Ha otthon,a családi farmunkon szeretnék lovat tartani kb. Mennyit kell költenem havonta?
Nekem havonta 30ba van kb a kisbérim, de magam gondozom egyedül.
28F
Az elején nyílván nagyon sok lesz. Azoknál kevés, akik már régóta tartanak lovat és minden felszerelésük megvan hozzá.
Először is. Kell neki terület. Elkerítve, legyen az kerítés, vagy villanypásztor. valami istálló sem árt neki, esőn, hóban fagyban csak nem akarod hagyni szegényt ;). Aztán kell neki mindenféle olyan felszerelés amivel "használhatod", bocs a szóért. Nyereg, zabla, stb stb. Ezeket is mind meg kell venni. Ezek nem olcsó cuccok. Olyan, mint az autó. van belőle suzuki és ferrari kategória is, nyílván ami örök életű és sosem megy tönkre drága lesz!.
Ezek után jönnek a folyamatos költségek. Ápolás, etetés. Orvost kell neki fizetni, patkolást.
Szüleimnek 30 éve 2 ló a legeslegelején került közel 10m Ft-ba. Mindennel együtt, utána a havi költségek lettek (élelem ás ápolás) közel 80ezer Ft.
Mi az ami adott a lótartáshoz, ha már farmról van szó. Milyen állataitok vannak? Én mindig évi 20 nagy körbála szénát veszek még a nyáron, mert ha csak 2-3 darabonként veszed nagyon sokba jön ki, szóval ez egybe nagyobb kiadás, ugyanígy vagyok a zabbal is, inkább aratáskor veszem azt is és eltárolom. Általában mindig kicsit többet veszek, ha úgy alakul, akkor tavasszal, ha marad el tudok adni belőle.
Ezen felül dokira meg, kovácsra meg amit néha pótolni kell, arra költök. Igaz nyáron elmegy 2-300 ezer, de ha azt nézem havi átlag 30-40 ezerből bőven megvagyok és nem kell aggódnom azért, hogy ami nyáron 6500-7000 Ftba került széna, az télen 15 000 lesz. Ezen felül megy a perselybe havi 10-es, ha kell dokira legyen mihez nyúlni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!