Mikor alakul ki a csikók végleges színe? És mikor érdemes elkezdeni foglalkozni velük?
Én kb 2-2,5 éves korától kezdtem el az enyémmel ,,foglalkozni", ami azt jelenti, hogy apám segítségével felültem rá, és -mivel nekem ezelőtt még sose volt lovam- az ő felügyeletével lovagoltam rajta. Szerencsémre nem dobott le sose(mármint nem az ő hibájából estem), és már így 5,5 éves korára félig-meddig szót fogad (érti a ,,nee!"-mint elindítás, vagy a ,,menjünk", illetve a ,,hó" szavakat, de egyébként csizmára, kantárszárra engedelmeskedik, és újabban szoktatom, hogy testsúllyal való irányításra is reagáljon, hogy a későbbiekben ne legyen feltétlen fontos a zabla).
Amit tudok tanácsolni az az, hogy úgy vegyél csikót, hogy ne etesd csak natúr lucernával (pata gyulladása lesz), illetve kezdő lovat ne kezdő lovasként válassz (bár ezzel szerintem nem lesz gond ahogy fentebb említetted) -nekem is óriási szerencsém van az enyémmel-.
Apróságokat már születésétől fogva lehet/kell neki tanítani. Pl. vezethető legyen, tudja hogy nem bánthat téged, engedje magát megfogni mindenhol, stb.
Azt hogy rendesen elkezdhesd belovagolni, meg kell előzze rengeteg földimunka, hogy megtanulja az alapokat és a teste is megerősödjön. Ezt elkezdheted 2,5-3 éves kora körül. 3-3,5 éves már mehet az első felülés, de csak lazán! Szoktasd hozzá és tanítsd meg az alapokat, de ne várj tőle stabil vágtát, ugrást vagy ilyesmit, azok majd 4 éves kortól inkább. (A ló ugyanis 6 éves koráig fejlődik. Lehet, hogy most nem mutat fájdalmat, hogy 2 évesen ráülsz, de majd 10 évesen olyan állapotban lesz, mint egy 18 éves ló.)
A csikó 3-4 hónaposan levedlik és akkor fogod meglátni az “igazi” színét. De vannak esetek, amikor még ezután is változik (pl. egy szürke ló élete végéig “fehéredni” fog).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!