Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Felelőtlenség lenne ilyen...

Felelőtlenség lenne ilyen körülmények között csikó mellett dönteni?

Figyelt kérdés
Tehát első saját ló lenne. Eddig is volt dolgom fiatal lovakkal, most is egy négy éves kancát lovagolok. Már olyan 7 éve lovagolok, természetesen edző, állatorvos, lókiképző mindenképp segítene a belovaglásában. 2-3 évesre gondoltam. Nem akarok elhamarkodott döntést hozni, vagy tönkrelovagolni egy csikót. Szerintetek ilyen feltételek mellett jó ötlet első lónak egy belovagolatlan ló?

dec. 10. 09:19
 1/9 anonim ***** válasza:
92%
Kellő tudás nélkül nem javaslom.
dec. 10. 10:15
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Még ha tapasztalt lovas is vagy, szerintem egy ilyen fiatal ló mellé még "érni" kell az embernek. Én a helyedben idősebb (legalább 8-10 éves) lovat vennék
dec. 10. 10:43
 3/9 anonim ***** válasza:
69%
Igen, felelőtlenség lenne.
dec. 10. 12:05
 4/9 A kérdező kommentje:
Valaki ki is tudná rendesen fejteni? Mert én elfogadom mások véleményét, de senki nem fejtette ki bővebben. Milyen tapasztalat kéne hozzá?
dec. 10. 12:22
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

3-as vagyok:

Bővebb válaszom az, hogy itt sokkal több szint van, mint azt elsőre gondolnánk. Van a lovagló tudás, efölött van a lótartáshoz szükséges tudás, efelett a lóneveléshez való tudás és még efölött van a csikókhoz szükséges tudás. Akármilyen lótartói tapasztalattal sem ajánlatos csikóba fogni, nyilván te is tudod, hogy mennyire okos és érzékeny állatok, csupán jószándékkal (és tanácsadó MELLETT) is lehet sikeresen olyan rossz szokásokat rögzíteni, amelyek később nagyon veszélyessé tehetik a lovat.

Egy idősebb állat sem kisebb elköteleződés, de még mindig jobban látod magad előtt a következő 15 évedet, mintsem a 25-öt.

dec. 10. 13:57
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Csikónevelést 1000+1 helyen el lehet rontani. A belovaglás része egy dolog, de ha egy biztos társat szeretnél nagyon alapos földi munka és rengeteg türelem kell hozzá, na meg segítség. Én régen úgy tanultam, hogy az ideális belovaglási életkor 3,5-4 év (addig alapozó földi munka, futószár), manapság sokszor látom, hogy 3-3,5 éves csikókkal már méteres ugrásokon közlekednek. Lehet, hogy a világunk felgyorsult, de a ló fejlődése még nem. Úgy gondolom ezek a lovak még gyerekek, tinik, nem lehet egyből agyonterhelni őket, mert előbb utóbb befejelnek, a másik, hogy az ízületeiknek se tesz túl jót. Nem fiatalon fog kijönni a dolog, hanem 12-13 évesen már gatya lesz a lába/háta.

Első lónak jobb egy kicsit idősebb lovat választani, 7-10 év körülit, velük is simán ott van még 13-17 közös év. Persze egy jól képzett lónak ára van, 1,5 milliós ár abszolút reális úgy, hogy nincs versenymúltja, de bírja a kötést, terepbiztos, jó szándékú, kedves, alapszinten jól belovagolt.

dec. 12. 18:34
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ha bértartásban, folyamatos edzői jelenlét mellett tartanád a lovat akkor vágj bele nyugodtan. Úgy gondolom ha lenne melletted egy szakképzett lovas aki számtalanszor csinált már ilyet és lényegében ő végzi el a munka nagy részét, te pedig tőle tanulsz majd a folyamat alatt, abban semmi kivetnivalót nem látok. Egyedül, otthonra még akkor sem ha az edző néha rátok nézne én sem ajánlom.
dec. 16. 15:45
 8/9 A kérdező kommentje:
7. Amúgy az edzőm lovardájában lenne. Az edzőm lótenyésztő és belovagló szóval folyamatos felügyelet alatt lenne. Otthonra Isten ments az eszembe sem jutott.
dec. 17. 15:24
 9/9 anonim ***** válasza:

Edzői segítség mellett szerintem nyugodtan.

Én edző és belovagló vagyok, volt pár fiatal lovasom, aki csikót vett, vagy a családja tenyésztett, és ő lovagolta be. Ha kellett ráigazítottam. Azt fontos megemlítenem, hogy jól szocializált szelíd csikókról van szó, nem emberevőről, ami előtte nem látott embert, de nem is erre irányult a kérdés.

jan. 11. 21:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!