Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Egy lovastáborban ahol gyereke...

Egy lovastáborban ahol gyerekeket tanítanak lovagolni, meddig terjed az oktató felelelőssége? Miután feltette a gyereket a lóra, utána minden esetben a gyerek felel azért, ha leesik a lóról?

Figyelt kérdés
Kislányom lovastáborba járt, és csúnyán leesett a lóról, súlyosan megsérült, műteni kellett. Miután felébredt, azt mondta, elcsúszott a kapaszkodója, és azért esett le. Nem nyeregben lovagoltak, hanem pokrócon (patrac), kengyel sem volt, gyeplő sem, csak egy hevederrel rögzített kapaszkodó. Azt mondta a gyerek, hogy miután felült, csak pár lépést tett meg a ló, és érezte, hogy elcsúszik a kapaszkodója, és ezért esett le. A hölgy aki a lovat vezette elől volt, nem látta mi történt, de azt nyilatkozta ő is, hogy lecsúszott a gyerek. Mindenki azt szajkózza, ez sima baleset, meg hogy a lovaglás veszélyes, ez igaz, de ha egy kisgyerek pár lépés után leesik a lóról, azért tényleg nem felel senki? Merthogy biztos elvesztette az egyensúlyát.... Szerintem meg nem volt jól meghúzva a heveder, azért esett le. Nem kezdő, már 1 éve lovagol, csak úgy nem csúszott volna le.

2022. júl. 8. 14:42
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
81%
Igen és eü dolgozó. Leesésnél az se mindegy, hogy emelik fel.
2022. júl. 8. 15:38
 12/20 anonim ***** válasza:
7%
És sítáborba se engedem 14 év alatt!
2022. júl. 8. 15:41
 13/20 anonim ***** válasza:
81%
Üljetek be 1 napra a gyereksebészet ambulanciára. Kicsit másként fogjátok kezelni a biztonsági intézkedéseket.
2022. júl. 8. 16:02
 14/20 A kérdező kommentje:
utolsó, ezt nem igazán értem, hogy jön ide. Én is tudom, hogy a gyerekek sokszor esnek-kelnek, de azért táborban így megsérülni azért kicsit más, mintha pl. valaki leesik a mászókáról, vagy elesik. Ott fel se merül, hogy ki lenne más a hibás, mint a gyerek.
2022. júl. 8. 16:45
 15/20 anonim ***** válasza:
86%

Mindenki saját felelősségre ül lóra, 18 év alatt a szülő a felelős. A ló és a lovaglás nem kiszámítható, bármikor adódhat olyan eset, amit nem tud megoldani az oktató vagy a lovas. Az oktató felelőssége, hogy a lovas tudásának megfelelő lovat biztosítson, rendezett, jól meghúzott, használatra alkalmas felszereléssel. A másik, hogy ne hozza olyan helyzetbe szándékosan a lovast, amit nem tud megoldani (pl a lovas alig tudja irányítani lépésben is a lovat vagy nem ül biztosan nem viszi terepre). Megfelelő védőfelszerelést is adni kell, ma egy lovardának tudnia kell normális kobakot (nem biciklis sisakot) és jobb helyeken gerincvédőt is biztosítania. Ezzel csökkentve a sérülések kockázatát.

Múltkor nálam is esett gyerek, mert volt 2 másik, aki nem tartotta be a házirendet és kergetőzött, emiatt megijedt a ló és megugrott. Mondtam a szülőnek, hogy ezt a másikkal játssza le, mert ez nem az én vagy a ló hibájából történt. A gyereknek csak az egója tört, amúgy nem lett baja.

Egy lovarda működését ma el se tudnék képzelni balesetbiztosítás nélkül, pont az ilyen esetekre.

De a kérdező által leírt eset egyértelműen az oktató felelőssége, mert nem győzött meg megfelelően arról, hogy rendesen meg van húzva a felszerelés.

2022. júl. 11. 11:38
 16/20 anonim ***** válasza:
67%

"De a kérdező által leírt eset egyértelműen az oktató felelőssége, mert nem győzött meg megfelelően arról, hogy rendesen meg van húzva a felszerelés."

Már ha 100% igazat mondott a gyerek. Ennyi idősen én is volt, hogy hazudtam kisebbeket, hogy magamat védjem...

2022. júl. 11. 11:43
 17/20 anonim ***** válasza:
2%

De az senkinek sem tűnt fel, hogy nincs nyereg, és kengyel?! Én ezek nélkül NEM engednék fel senkit lóra ülni, főleg gyereket.

Saját tapasztalat, hogy a nyereg nélkül szívás, olyan helyre nem is mennék többet, ahol nem adnak nyerget, még ha térden állva is kéred :/

2022. júl. 13. 13:13
 18/20 anonim ***** válasza:

[link]

Nincs ezekkel semmi baj, bár egy voltige heveder jobb akkor már, szintén eszembe jutott, te lovas vagy egyébként? Mert akkor tudod, hogy nem a kengyeltől kell tudni fenn maradni a lovon... van amelyik ló kifejezetten kényelmesebb is nyereg nélkül...

2022. júl. 13. 13:24
 19/20 anonim válasza:
100%
Én is ngyjából így estem le gyerekként a lóról, és sikeresen el is törtem a könyököm. Azóta természetesen teljesen meggyógyult, és amint lehetett, már mentem is lovagolni (és azóta is kitartok a sport mellett :D). Szerintem egy ilyen baleset egy kicsit mindenkinek a felelőssége. Nálunk viszont például minden szülőnek alá kell írnia egy felelősségvállalási nyilatkozatot a lovastáborok előtt, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor az oktató tényleg nem tehet semmit.
2022. júl. 16. 16:54
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk a kezdő lovas nem találkozik nyereggel és kengyellel, ugyanis voltizsba hevederben kezdünk. Sokkal nagyobb biztonságérzetet ad a lovasnak a nagy kapaszkodókkal. Persze ezt is rendezem meg kell húzni, mert nem buli, ha lefordul a lóról. Aztán jöhet a nyereg, de az is kengyel nélkül, aztán jöhet a kengyel is.
2022. júl. 17. 11:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!