Egy lovastáborban ahol gyerekeket tanítanak lovagolni, meddig terjed az oktató felelelőssége? Miután feltette a gyereket a lóra, utána minden esetben a gyerek felel azért, ha leesik a lóról?
Mindenki saját felelősségre ül lóra, 18 év alatt a szülő a felelős. A ló és a lovaglás nem kiszámítható, bármikor adódhat olyan eset, amit nem tud megoldani az oktató vagy a lovas. Az oktató felelőssége, hogy a lovas tudásának megfelelő lovat biztosítson, rendezett, jól meghúzott, használatra alkalmas felszereléssel. A másik, hogy ne hozza olyan helyzetbe szándékosan a lovast, amit nem tud megoldani (pl a lovas alig tudja irányítani lépésben is a lovat vagy nem ül biztosan nem viszi terepre). Megfelelő védőfelszerelést is adni kell, ma egy lovardának tudnia kell normális kobakot (nem biciklis sisakot) és jobb helyeken gerincvédőt is biztosítania. Ezzel csökkentve a sérülések kockázatát.
Múltkor nálam is esett gyerek, mert volt 2 másik, aki nem tartotta be a házirendet és kergetőzött, emiatt megijedt a ló és megugrott. Mondtam a szülőnek, hogy ezt a másikkal játssza le, mert ez nem az én vagy a ló hibájából történt. A gyereknek csak az egója tört, amúgy nem lett baja.
Egy lovarda működését ma el se tudnék képzelni balesetbiztosítás nélkül, pont az ilyen esetekre.
De a kérdező által leírt eset egyértelműen az oktató felelőssége, mert nem győzött meg megfelelően arról, hogy rendesen meg van húzva a felszerelés.
"De a kérdező által leírt eset egyértelműen az oktató felelőssége, mert nem győzött meg megfelelően arról, hogy rendesen meg van húzva a felszerelés."
Már ha 100% igazat mondott a gyerek. Ennyi idősen én is volt, hogy hazudtam kisebbeket, hogy magamat védjem...
De az senkinek sem tűnt fel, hogy nincs nyereg, és kengyel?! Én ezek nélkül NEM engednék fel senkit lóra ülni, főleg gyereket.
Saját tapasztalat, hogy a nyereg nélkül szívás, olyan helyre nem is mennék többet, ahol nem adnak nyerget, még ha térden állva is kéred :/
Nincs ezekkel semmi baj, bár egy voltige heveder jobb akkor már, szintén eszembe jutott, te lovas vagy egyébként? Mert akkor tudod, hogy nem a kengyeltől kell tudni fenn maradni a lovon... van amelyik ló kifejezetten kényelmesebb is nyereg nélkül...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!