Mi legyen a lovam edzésterve?
Nem tudom, de én hagynám élni a lovat...
Vegyél motort és azt terhelheted ameddig szét nem esik...
Nem értem miért kell b*sztatni szegény állatot.
"Nagyon szeretem" ilyen válaszokat kapok, biztos szeretheti az összes ha egy tárgyként használja.
Semmi, semmi ne legyen a lovad edzésterve.
A bemelegítés és a levezetés/leléptetés legyen a legfontosabb! Sajnos ez manapság eléggé alul van értékelve, de ha szeretnéd hogy sokáig jó egészségügyi állapotban legyen akkor szánj rá időt (pláne, hogy neki már van is egy kis problémája). Tehát 15-15 percet számolnék mindkettőre (minimum 10, de inkább 15).
Ha bemelegítés után ügetni kezdesz, azt is csak lazán egy pár percig. Ne mindjárt szűk keretben, ezerféle feladattal megspékelve. Ugyanez a vágtánál is, vágtázzon szépen ahogy akar pár kört, mielőtt ténylegesen feladatokat kap.
Pihenőnap: -felváltva pihenőnap és munkanap-ez terheli a legkevésbé
-két munkanap után egy pihenőnap-szerintem hobbilovaknak vagy lazább munkát végző lovaknak ez az ideális
-feljebb nem megyek, mert én nem vagyok híve a versenysportnak (nyilván az megköveteli a kevesebb pihenőnapot); meg annak se, ha csak 1 pihenőnapot tartanak vagy még annyit se
Bemelegítés után ügetésben kezd a munkát, de utána feljebb mehetsz vágtára. Nem kell azt a végére hagyni vagy csak 1-2 körre leszűkíteni. Az a “közepe” a munkának, mint a tárgyalás a fogalmazásban. Egy hosszabb ügetés után lépsz vele, de ha vágtázol akkor is ugyanez csak tovább hagyod lépni vagy ügetés-lépés keverve pihenésképp. (Mivel írtad, hogy nagy terhelés nem érheti, így a vágtaszakaszokat hosszát és mennyiségét igazítsd az ő szintjére. Ha ez csak 2x egy kör akkor annyi.) A vége felé közeledve maradj a lépés-ügetésnél és a levezetés csak lépés.
Ugrómunkából gondolom kiesik, esetleg a dokival konzultálj, hogy a cavaletti belefér-e. Nem kell sok meg magas, de azért színesítené a munkát és az izmainak is jót tesz.
Az idomítómunkába viszont beleáshatod magad vele. Hisz minden díjlovas feladatot meg lehet csinálni mindhárom jármódban, ami nagyon megerőltető azt nem csináljátok vágtában és kész.
Dolgozhatsz vele földről, mehetsz vele laza terepeket és futószárazhatod is, hogy érdekesebb legyen neki a munka. Vagy éppen kiépíthetsz ügyességi pályákat, amin precízen mész végig, de csak lépésben vagy ügetésben.
(Persze mindezek előtt ülj le beszélgetni az állatorvossal, hogy ő szerinte mi az, ami mehet és mi az, ami nem. Ezek után ha figyelsz a ló jelzéseire + ránézetsz vele rendszeresen a dokival akkor nem lesz gond. Sok sikert! :) )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!