Hova lehet adni egy kehes lovat?
Az atkos evekben, amikor nem lehetett sajat lovad, akkor lovagoltam egy lovat, eveken at. Versenyeztunk is, de reggelente en csutakoltam, en etettem, en szedtem a sz1rt alola. Napi 3-4 orat tolthettem vele kb. Aztan az allam ugy dontott, hogy tul jo a mi egyesuletunknek, es athelyezte. Evekig nem lattam, mert keptelen voltam kideriteni, hogy hol van. Aztan egy versenyen feltunt vegre, es igy kiderult, hogy hova kerult. Akkor rogton a verseny alatt hatramentem, es lo ott borult a nyakamba, szo szerint remegett a lattomra. A lovasza es aki versenyzett vele, mindketten mondtak, majdnem vagoba kerult, mert kb ket evig nem volt hajlando rendesen ugrani, rendesen enni, olyan volt, mint aki depresszios. Es majdnem vagora kuldtek! aztan az a lovas, akivel vegul versenyzett, elmondta, hogy parszor vele aludt a boxban, meg dedelgette orakon at, es az en volt lovam igy kezdett lekileg jobb allapotba kerulni. De sosem erte el azt, amit velem el tudott erni. Aztan persze kioregedett szegeny es akkor szerumlovat csinaltak belole Mezohegyesen 😢😢😢
Ennyit arrol, hogy a lovak nem kotodnek az emberhez.
Es persze lattam lovat sirni, amikor elpusztult a parja. Es lehet sorolni sokaig.
A lovak erzo lenyek, es legalabb olyan intelligensek, mint a kutyak, ugyanazokra a dolgokra betanithatoak. A szaglasuk majdhogynem jobb, mint a kabitoszer kereso vagy nyomkereso kutyake. Csak a lovakra nem szokas napi 24 orat "pazarolni", es a testmeretuk miatt nehezebb oket tartani. De kb azonos szintu intelligenciajuk van, ha azonos idot forditasz ra, mint egy kutyara.
A lovak teljesen más felé szeretetre képesek, mint a kutyák, vagy a macskák. Nem feltétlen hűségesek, hisz menekülő állatok. Tehát valószínűleg nem fognak megvédeni minket mint egy kutya.
Ha egy kötődés mércéje csak azoktól a tulajdonságoktól függne, amit a kutya meg a macska tud nekünk nyújtani, akkor valószínűleg tényleg nem lehetne hozzájuk kötődni.
Pont pár napja beszéltem erről egy macskás barátnőmnek, hogy nekem van kutyám is, szoktam macskákat is babuzsgatni, mindkét állatfajt nagyon szeretem, mindkettőnek megvannak a maga szerethető tulajdonságai, de a lovak valami egészen más szint.
Nehéz leírni, hiszen ami nekem magasabb szintnek számít, az másnak mit sem jelent.
Nem, a ló legtöbbször nem hűséges, nem védelmező, nem viselkedik úgy, mint egy kutya vagy macska. Nem követ egész nap csak azért mert te adsz neki enni és simogatod, szépen beszélsz hozzá. (Persze tudjuk, hogy a lovak is képesek követni az embert, de azt is tudjuk, hogy legtöbb lovas lova nem úgy követi a gazdáját, mint egy kiskutya)
Valószínűleg az a fajta vélemény, hogy a lovakhoz nem lehet úgy kötődni azért alakult ki, mert sosem volt részük abban a fajta kötődésben, amit egy ló tud adni.
A ló 'csordaállat', a ló legelő állat, a ló menekülő állat.
Mit jelent ez a kapcsolat szempontjából? Hogy egy lovat nem első sorban a táplálék motivál, mert fű szinte mindenhol van, nem kell levadássza sem. Egy lovat lovat a biztonság, a nyugalom motivál, amit egy érzelmileg instabil ember mellett nem kaphat meg ( és valljuk be, az emberek többsége érzelmileg igen instabil), az önkontroll és a lelki harmónia legmagasabb szintjein kell járnunk, ha igazán kapcsolódni akarunk egy lóval.
Egy ló akkor fog hozzád kötődni, ha egy magabiztos, következetes, kiszámítható, biztonságot nyújtó személy vagy, akit méltónak talál arra, hogy vezesse őt. Ez pedig azt jelenti, hogy a nap 24 órájában határozottnak kell lenni, pontosan tudni kell a lónak melyik jelzése mit jelent, és tökéletesen időzítve kell ezekre reagálni, mert a lovak testbeszéddel kommunikálnak. Jó reakcióképesség kell, amit csak úgy tudunk időben használni, ha fel tudjuk mérni pár század másodperc alatt a helyzeteket, ami persze hozzáértés, beleölt évtizedek nélkül nem fog menni.
Egy ló tehát jó vezetőt keres, aki kiszámítható, biztos kezekben van nála, és szinte egész nap érzelmi kilengés nélkül ( és ez a pozitív oldalt is jelentheti érzékenyebb lovaknál, hogy ne legyenek nagyobb boldog izgalmi csúcsok sem), végtelen türelemmel és beleölt munkával tegyen hozzá a közös mindennapokhoz.
Megy ez a legtöbb embernek? Abszolút nem. Ez azok közül is keveseknek megy, akik tényleg minden napjukat a lovuk mellett töltik.
Miért jó ez?
Mert a ló megtanít felülkerekedni önmagunkhoz, egy olyan magasabb szintre emel minket, amire ha felkerülünk olyan különleges kapcsolat létezhet ló és lovas között, amit én még kutyások, macskások között nem tapasztaltam, persze ettől függetlenül biztos van olyanra is példa. Egy kutya önzetlenük szeret, ahogy a ló is, de a ló csak akkor, ha teljesen méltóak vagyunk rá.
Ez egy olyan kapcsolat, amin sokkal de sokkal többet kell dolgozni éveken át, mint egy kutyával vagy egy macskával kellene. Szellemileg, érzelmileg, és fizikailag is.
Aki mindezt a munkát nem tette még bele egy lóval való kapcsolatban, nem kell csodálkozni, hogy nem képes ezt érteni.
Na tessék, írásomban * :D
Sietek ki ezekhez a nagy csodabogarakhoz.
Csak szolok, hogy privat leveleket nem olvasok el sohasem. Ha akarsz valaszt, ird meg nyilvanosban. Nem tudom, mit irtal, de megismetlem:
A hasznalhatatlan, kioregedett vagy beteg lovakat aki "leadja", az egy szivtelen, onzo fereg, aki sem idot, sem penzt nem akar aldozni a szerencsetlen allatara. Annak "leadni" kellene a szuleit is, mert ido es penz a szulok ellatasa. Es remelem, a kerdezonek soha de soha tobbet nem lesz egyetlen allata sem, es, ha majd eljon az ideje, akkor valaki majd ot is "leadja" valahova.
Kedves 16 és 17!
(12 vagyok)
Teljesen egyetértek :) csak amikor hűségrők van szó, ezekről esik szó. Hogy a kutya megvédi, hogy a kutya várja itt-ott-amott. A ló tanítással sem viselkedik ilyen módon 'hűségesen', ha mégis 'megvédené' a lovasát, akkor az valószínűleg nem vezető szerepben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!