Ugye nem kehes a pónim?
Sziasztok!
1 hónapja van nálunk a ponim és azt vettem észre hogy néha köhög párat. Ma egy kicsit "megfuttattam" és párat köhögött utána. Nem rég jött az állatorvos, ő megvizsgálta, azt mondta hogy nincs semmi baja. Akkor mitől köhöghet néha párat?
Azt még kihagytam hogy az előző gazdájánál mindig kint volt a legelőn. A póni 5 éves lesz.
Nagyon félek hogy valami komolyabb baja van.
A széna a poros valszeg.
Ha az orvos azt mondta hogy semmi baja akkor a por lerakodik a tüdejébe.
Tehát a lényeg, hogyha köhög akkor tovább kell hajtani, hogy felköhögje. Utána semmi baja nem lesz.
Nálunk is ez van ha porosabb a takarmány.
Előttem már írták. Alma, répa csak jutalomnak, ne kapja állandóan, mert nagyon cukros, ezáltal az is hízlal.
A jó minőségű fűszéna és/vagy legelő általában bőven elég egy póninak. Nem kell mellé táp vagy abrak, mert elhízik, ami nagyon nem tesz jót a szervezetének.
Attól függ, hogy hogyan vizsgálta meg a doki. Ha csak ránézett akkor egyáltalán nem biztos, hogy igaza van. A kehesség megállapításához endoszkópos vizsgálat kell (kivéve, ha már nagyon előrehaladott, akkor elég ránéznia lóra és észreveszed). A ti állatorvosotok higyan vizsgálta meg a lovat?
Sok oka lehet, hogy köhög. Pl.: -télen megfázott és abból maradt vissza
-poros a széna és/vagy a karám
-penészes a széna
-túl sok az ammónia az istállóban
-allergia
Ezekbő mind-mind kialakulhat kehesség, úgyhogy már a legelején el kell kapni és kezelni kell, hogy ne romoljon az állapota. Ha megtaláljátok az okát, amiért köhög és orvosoljátok a problémát, utána hamarosan megszűnik a köhögés. Ebben az esetben nincs gond, viszont ha nem szűnik meg ezután sem akkor hívjatok állatorvost! Fontos, hogy lóhoz értő legyen és rendesen vizsgálja ki a lovat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!