A ló pálcázása, csizmázása nem fáj neki?
Aközött hogy megcsipem pálcával, meg aközött hogy üssem ahogy tudom, meg rúgjam nagy különbség van.
Utóbbiak nem megoldások, meg kellene nézni miért nem dolgozik a ló.
Kevés hozzá a lovas? Sok hozzá a lovas? Unja a banánt? Fáj valamije?
Ezt edződnek kellene világosan látni.
Erőteljesen helyzetfüggő is. Pl mikor kisgyerek lovagol, ilyen 8-10 éves forma, akkor pl az iskolalovainknál van, hogy képesek ignorálni a segítségeiket. Pl mikor pálcával csak paskolja a lovat, az meg cseszik ügetni, meg majd leszakad a lába, akkor szoktam mondani, hogy most jóval nagyobbat csípjen oda, mert a lovat konkrétan nem érdekli, hogy mit csinál. Akkor ütnek nagyobbat, de még az is bőven határon belül van.
Viszont az megint más ha valaki idegből lovagol és ok nélkül csépeli a lovat. Az nem helyes! Azért mert nekem rossz, nem az állaton kell levezetni. Az ilyen mentalitású lovast inkább leszállítom, elmondom, hogy vagy megnyugszik vagy mehet haza.
Sssaszem, úgy látszik nem jött át a lényeg. Sajnos vannak olyan lovasok, akik a flusztrációjukat, idegességüket alkalmanként a lovon vezetik le. Ilyenkor túlzottan, indokolatlanul erős segítségeket használnak, pl 2-t odahúz a lónak, mert nem úgy lépett vagy valami (ami fakadhat lovashibából). Nem fegyelmezésről van szó, hanem etikátlan viselkedésről a lóval szemben. Az ilyen ne lovagoljon, vagy hagyja ki azt az alkalmat vagy szálljon le addig, amíg megnyugszik. Te se szereted, ha ok nélkül b***ogatnak, vagy valaki oda egy és lekever két nagy pofont csak úgy mert úgy tartja kedve. A ló is így van vele, ráadásul ez a stílusú lovaglás a lónál ellenszegülést, esetleg félelmet válthat ki. Az ilyen lovat pedig baromi nehéz helyre hozni.
Szóval nem azt mondom, hogy ne lovagol, hanem azt, hogy ha idegállapotba vagy ne a lovon vezesd le.
Azt hozzá tenném, hogy nagyon makacs ló és önfejű.
Az ilyenekkel mit kell csinálni? Nem indul be hogyha rugom,palcazom.
A tobbi lo beindul de o nem
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!