Egyszeuren nem tudom hogy mi a jo isten baj van velem?? Nem tudok vagtazni!
eloszor is, ne panikolj!! menni fog, csak sokat kell gyakorold.
a legfontosabb dolog, hogy beszelj az edzoddel, hogy neked ez igy nem megy es valamit modositsatok, mert az, hogy pattogsz se nekwd, se a lonak nem jo. kerd meg, hogy mehess a masik lovon, amig stabilan tudsz menni teljes palyan is.
ezen kivul ha van ra eselyed probalj meg voltizsban, illetve kengyel nelkul lovagolni, vagtazni.
a terdeddel mindig jol szorits, tarts, mert ha ott tartasz es a csipod ellazitod, nem fogsz pattogni. a sarkad mindig nyomd le.
ne porgesd fel az agyad, maradj nyugodt.
gondolj bele az egesz vagta dologba logikusan. kepzelj magad ele egy kepet, ahol eppen vagtazol. itt kell lasd, hogy ha a sarkad lenyomod es a tefdeddel szoritasz, melyen bele tudsz ulni a nyeregbe es nem fogsz pattogni.
meg egy fontos dolog: a lo nem tud elrohanni. vagyis de, el tud, de nem kell tole megijedni, mert egyszeruen csak vagtazik egy bekeritett helyen es egy ido utan igyis-ugyis megall. ha nem tudod megallitani egyszeruen emelkedj ki a nyeregbol es varj, amig megall magatol -mert egyszer ugyis megall. amugy meg ha huzod a belso szarat, felveszed kiskorre es ugy is megall. addig mesz korbe-korbe, amig egy helyben fog korozni, igy nem tud tovabb menni.
tudom, hogy ezt igy vagta-kezdokent elegge nehez mind megcsinalni, nekem is az volt. viszont egy ido utan belejossz, es latni fogod, hogy milyen egyszeru is ez a dolog.
illetve itt van meg sztory, csak mert kapcsolodik a temahoz:
3 eve tortent, hogy egy olyan lora rakott az edzom, akin meg soha nem lovagoltam, mert egy elegge nehez lo, rengeteg segitseget ker es ha nem adsz eleget, nagyon rohan. en ugye 1 eves lovaglo tudassal meg nem nagyon tudtam a segitsegadasrol, illetve arrol se, hogyan kell megallitani egy lovat, aki el akar rohanni. jaj es hogy jobb legyen a helyzet, meg soha nem vagtaztam (akkor). a lo elindult vagtaba, mind ment korbe-korbe, en meg nem tudtam megallitani. ugye ez volt eletem elso vagtaja. aztan sok kor vagta utan kiesett a kengyelbol az egyik labam, es meg egy kor utan en is leestem. igen, ez mind szep es jo, viszont eltortem a karom, es egy fel evig nem lovagolhattam :/
na ebbol ne vonj le semmi rosszat, ez egyedul az en tudatlansagom es az edzom felelotlensegenek szulemenye volt, illetve csak egy pelda. kellemes lovaglast tovabbra is, kivanom hogy sikeruljon az a vagta, aztan pedig tudd ereszteni full sebesseggel terepen<3
Edzőként mondom, az edző-tanítvány kommunikációnak 2 irányúnak kell lennie. Kivagyok attól, hogy a lovasnak baja van és nem szól, csak azt látom, hogy szét van esve, bár akkor ha rákérdezek, hogy mi a baj, akkor azt mondja, hogy semmi. És ilyenkor nem tudom hova tenni a dolgot.
Bármi nyűgöd kérdésed van beszélni kell róla. Inkább szenvedsz hetekig meg vadidegenektől jössz tanácsot kérni, akik se téged nem láttak lovagolni se a lovat nem ismerik, tehát normális tanácsot senki se fog tudni adni.
Te vagy a fizető vendég, neked kell szólni, ha valamivel nem vagy elégedett. Az edző se mindig gondolatolvasó, bár a jó edző ráérez dolgokra, de amikor te vagy aznap a 10+-odik ember úgy nehéz már.
Szóval ha legközelebb mész, szólj, hogy nem megy a vágta X lovon, elmondod mitől tartasz és hogy emiatt szétesel, nem érzed magad biztonságban és szeretnél kicsit kontrolláltabb körülmények között gyakorolni az adott lóval, pl körkarámban vagy nagykörön lovagolva.
Azt is tudom, hogy sok kolléga leszarja az ilyen igényeket, főleg ha osztályba lovagoltat, pedig néha pár perc különfoglalkozás nagyon sokat lendíthet az adott lovas sikerélmény és fejlődésén.
Nyisd ki a szádat, ketté harapni tán nem fog, ha meg mégis, akkor keress egy másik lovardát vagy helyen belül egy másik edzőt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!