Szabad úgy lovasokat oktatni, hogy konkrét végzettsége nincs hozzá a ló tulajdonosának?
Régen jártam egy lányhoz, van 7-8 éve is. Az udvarukban lovagoltam oktatásban gyanánt, ő is fiatal volt, még gimivel se végzett és értelem szerűen pénzt is kért érte. Viszont egyszer mondta, hogy nem nagyon tudok már menni mert valami jogi gondjai lettek ebből. Régi sztori, nem emlékszem pontosan.
Ez tényleg 'illegális'? Vagy valami másra gondolhatott (pl leesett nála valaki(?)).
Jajj a sok okos... Árpád magyarjai szerinted csakis okleveles lovásztól tanultak? Édes Jó ég...
Ért hozzá vagy nem? Ez a lényeges. De ha te az 50-es, 60-as évek Magyarországa feelinget kedveled, akkor nyomd csak fel hogy micsoda "bűnöző".
Ott kezdődnek a jogi gondok, hogy szinte biztosan nem adózott belőle. De adózni, meg eleve ilyen "pénztermelő" tevékenységet úgy tud legálisan végezni, ha vállalkozó lesz valamilyen formában. Az, hogy pont lovaglás oktatáshoz kell-e valamilyen + engedély vagy tanulmány, azt nem tudom, de valószínűleg igen.
Ingyen, szívességből megtaníthat bármire, csak ne hirdesse úgy, mintha hivatalosan tenné.
Az ilyenek egyébként szerintem nem nagyon szoktak kiderülni, ha oktat vagy akármit csinál feketén, csak ha hirdeti, idegeneket vállal...
A helyében én csak családon belül vagy barátoknak oktattam volna, ők meg adnak a szokásosnál kicsit nagyobb értékű névnapi vagy születésnapi ajándékot, és kész...
Szerintem érthet a lovakhoz meg a lvoagláshoz is, attól, hogy nem végzett semmi hivatalos tanfolyamot, de adóügyi szempontból ez konkrétan adócsalás, mert nem adózik a bevétele után.
Kicsit fura, hogy néhány azon akadnak fenn, hogy ilyenre biztos nem bízná a gyerekét, pedig Mo. tele van olyan szakikkal, akiknek nincsenek papírjai, és ezért olcsóbban vállalnak munkákat. Virágzik ez a fajta maszek munka. A gond itt is adóügyi.
Mint olyan ember, aki ezzel a szolgáltatással él, azt kockáztatja, hogy ha valami történik (pl nem tartja meg az órát az illető, amit te kifizettél), akkor jogorvoslatot nem fogsz kapni, a pénzednek meg lőttek. Maximum le tudsz buktatni egy nem adózó "vállalkozót".
Sajnos ezt nem tudom, magyar viszonylatban hogy van, de külföldön sok helyen a lovardák, lovas oktatók speciális biztosításokat kötnek, ha megsérülsz te, vagy a ló, vagy a felszerelés. Na már most, egy ilyen magán "oktató" vajon milyen biztosítást kötött? Valszeg semmilyet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!