6nak: en eleg kemenyen megjartam. szvl nm volt mas lo akin lovagolhattam volna, mert a tobbin mas emberek mentek es akkor meg csak kb 1 eve lovagoltam, szvl nm voltam vm profi, btw a lovon is eletemben eloszor ultem. lepesben meg nm volt baj, viszont amikor ugetni kezdtunk, o elindult vagtaba es hiaba huztam a szarat, a csipom, ultem bele a nyeregbe, nm akart megallni, raadasul meg a labam is kiesett az egyik kengyelbol es azelott csak 1szer vagtaztam=nagyon bena voltam. birtam vagy 12 kort, utana a masik labam is kiesett a kengyelbol es leestem...sajnos eltorott a karom, szvl fel evig nm lovagoltam
es nem, azota se ultem tobbet azon a lovon, viszont tervben van, csak meg szerintem nm tokeletes a vagtam ahoz a lohoz es ugyancsak hozzaszoritanam a sarkam az oldalahoz, igy nm nagyon tudnam megallitani
6os vagyok.
Nem értem, hogy amit írtál hogyan cáfol engem. Annyira nem volt ott a csizmád, hogy még a kengyelből is kiesett. Nem lehet ezért hibáztatni, mert kezdő voltál és vagy, és pont ezt is említettem, hogy a tapasztaltabb, helyesen lovagló, hozzáértő lovas pont hogy ilyen helyzetben is ott tudja tartani a csizmáját.
Mindent teljes jóindulattal fogok leírni, megpróbálok neked segíteni, hogy megértsd:
Hiszen te is csak igazoltad, hogy amit mondok az igaz, drága, azt is leírtad, hogy kezdő vagy ("...es azelott csak 1szer vagtaztam=nagyon bena voltam." ), és szerintem ezzel semmi gond nincsen, senki nem várja el tőled, hogy helyesen lovagolj.
"lepesben meg nm volt baj, viszont amikor ugetni kezdtunk, o elindult vagtaba es hiaba huztam a szarat, a csipom, ultem bele a nyeregbe, nem akart megallni, raadasul meg a labam is kiesett az egyik kengyelbol"
Nem tudom hallottad-e már, hogy egy lónál minél jobban és folyamatosan húzod a szárat, annál jobban fog sietni. Nem láttam mi történt, de ami veled volt elég gyakori eset, száz ilyen láttam:
A gyerek/kezdő alatt megindul a ló, mert már eleve a szárban kapaszkodik/ megijed valamitől/ a gyerek pattog a nyeregben. A kezdő lovas nem tudja ilyenkor mit kell csinálni, mert az oktató nem mondta el vagy mondja el neki/ annyira megijedt, hogy nem tudja végrehajtani amit az oktató kér. A kezdő a szárba kapaszkodik és húzza, úgy próbálja magát a nyeregben tartani, hogy a lábait, mint egy western lovas a ló oldalától teljesen függetlenül előre tolja, de nincs annyi tapasztalata, hogy benne is tudja tartani a kengyelben ( a ló akkor sem állt volna meg ilyen segítségekre, ha a lábadat sikerült volna a kengyelben tartani).
A sietős, csizmára érzékeny lovakra főleg érvényes a fordított pszichológia, még több csizmával kell odazárni. Miután a ló megszokja, hogy a lovas lába az oldalán van, de egyébként semmi baj nincs, nem történik semmi rossz, ez lesz a komfort zónája a lónak. Akkor fog megnyugodni, s kevésbé sietni a ló, ha a lovas ülése laza/elengedett és zárt. Ezek a lovak, ha kezdők ülnek rajtuk:
Befeszülnek és ijedőssé válnak, mert:
- a lovas feszesen ül rajtuk, pattog/ ideges és túlkoncentrál
- a lovas lába nincs sehol, a ló egyedül érzi magát a környezettel szembe
- tépik a száját, esetlegesen fáj nekik, ezért magasra emeli a fejét, hogy kibújjon a nyomás alól, amit nem érti miért kap, és siet, mert menekül a lovas elől.
Erővel (száj tépése) nem fogsz elbírni egy 400-600 kilós állattal. Sokkal nagyobb és erősebb nálad, így van és kész.
A tapasztalt, helyesen lovagló lovas:Ű
- zártabban ül (leengedi magát mélyen a nyeregben, lábával tapossa a kengyelt, odazárja a lábát felül és alul is (felül zár, alul ott tart)
- ellazítja a derákát, esetleg beszél a lóhoz, nyugodt marad
- könyökét/alkarját az oldala mellé zárja
- félfelvételeket lovagol
- egész felsőteste segítségével, és nem csak a kezével lezárja a ló elejét, ha a ló nem reagál átmozdítja a zablát
- ha semmi nem jön össze befordítja a lovat és megállítja, ha megállt a ló megdícséri
Jogosan kérdezem magamtól, hogy miért írom le türelmesen és szájba rágósan egy olyan embernek, aki meg sem próbálja megérteni amit mondok, és nagy valószínűséggel sosem lesz belőle igazán jó lovas, de ki tudja. Azért, mert mégis remélem, hogy megérted amit mondok, és én ezzel azoknak a lovaknak segítek a jövőben, akiken esetlegesen ülni fogsz, és talán jobban sikerül kezelned az ilyen helyzeteket. A másik meg, hogy nem csak te olvasod ezeket, így remélem, hogy ezek minél több emberhez eljutnak majd, és így több lónak, esetleg lovasnak könnyíthetem meg a mindennapi munkáját.
Magyarazd az edzonknek, hogy tanitsa meg a lovat, h ne induljon el vagtaba, ahogy hozza er a csizma az oldalahoz. Mindenki ugy lovagol azon a lovon, hogy a csizmaja kb soha nm er az oldalahoz, mert mar egy nyelvel valo csettintesre is gyorsabban megy.
Es mint emlitettem, ez masfel eve volt, azota rengeteget fejlodtem, a labam nm esik ki a kengyelbol, viszont kengyel nelkul is tudok vagtazni es sokkal jobban meg tudom fogni a lovakat. Azota meg nm ultem azon a lovon, ugy erzem, hozza meg kell fejlodjek, viszont egy hasonlon igen, akihez ugyancsak nm erhet a csizmam. Vele csak futoszaron dolgoztunk, mert egy igencsak szep es nagy csodor, akivel ezelott galopp versenyekre mentek, szvl reszben ezert is van ilyen mehetneke
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!