Kezdőoldal » Állatok » Lovak » A fehér lovak nem is fehérek,...

A fehér lovak nem is fehérek, hanem szürkék?

Figyelt kérdés

Egy Horthy lovával kapcsolatos cikkbne olvastam, hogy a későbbi kormányzó lova, amin bevonult Budapestre, nem is fehér volt, hanem szürke merthogy "fehér csak az albínó lehet". Ez igaz?

Gondolom az albínó ló olyan ritka lehet, mint bármely más állatfaj esetében (embernél is elég ritka az albínóság), viszont nagyon sokszor olvasni a fehér ló kifejezést.

Most ez csak szőrszálhasogatás a cikkíró részéről, vagy tényleg ordas nagy hiba a Szellőhöz hasonló lovakat fehérnek nevezni?

2020. márc. 21. 12:30
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
84%

Egy csomó állatból van fehér, a lónál azért alakulhatott ki a szürke megnevezés, mert születésekor és utána pár évig színes a csikó jellemzően fekete később szürkés. A "fehér ló" gyakorlatilag egy nagyon hamar megőszült ló. Németül és angolul se fehérnek nevezik a színt, tehát ez nem magyar hóbort.

Van fehér színnel születő ló, ezt cremellónak hívják, kék a szeme. Albínót még nem láttam, állítólag létezik.

2020. márc. 21. 18:20
 12/17 anonim ***** válasza:
67%

Én úgy tudom létezik fehér ló. Azt nevezhetjük fehér lónak amelyik fehéren születik. Ezt "nem magyarul" cremmelonak hívják.

A szürke ló ugye többnyire feketének születik és ahogy idősödik úgy világosodik és kiszürkül.

2020. márc. 21. 19:49
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Amiket előttem írtak, azok lovas szempontból íródtak :) Hogy az eredeti kérdésedre válaszoljak, engem baromira nem zavar lovasként, ha egy nem lovas ember fehérnek nevezi a lovat, mert olyannak látja. Egy történelmi témájú cikkben nem hinném, hogy pont a ló színének a megnevezése lenne a legfontosabb, így a cikkíró részéről egy inkább "legyen minél hosszabb a cikk, úgyis szavanként fizetnek" jellegű megmozdulás lehetett.

Van egy csomó olyan sportág, munka, stb, hogy a bennfentesek valamit pontosabban kifejeznek, mint egy hozzá nem értő. Pl tuti, hogy a "crossmotor" kifejezéstől egy motoros a falnak menne, mert van belőle vagy 86 fajta, felépítéstől, motorerősségtől, mittomén-mitől függően.

2020. márc. 21. 21:00
 14/17 anonim válasza:
56%

Szürke ló:

• bőre és patája palaszürke

•fedő és hosszúszőrei fehérek, szürkés fehérek, szürkék

•szeme: fekete vagy barna

Fehér ló:

•bőre rózsaszín

•patája viaszolt

•fedőszőrei fehérek

•szeme: piros vagy kék

2020. márc. 26. 18:43
 15/17 anonim válasza:

Nyilván a fehér lónak nem csak a fedő szőrei, hanem a hosszú szőrei is fehérek csak az lemaradt.

24-es voltam

2020. márc. 26. 18:44
 16/17 anonim válasza:

Nyilván a fehér lónak nem csak a fedő szőrei, hanem a hosszú szőrei is fehérek csak az lemaradt.

14-es voltam

2020. márc. 26. 18:45
 17/17 anonim ***** válasza:

"Ezt "nem magyarul" cremmelonak hívják."

Mintha a cremello más lenne.

2020. márc. 27. 08:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!