Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit csináljak ha séta közben...

Mit csináljak ha séta közben nagyon fél? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Van egy 4 éves kutyám aki otthon nagyon jól érzi magát, nem fél, és még a házat is remekül őrzi. Séta közben az elején minden rendben, de néhány helyen mindig rátör a félelem. Fél a fura nagy házaktól, a boltoktól és fura járdáktól és a nagy kamionoktól, traktoroktól. Próbálom hozzá szoktatni, de nem megy. Hiába nem vagyok ideges, hiába biztatom, hogy jöjjön, behúzza a farkát és rángatja visszafelé a pórázt. Tanácsokat szeretnék kérni ilyenkor mit tehetnék.

Ez nála idegrendszeri probléma vagy csak fél az új dolgoktól?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2010. júl. 6. 19:44
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

ez azt jelenti hogy bizalmatlan, ez eredhet abból is hogy jó házörző :)

nem az új dolgoktól fél. ha most kezdted a sétát akkor probálj mindig ugyan arra menni, és csak alkalmanként új helyekre. ha már egy ideje sétáltatod és mindig ez megy,akkor valami pozitív megerősítést kéne tenned :)

2010. júl. 6. 19:47
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ!

Már egy ideje sétáltatom, tényleg nagyon jó házörző.

Amikor itthon vagyunk szinte egész nap velem van :)

2010. júl. 6. 20:05
 3/8 anonim ***** válasza:

Én is hasonló cipőben járok. A kutyám retteg az emberektől, pedig soha nem bántotta senki.

Tesómmal sétáltatjuk, lelkesen próbáljuk szoktatni a kinti világhoz. Múltkor séta közben az utcán jött a szomszéd néni. Tesóm odaszaladt hozzá és megkérte szépen a nénit, hogy dobjon a kutyának egy jutalomfalatot, ha elmegy mellette, de ne nézzen a kutyára, csináljon úgy, mintha észre se venné és dobjon felé egy falatkát, és menjen tovább, ne szólaljon meg. Ok. Tesóm visszajött hozzám és a kutyához. Jött a néni. Megáll, elkezd torka szakadtából gügyögni, aztán fejbe dobja a kutyát a falatkával, majd kalimpál a kezével, mint egy degenerált. Mondtam neki, hogy menjem már el onnan, nem látja, hogy a kutya őrjöng? Aztán elment onnan. Nem, hogy segített ez a kis "akció", de a kutya azóta kétszer annyira fél az emberektől.

Ez a sztori sehogy se vág ide, de muszáj volt elmesélnem. :)

Amúgy szerintem úgy tudnád megszerettetni a kutyával ezeket a "félelmetes" dolgokat, hogy amint a közelébe értek egy mondjuk traktornak, akkor azonnal simi, puszi, jutalomfalatka. Ha ez nem válik be, akkor jöhet a "sokkterápia". Odakényszeríted (persze humánus módon) a traktor mellé. És amint megnyugszik, vagyis leül vagy lefekszik a traktor közvetlen közelében, akkor simi, jutifalat, dícséret. És aztán indulhattok tovább. Akkor a kutya azt szűri le, hogy akkor mentek tovább sétálni, ha nem fél és nyugodtan viselkedik a rémisztő dolgok mellett is.

2010. júl. 6. 20:53
 4/8 anonim ***** válasza:

első vagyok

nekem tetszett a történet,elképzeltem és annyit szakadtam rajta :D

egyébként a sokk terápia nem feltétlen hatásos, én kipróbáltam hajszárítóval a kutyámmal, és a végeredmény az lett,hogy vehetünk egy új hajszárítót XD

egyébként nagyon jó ötlet hogy idegenek jutifalatot dobnak a kutyának, akármiylen ismerőst megkérhetsz rá. de itt sajnos nem az a gond, hogy az emberektől fél (véleményem szerint nem baj ha bizalmatlan az emberekkel, így legalább nagyon jó házörző) inkább a környezettel van baja. szerintem csak idő kell neki és a pozitív élmények :) ha többször jártok ugyanarra,akkor megszokja és egyre többfele el lehet vinni

2010. júl. 6. 21:03
 5/8 anonim ***** válasza:

Hát az a baj, hogy nálunk a szomszédok is antiszociálisak. A múltkor egy másik szomszédot szerettem volna megkérni, hogy dobjon jutifalatot, erre legyintett a kezével, rázta a fejét, hogy "nem-nem" és berohant a házába. Ok. Megkértem másnap egy másik szomszédomat. Oké, felfogta meg minden, hogy mit szeretnék tőle. Épp adnám a kezébe a jutalaomfalatot erre elkezd fintorogni, hogy "fúj ez meg micsoda?". Mondom, hogy "ez csak csikrefalat megsütve". Elkezdi, hogy "én ezt meg nem fogom, annyira gusztustalan". És két fintorgás közepette elsétált. -.-" Szóval így nehezen fog menni a szociaalizálás, hogy senki sem segít. :S

Amúgy a jutifalatos-dícséretnél nincs jobb ötletem (a kérdező problémájára értem). Vagy még egy valami, hogy amikor "rémisztő" helyre értek a kutyával, kapja meg a kedvenc játékát/plüssét/labdáját. Bármit, de mindíg csak akkor, amikor a rémisztő helyen vagytok. Akkor a kutya társítja a jó élményeket az ijesztő helyekkel/tárgyakkal. :)

2010. júl. 6. 21:37
 6/8 anonim ***** válasza:
Próbálj meg séta közben te is nyugodt maradni. Olyan helyeken ahol fél, fokozatosan szoktasd. Ha a kutya fél és te elkezdesz idegeskedni , meg vigasztalgatni, csak azt szűri le a kutya, hogy bizony itt valamitől félni kell, és továbbra is félni fog.
2010. júl. 6. 21:47
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

20:13 ez jó kis történet :D

Igyekszem mindent megtenni, hogy ne féljen és köszönöm a tanácsaitokat!

2010. júl. 7. 09:23
 8/8 A kérdező kommentje:
20:53-at akartam írni
2010. júl. 7. 09:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!