Felelőtlenség lenne ilyen körülmények között csikó mellett dönteni?
3-as vagyok:
Bővebb válaszom az, hogy itt sokkal több szint van, mint azt elsőre gondolnánk. Van a lovagló tudás, efölött van a lótartáshoz szükséges tudás, efelett a lóneveléshez való tudás és még efölött van a csikókhoz szükséges tudás. Akármilyen lótartói tapasztalattal sem ajánlatos csikóba fogni, nyilván te is tudod, hogy mennyire okos és érzékeny állatok, csupán jószándékkal (és tanácsadó MELLETT) is lehet sikeresen olyan rossz szokásokat rögzíteni, amelyek később nagyon veszélyessé tehetik a lovat.
Egy idősebb állat sem kisebb elköteleződés, de még mindig jobban látod magad előtt a következő 15 évedet, mintsem a 25-öt.
Csikónevelést 1000+1 helyen el lehet rontani. A belovaglás része egy dolog, de ha egy biztos társat szeretnél nagyon alapos földi munka és rengeteg türelem kell hozzá, na meg segítség. Én régen úgy tanultam, hogy az ideális belovaglási életkor 3,5-4 év (addig alapozó földi munka, futószár), manapság sokszor látom, hogy 3-3,5 éves csikókkal már méteres ugrásokon közlekednek. Lehet, hogy a világunk felgyorsult, de a ló fejlődése még nem. Úgy gondolom ezek a lovak még gyerekek, tinik, nem lehet egyből agyonterhelni őket, mert előbb utóbb befejelnek, a másik, hogy az ízületeiknek se tesz túl jót. Nem fiatalon fog kijönni a dolog, hanem 12-13 évesen már gatya lesz a lába/háta.
Első lónak jobb egy kicsit idősebb lovat választani, 7-10 év körülit, velük is simán ott van még 13-17 közös év. Persze egy jól képzett lónak ára van, 1,5 milliós ár abszolút reális úgy, hogy nincs versenymúltja, de bírja a kötést, terepbiztos, jó szándékú, kedves, alapszinten jól belovagolt.
Edzői segítség mellett szerintem nyugodtan.
Én edző és belovagló vagyok, volt pár fiatal lovasom, aki csikót vett, vagy a családja tenyésztett, és ő lovagolta be. Ha kellett ráigazítottam. Azt fontos megemlítenem, hogy jól szocializált szelíd csikókról van szó, nem emberevőről, ami előtte nem látott embert, de nem is erre irányult a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!