Vihartól való félelem?
Sziasztok!
Van egy 5 éves kutyám. Sosem félt a viharban és semmilyen hangos, hirtelen zajtól sem ijedt meg.
Nemrég egy babával bővült a családunk. Az első perctől kezdve megmutattuk a kutyának, bejárása van ugyanúgy mindenhova.
Ugyanannyit foglalkozunk vele, játszunk, sétálunk stb. Sehonnan nem lett kitiltva, nem lett letolva amikor megszaglászta a babát.
Amióta megvan a baba, azóta viszont felvett pár hülye viselkedést. Ha megyünk, akkor elénk szalad és hanyattvágja magát csóválva.
Viharban elkezd nyüszíteni és kaparja az ajtókat. Nem értem miért, amikor sosem csinálta.
A gyerekkel jó fej, csóvál, érdeklődik.
Van valakinek tapasztalata ezzel a viselkedésváltozással kapcsolatban? Hogy tudnám leszoktatni a vihartól való félelemről?
Köszönöm.
Nem biztos, hogy köze van a babához, inkább a kutya korához lehet köze. Nekem két olyan kutyám is volt, akik fiatal korukban nem féltek az égzengéstől, petárdadurrogástól, aztán úgy, mint a Tiéd, 5-6 éves korukra félni kezdtek.
Nem tudod erről a félelemről leszoktatni, ehhez alkalmazkodnotok kell, készítsetek el a kutyának a lakásban egy helyet, ahol biztonságban érzi magát, és amikor zeng az ég, engedjétek be oda. Máskülönben ez a félelem olyan pánikká fajulhat, hogy ijedtében kiszökik a kertből és elveszik.
Ő kistestű a házban lakik, nem tud megszökni. A másik kutyám 8 éves, nála nem tapasztaltam ilyet, mondjuk ő nem szeret bent lenni, de sűrűn vagyunk kint vele és ő nem produkálja a "gyerek miatt" ezeket a viselkedésformákat. Ugyanolyan, mint előtte.
Lehet a korral jár, még sosem láttam ilyet és attól a naptól kezdte el, amikor hazahoztuk a gyereket. Ezért gondoltam, hogy esetleg hozzá lehet köze...
Most elgondolkoztam azon amit mondtál, de nem látok nagy változást. Maximum annyit, hogy kialvatlan vagyok. Ugyanúgy kimegyek vele/velük a kertbe mint eddig, ugyanúgy sétálunk, játszunk. Ha hazajön délután a férjem, akkor a szokásos séta is megvan. Ha megyek anyuhoz a gyerekkel, akkor ugyanúgy jön a kutya is.
Nem èrzem úgy, hogy hanyagolva lenne. Sokszor tévézünk úgy, hogy egyik oldalamon a gyerek, a másikon a kutya.
Ráadásul akkor a másik kutyán is látnom kellene, nem?
Attól függetlenül, hogy kicsi, sosem volt gyerekpótlékként kezelve, nem gügyögtünk vele stb.
Annyi valóban változott, hogy ha kint vagyunk a kertben és nyünyörög a gyerek a babakocsiban, akkor megszakítom 2 percre a játékot, hogy megnézzem minden rendben van-e. De ezt ugye nem tudom kiküszöbölni.
Van olyan, hogy amikor a férjem van a gyerekkel, akkor én kimegyek a kutyákkal sétálni vagy játszani...
De keresem magamban a hibát, lehet igazad van és mi toltunk el valamit.
“Ráadásul akkor a másik kutyán is látnom kellene, nem?”
A kintin, aki nem szeret bent lenni, tehát neki mindegy a ti változásotok? Szerintem is mindig a gazda viselkedését tükrözi vissza a kutya. A nyugodt, erős gazda mellett nyugodt eb van.
Nem tudom számít-e, de a benti egy yorkie, a kinti meg egy belga juhász. Tehát nagy mozgásigénnyel, agyi fárasztással, sporttal stb. Ezért gondoltam, hogy ha a kinti nagy mozgásigényű kuttynak nem tűnik fel a változás, akkor a bentinek miért?
A kinti kutya sem csak ki van vágva a kertbe dísznek, hanem nagyon sokat foglalkozunk vele és igényli is.
Én azt gondolom, hogy bár ti úgy érzitek, nincs igazából változás, de igenis van. Született egy baba, te anya vagy, minden rezdüléseddel a gyerekre figyelsz, ami teljesen érthető és normális.
Nem követtél el semmi hibát, egyszerűen ez van. Meg fogja szokni a kutya, illetve ha már benned is lecseng a szokásos "túlpara" a gyerekkel kapcsolatban, szép lassan visszaáll a rend.
Viharral kapcsolatban szerintem egész egyszerűen az van, hogy dörög az ég, csattog, villámlik, benned valószínűleg automatikusan kialakul egy érzés, hogy a gyerek felébred-e rá, vajon a gyerek megijed-e tőle, amit a kutya megérez, és lereagálja.
Új jövevény került a családba, aki a kutya fölött áll a hiearchiában, és természetes, hogy a változást az a kutya reagálja le intenzíven, amelyik nonstop veletek van. A kinti kutyának ez kevésbé érzékelhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!