Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Hogyan kell változatosan...

Hogyan kell változatosan etetni egy lovat?

Figyelt kérdés
Mindenhol azt hallom, hogy a lovak etetésében a legfontosabb a változatosság. Ezt hogyan oldják meg? Én télen csak zabot adok nekik lenmagporral keverve. Nyáron nem kapnak külön abrakot, csak legelnek és természetesen mindig van előttük széna, szalma és lucerna.

2020. júl. 29. 10:34
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Pont hogy nem kell változatosan etetni, hanem meg kell találni azt a kombinációt, ami tökéletes a lónak. Ha ez ennyi, hogy télen kap zabot, nyáron meg végig legelhet, akkor ennyi. A gyakori étrend-váltás nem jó a lónak, mert mindig mindent fokozatosan hozzá kell szoktatni, nem szabad egyik napról a másikra mást adni neki.

Szerintem félreértetted a változatosságot, és arra gondolhattak, akiktől ezt hallottad, hogy minden szükséges vitamint, ásványianyagot, olajat, aminosavat stb biztosítani kell a ló számára. Tehát pl. nyalósó MINDIG legyen elérhető számára (a legolcsóbb, legalapabb is tökéletes, de én szeretem váltogatni, néha szelénest, néha vitaminost, néha fokhagymásat stb kap).

Az abrak mennyiségét úgy kell beállítani, hogy arányban legyen a végzett munkával, hogy se fáradékony, se túlpörgött ne legyen. Valamelyik lónak jobb erre az árpa, de némelyik ló a "túl sok" zabtól se pörög túl. Ezt ki kell tapasztalni.

A legfontosabb a tömegtakarmány (széna, legelés), ha ezt ad libitum megkapja, akkor nagy problémák nem lehetnek.

2020. júl. 29. 14:38
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
A lónak nem kell a változatosság, pont, hogy attól kólikázhat be. Sok-sok jó minőségű széna, ez a legfontosabb. Zab, esetleg mellé lenmag. Mi nyáron fokhagymaport is etetünk a kullancs miatt, illetve ha több a meló kap bázis lótápot is. Télen kiegészül egy marék kukoricával.
2020. júl. 29. 20:37
 3/4 anonim ***** válasza:
Ugyanazt kell neki adni mindig lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban.
2020. júl. 30. 09:55
 4/4 anonim ***** válasza:
Ahogy etetsz teljesen jó. Arra kell odafigyelni, hogy a zabot ősszel fokozatosan kapja a ló. Illetve a lucernára kell odafigyelni, azt inkább csak mértékkel add, mert nagy a fehérje tartalma. Mi a lucerna szénát is csak keverve adjuk, ne legyen baj.
2020. júl. 30. 10:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!