Hogyan beszéljem rá a szüleimet, hogy vegyenek nekem egy lovat? (a hülye kommentektől kiméljetek meg kérlek)
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem főleg a ló gazdáktól,lovasoktól, hogy ti hogyan beszéltétek rá a szüleiteket arra, hogy vegyenek nektek egy lovat?
Tudom, hogy sok pénz meg nagy felelőség, de én már nagyon régóta lovagolok. Meg már nagyon régóta szeretnék egy lovat. Ridegtartásban szeretném tartani a lovardában ahova évek óta járok ahol 90 ezer egy hónap ridegtartásban,meg a plusz költések de a szüleim ezt sok pénznek tartják(tudom, hogy nem kevés pénz)csak így sokkal többet lehetnék kint a lovardában meg sokkal többet lovagolhatnék is és versenyekre is járhatnék vele. Érdekelne bármilyen ötlet,hogy hogyan beszéljem rá a szüleimet :)
Előre is köszi a válaszokat :)
Ridegbe akarod tartani és versenyezni vele? Nem értesz te még semmihez...
Miért egy saját lótól függene, hogy mennyit jársz ki a lovardába? Járj ki most többet.
Nem tudunk segíteni abban, hogy "rábeszéljük a szüleidet", mivel a lótartás (legalábbis ennek, amit te szeretnél) mellett csupán érzelmi dolgok szólnak. Az hogy neked ez az álmod, ez minden vágyad, ezt szeretnéd stb. Ezt értjük. De ez ellen szól minden más, amit már sok-sok-sok hasonló kérdés alatt ecsetelgettünk. Ha anyagilag nem fér bele - ezt a kártyát semmilyen ellenérv nem tudja kiütni.
Esetleg még feles tartásról lehet szó a te esetedben, az olcsóbb, egyszerűbb a menedzsmentje (például nem mindent mindig neked kell csinálni, hanem a felestartóval meg tudtok egyezni - persze ha meg tudtok egyezni).
Sehogy.
Hidd el ha anyagilag megengedhetnék maguknak már rég lenne lovad.
Lehet, hogy jó, akár átlagon felüli az életszínvonalatok, de egy ló tartása rendkívül költséges és valószínű ez nem fér be a szüleid költségvetésébe.
Azt se felejtsd el, hogy egy normális ló rettentő drága. Utána jönnek a havi költségei. Vagy ha megsérül, akkor az állatorvos árainak a határa a csillagos ég. (Akár több millió forint). És azért valljuk be a későbbiekben nem a lovaglásból fogsz megélni szóval nevezhetjük ezt egy k*rva drága hobbinak.
Nekem nem lenne pofám ilyet kérni szüleimtől. Nem tudom mennyi idős lehetsz, de valószínűsítem, hogy még nagyon fiatal, ha nem érted meg, hogy a szüleid miért mondják, hogy nem. 90ezer plusz az egyéb költségek nagyon sok pénz, és ez nem egyszeri kiadás! Azt a pénzt félretehetik a te taníttatásod, hogy a későbbiekben, amikor már tudod értékelni a pénzt, tudj magadnak venni egy saját lovat.
Arról nem is beszélve, hogy mennyibe kerül az állatorvos, főleg ha komolyabb baja van… itt százezres-milliós költségekről van szó. Úgy meg hogy az ilyen eshetőségekre nincs félretéve, nagyon nagy felelőtlenség lovat venni.
Tudom, hogy nehéz ezt most jól kezelned, de igazuk van. Ki szebben, ki csúnyábban fejezi ki magát, de mindenki ugyanarra gondol. Szörnyű felelősség és anyagi tehet lenne ez a szüleidnek. Nem csak a bértartás, meg a ló vételi ára, hanem a kovács, az oltások, a felszerelések meg minden egyéb ami állandó kiadás. Bármikor lehet kisebb-nagyobb baja a lónak. Pl. Elkezd köhögni, te elkezded kezelni a félrerakott pénzből, aztán egyszer csak úgy bekólikázik, hogy műteni kell. 1-2 millió körül mozog helyettől függően. Lesz ennyi félretett pénzed?
Emellett folyamatos függésben leszel a szüleidtől fiatal felnőtt korodban is, amikor már lehet, hogy szabadulnál tőlük. Mivel nem te tartod el a lovakat, azt csinálhatnak és arra késztethetnek, amire akarnak. Lehet, hogy ez nem tűnik olyan komoly dolognak, de nem egy esettel találkoztam, amikor ez nagy hátrány volt, ilyen a sajátom is.
Viselkedj éretten, és értsd meg, hogyan működnek a dolgok. Valóban a szüleid nem biztos, hogy mindent elmondanak neked az anyagi helyzettel kapcsoladban, ami így rendjén is van. Ha ezeket a dolgokat nem érted meg és nem tudod elfogadni, nem tudsz türelemmel, alázattal lenni, egy lónak amúgy sem lenne jó helye a kezeidben.
Mindenből tanulunk.
Nem tudom, mennyi idős vagy, de fiatalnak saccollak. Még gimis vagy?
Ebben az esetben gondolj arra, hogy most lehet, hogy van szabadidőd... de mi lesz később? Ha egyetemre vagy dolgozni mész, akkor is lesz időd a lóra?
És majd mikor tanulni kell, ki fog a lóval foglalkozni? Netán fizessenek még a bértartáson, állatorvoson, patkolókovácson, felszerelésen, edzési, esetleg versenyre nevezési díjon felül egy munkalovast is?
Merthogy ha vennék is a gyerekemnek lovat, ELŐBB kutyakötelessége lenne leckét írni, tanulni, és elvárnám, hogy nem ronthat a jegyein (persze nem egy-egy kósza rosszra gondolok). Nem érdekel semmilyen pacikázás, neki semmi sem fontosabb az iskolánál. Én meg nem fogok helyette kijárni foglalkozni a lóval, mert nem én akartam magamnak. Tehát nem is kap, mert nem tudja egyedül ellátni, ez nem egy kutya vagy macska, hogy leugrok vele sétálni. Azon felül, hogy hacsak nem vagyok végtelenül gazdag (nem vagyok), nem is óhajtok erre évente akár milliókat költeni. Nem, sajnos nem abba a kategóriába tartozom, aki szerint a gyerek minden fingását kötelező teljesíteni, bármennyibe is kerül.
Komolyan elhivatott gyereknél lóbérlés, feles tartás szóba jöhetne. Ez tökéletesen elég magas szintű versenyzésre is, de amint nem tanul eleget, visszaállunk a normál edzésekre heti 1-2 alkalommal. Ugyanis az érettségi a lovas szakmákhoz is elvárt, de némelyikhez diploma is.
Egyébként mindig is érdekelt, hogy tinédzserek mire fel várnak el ekkora értékű ajándékot kvázi? Nyilván egy kisiskolás nem képes belegondolni, de egy idősebbnek már vannak nagyságrendi elképzelései a pénz értékéről. Kitűnő tanuló, mellette kiveszi a részét a házimunkából, tanulmányi versenyeket nyer és a lovasoktatója is esküdözik, hogy ő lesz a következő legendás zsoké?
1. Mutasd be a felkészültséged és elkötelezettséged
Készíts egy részletes tervet: Mutasd meg a szüleidnek, hogy pontosan tudod, mire vállalkozol. Készíts egy részletes költségvetést, amely tartalmazza az összes költséget (ridegtartás, állatorvosi költségek, felszerelés, takarmány stb.).
#19 "Anya, Apa, mostantól a Balatoni nyaralás helyett erre gyűjtünk. Itt is van például ez a cuki nyeregalátét..."
Amúgy kösz a választ, ChatGPT
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!