisorrszíjat, hogy ne tudjon ellenkezni. Esetleg még kikötheted kikötőszárral, vagy gumigóggal. Utóbbiaknál - ha nem dolgoztál még velük - kérj segítséget a felrakásban. Ha már kikötve normális vágtában, akkor fokozatosan le lehet róla venni.
Először próbálj körön dolgozni vele. És ha érzed, h megint elvisz akkor egyensúly, és helyezd hátra a testsúlyodat. Korrigáld ezeket. A másik, ami szinte minden lónál hatásos: "reszelj" a szárakkal jobb-bal-jobb-bal. huzogasd, de nem ráncigáld! ez kellemetlen is neki, de rád is fog figyelni.
hajrá!
Milyen zabla? Szárkezelésed? Ló képzettsége? Az esetek nagy részében nem a lóban van a hiba, hanem a lovasban, vagy a nem megfelelő felszerelésben. Érdemes lenne felkeresni egy edzőt, aki megnézi mi a gond és kijavítja. Esetleg felülés előtt kell egy kis futószár neki.
Ha nem benned van a hiba és pályán vagy vele azt csinálnám, hogy ha megy hadd menjen, egy idő után úgyis elfárad (vagy megunja), sőt akkor még tovább is bíztatnám ha esetleg lassulna. Jól kifárad a drága, ezt bejátsza egyszer kétszer, harmadszorra rájön, hogy ha rohan akkor bizony itt elfáradás lesz előbb utóbb, és neki az nem nagyon jó, ilyenkor lehet sok sok vágtamunkát csinálni. Terepen, mikor tudom, hogy teli van, ált egy hosszú egyenesben hagyom menni és ott is küldöm, ha lassul, vagy egy dombnak fordítom és egyből rájön, hogy neki az nem olyan jó és csak magával szúr ki.
De mindezek előtt a lovashibákat javítanám, esetleg feltennék egy martingált.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!