Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Mennyire okos állat a ló?

Mennyire okos állat a ló?

Figyelt kérdés
Úgy tudom van olyan okos mint 1 kutyus? Mennyire okos a ló? Mit takar az "okossága"?
2021. máj. 31. 16:25
 1/7 anonim válasza:
100%
sok mindent megtanulnak, és azokat meg is jegyzik. nyilván nem a legokosabb állat, de amit én megfigyeltem a lovagló óráimon, az az, hogy tényleg nagyon sok mindent megjegyeznek. nem tudom ez így jó válasz e de nem tudok mást...
2021. máj. 31. 16:38
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Relatív hogy mit nézünk okosnak. Érzelmileg minimum olyan intelligens mint egy kutya, de kutyából és lóból is van érzékenyebb/érzéketlenebb. A ló minden másodpercben tanul (a kutya is szerintem), éppen azt amit akarva vagy akaratlanul tanítasz neki, csak amíg kutyánál a tanulékonyságoz trükkökben és feladatokban mérjük. Lovaknál ez nagyon bonyolult. Igazából mindkettő nagyon okos állat, a lovak elvileg spirituálisabbak, meg minden rezdülésed érzik, mivel menekülőállatok, több féle figyelnek folyamatosan
2021. máj. 31. 17:57
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Az intelligencia szintjét még nem tesztelték le a lovaknak. Kutyáknak igen. Disznóknak is. Amikor probléma megoldásról van szó, a disznó okosabb a kutyánál, tehát nagyobb az IQ - ja. A disznó amúgy tényleg nagyon okos állat.

Szerintem a lovak is okosak, mert társas lények. De akkor miért van az, hogy a kutyát mégis közelebbinek érezzük magunkhoz, mint egy disznót? Azért mert az érzelmi intelligenciát is figyelembe kell venni. A kutya 10 - 100 ezer év alatt hozzáfejlődött az emberhez. Ösztönösen megérti az ember testbeszédét és igazodik is hozzá. Például ha a gazda sokat beszél, a kutya is "beszédesebb" lesz. Emberi hangsúlyt használ, amikor hangokat ad ki. Ha játékos, akkor magas hangon kommunikál, mint az ember, ha unott, akkor elnyújtottan, mélyen nyöszörög, akárcsak a flegmaság az embereknél. Érti, hogy mit jelent, ha mosolyogsz, ha sírsz és a szagok alapján akkor is kikövetkezteti az érzelmeidet, ha azokat nem mutatod ki. Tehát az érzelmi intelligenciája nagyobb, mint egy disznóé.

A lovak és emberek között is van egy ilyen kapcsolat, de szerintem még nem olyan erős. A lovat 6000 éve háziasították. A ló elsősorban a vad ösztöneire hallgat. Ha veszély van, elfut. Nem véd meg, akkor sem, ha egyébként szeret. A lónál még inkább az ember alkalmazkodik az állathoz, mint fordítva.

2021. máj. 31. 18:25
 4/7 anonim ***** válasza:
40%

Volt egyszer egy kísérlet

Egy nyitott körkarámba vezettek egy lovat, és kívülre tettek almát, úgy, hogy a ló ne érje el, a ló azon kívül, hogy tök ideges lett, hogy nem éri el, mást nem csinált, tehát nem ment ki, és körbe. Utána kivezették, vissza, megtörtént ugyanez, és ugyanez még 10-szer

Nem csak egy lónál

Úgyhogy kétséges, hogy mennxire "okosak"😆😆

2021. máj. 31. 22:27
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
A ló okos, tán IQban nincs annyi, mint a kutya, bár kutyánál is erőteljesen fajta függő. A lónak is ugyanúgy van probléma megoldóképessége, igaz vannak feladatok, amik időigényesebbek mire rájönnek. Pl simán megtanulhatják kinyitni a rigliket, a villanypásztort, szőkésben nagyon jók :D Viszonylag könnyen tanulnak új dolgokat, viszont a rögzültet nehezebben engedik el, ezért sem célszerű elrontani egy lovat, azért ez a kutyáknál is fennáll, bár ők szerintem előbb idomulnak az emberhez.
2021. jún. 1. 12:34
 6/7 anonim ***** válasza:
A négyes miért lett lepontozva?
2021. jún. 1. 14:49
 7/7 anonim ***** válasza:
Azért, mert baromságot írt. Valószínűleg nem azért húzta fel magát a ló, mert nem érte el az almát, ezen nem idegeli magát. Inkább annak a következménye az ilyen viselkedés, ha ki van szakítva a többiek közül. Nálunk is van, hogy a körkarámba tesszük szellőzni a lovakat, az egyik tök nyugiban elvan, a másik meg pörgeti magát, meg állandóan nyerít, mert nincs a többivel. Ez meg nem intelligencia, hanem ösztön és biztonságérzet kérdése.
2021. jún. 1. 15:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!