Van egy pacim nagyon aranyos kis fiatal ló. senkinek sem ártana soha. viszont van vele egy elég nagy problémám. alig lehet kihozni a boxból és a karámból is. többi lent. mit kéne vele csinálnom?
második én értem amit mondasz de ha azt mondod minden ló rá tud szokni akkor miért baj az h fiatal a ló és nem idős? ha azt mondod h nem való nekem egy fiatal ló a kezdőségem miatt akkor egy idős se mert amint mondtad az is rá tud szokni
viszont szerintem ha már alap szinten tudok lovagolni érdemesebb venni egy lovat mint a lovardai monoton bekövesedett lovakon lovagolni amik szinte teljesen automaták és nem lehet rajtuk fejlődni. de javíts ki ha tévedek
2es vagyok. Segíteni szeretnék, azért kijavítalak, ahogy kérted, de inkább válaszolok:
"minden ló rá tud szokni akkor miért baj az h fiatal a ló és nem idős?" Azért mondtam, hogy minden ló rá tud szokni, hogy ne azzal próbáld megmagyarázni, hogy 'nem ismered a lovat, ő nehéz eset' , mert sokan ezzel jönnek. Egyszerűen az volt a kérdésem, hogy miért van saját lovad, illetve miért van fiatal lovad, ha ennyire kezdő vagy? Mert egy fiatal lóhoz értő ember kéne, tanuló még ő is. Az, hogy még ezt sem érted, hogy miért baj, méginkább csak azt bizonyítja, hogy nagyon kezdő vagy még, nem kéne neked még ló.
"érdemesebb venni egy lovat mint a lovardai monoton bekövesedett lovakon lovagolni amik szinte teljesen automaták és nem lehet rajtuk fejlődni"
A tanuló lovasnak, TANÍTÓ ló kell. Aki pontosan tudja, hogy mire mit kell reagálni. Ez alapján, pont hogy automata, így tanulod meg mire mit csinál a ló. Emellé ugye az edző is szükséges. Ezért van az, hogy képzetlen lovon nem lehet megtanulni jól lovagolni. A csikó -főleg az elején- alig reagál úgy ahogy kéne, mivel nem tudja mire mit kell. A fiatal, képzetlenebb ló tökéletesen észreveszi a kezdő lovas minden üléshibáját, illetve a réseket az ülésein, illetve a mindennapokban is ugyan ez van. Ha lát kiutat a feladat alól, akkor kibújik rajta. Egy öreg ló is ugyanúgy rá tudni szokni, de egy fiatalabb ló meg aztán nagy nagyon könnyen, ezért a kezdő lovas elrontja a csikót/fiatal lovat, a vége pedig az lesz, hogy eladja, vagy kiképzőt fizet, aki (vagy a kövi tulaja) hónapokig vagy évekig próbálja kinevelni belőle azokat a helytelen megmozdulásokat és reakciókat, amiket te mint kezdő megtanítottál a lónak.
Sajnállak téged, hogy csak úgy kaptál egy lovat, amikor nem kellett volna még.
Az pedig nem mentség, hogy így kaptad a lovat, hogy akkor is ezt csinálta, mert ha tudnád hogyan szoktasd le (egy tapasztalt, lóra érett lovas tudja) akkor nem itt kérdeznél, ha pedig eddig nem sikerült leszoktatni szintén ezt bizonyítja.
Egyáltalán nem hibáztatlak, főleg azért mert minden hibád és szerencsétlen helyzeted a tudatlanságból fakad, azaz sokat kell még tanulnod. Ezek tehát tanulóhibák:
- valószínűleg nem magyarázták el neked jól a dolgokat a helyen ahová lovagolni jártál
- a szüleid is tudatlanok a témában, mivel lovat vettek neked, amikor nem kellett volna
Amiket tehetsz most:
kiképzőt, edzőt hívsz magatokhoz ha nem sajnálod a pénzt
eladod a lovat és elmész még tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!