Border collie panelházba megfelel?
A fajtamentéstől van bc jellegű (de valószínűleg más is van benne) kutyám, panelban. Tanítom, sportolunk, túrázunk, amikor nem vagyok otthon, csak pihen, és köszöni szépen, jól érzi magát, élvezi, hogy gazdis. Szerintem ha az egész család szívesen foglalkozik vele (nálad ez a suli miatt fontos), akkor bátran. Ez a kutya nem olyan, mint egy agár, hogy lefuttatják, oszt jóvan, ezek a kutyák imádnak tanulni, és nem elég kicsapni egy nagy kertbe, aztán nem foglalkozni vele. Panelban is remekül elvannak, ha foglalkoznak velük. Az enyém például nem szereti az esőt, olyankor csak gyors séta van, és spurizik be, aztán bent tanítom.
Arra érdemes még figyelni, hogy nyáron a nagy melegben meg legyen oldva a hűtés, akár légkondival, akár más módon, nem tudom, a ti paneletek fel van-e újítva, megvan-e a vastagított szigetelés, ablakok milyenek, én ablakfóliát ragasztottam, ami kevesebb hőt enged be a lakásba, így nem melegszik fel túlságosan. Ezt kutya nélkül is megtettem volna, mert én is megdöglök a 40 fokban.
Akik egyből kertes házba sorolják ezt a fajtát, azoknak üzenem, hogy nem egy bc-ről tudok, akik kertes házból szöknek, mert hiába ott a nagy tér, nem kapják meg a gazditól azt a foglalkozást, ami lekötné őket, és ha ez a kutya unatkozik, akkor bizony szökni fog, kertes házból is.
Minden kutya más, az én kis mentettkém nem ugatós, az egyik szomszédom kb. fél év után jött rá, hogy van kutyám, de azt is csak úgy, hogy meglátta velem, és megjegyezte, hogy nem is tudta, hogy van kutyám.
Akár a fajtamentéstől, akár tenyésztőtől hoztok, segítenek megfelelőt választani, és ezt is érdemes elmondani nekik. Illetve számít a nevelés is, de van egy alap természete minden kutyának egyedenként is.
Az értelmetlen csaholás az nagyrész a kutya unaloműző tevékenysége, ergo ha nagyon sokat ugat ok nélkül akkor nincs eléggé foglalkozva vele.
Persze vannak ugatósabb kutyák is.
Meg van olyan, hogy kissé kattos a kutya. Volt egyszer egy kérdés, egy tenyésztőtől hozott sheltieről. Jól nevelték, rengeteget foglalkoznak vele, de egész egyszerűen ok nélkül rekedtségig ugat. Elég egyértelmű volt hogy a kutyával volt valami. (Persze ezt a kérdező nem látta be, de ez már más tészta...)
Nyilván az utóbbi elég ritka
Szerintem egy kutyának, ha nincs vele semmi idegrendszeri probléma, nem kattant valamiért, jól meg lehet tanítani azt, hogy mi az az inger, ami iránt közömbösnek kell lennie, és mi az, amire jelezzen.
Az ok nélküli ugatás általában azt jelzi, hogy a kutya unatkozik, nem foglalkoznak vele eleget, és/vagy a biztonságérzet hiánya. Nem tudja a határokat.
Nekünk pumi-puli keverék kutyánk van, na a pumi elég ugatós fajta, de szépen megtanítottuk neki, hogy az utcán sétálgató embereket ignorálja, viszonyt, ha valaki a kapunknál motoz, vagy a hátsó kert felől érzékel neszezést, arra reagálnia kell. Szépen elvannak egész nap úgy, hogy az alapvető zajokat, ingereket kizárják. Persze foglalkozva van velük, unatkozni nem unatkoznak.
A családod is 100%-ig benne lenne?
A 11. osztály még egy dolog, de a 12. nem csak az érettségi miatt húzós, hanem az összes tanórán kívüli elfogaltság miatt: szalagavató, tánctanulás, ruhák miatt rohangálás, bankettszervezés stb. Az egyetemi órarendek iszonyatosan hülyén tudnak kinézni + a tananyag mennyisége is nagyon más.
Szóval ez úgy fog menni, ha a szüleid önszántukból, szívvel-lélekkel benne vannak a kutyázásban, úgy, hogy addig rágtad a fülüket, amíg megunták és igent mondtak, nem.
Azzal tudsz még segíteni magadon, hogy a megfelelő kennelből megfelelő kutyát hozol el. Itthon is megtalálható mindenféle kennel: inkább kiállításra tenyésztő, inkább munkára (terelés) tenyésztő, inkább sportra tenyésztő. Egy jó tenyésztő ismeri annyira a kutyáit, hogy 5-6 hetes korukra legyen fogalma a személyiségükről, tud segíteni kiválasztani almon belül is a megfelelő kutyát.
#14 Emlékszem a kérdésre, de egyikünk sem ismeri a kutyát. Baromi könnyű ráfogni, hogy ideggyenge a kutya, holott sokkal valószínűbb, hogy nevelési hiba. Ha jól emlékszem, volt ott probléma túlpörgéssel és egyéb impulzus-kontrollal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!