Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ez a viselkedés korrigálható?

Ez a viselkedés korrigálható?

Figyelt kérdés

Kezdő gazdi vagyok, de mindenben próbálok helyt állni, és normálisan nevelni a kutyámat.

Elég nehézkes volt az elején, mert elég makacs, nehezen lehetett betörni, de mára már kijelenthetem hogy minden tökéletes vele kapcsolatban. Azonnal visszajön, ha szólok. Ha valamiről letiltottam, azt következetesen be is tartom, és ő is. Egy hullámhosszra kerültünk, bármit kérek, az úgy van. Még nem ivartalanítottuk, de tüzeléskor se száll el az agya, a tüzelő szukákról is lazán letudom tiltani, de ha 1 éves lesz, a betegségek elkerülése érdekében ivartalanítva lesz. Egyszóval olyan tökéletes... Kivéve egy dolgot.

Olyan barátságtalan az idegenekkel... Ami az utcán nem gond, hiszen csak azt nem engedi, hogy simogassák. Ha felé nyúlnak, elmegy, messzebbről odaugat és ennyi. 😃 Csak attól fogad el falatokat, akitől engedem, idegentől vagy engedély nélkül soha. Ez tetszik.

De ha már egy idegen átteszi a lábát a küszöbünkön, elszáll az agya, egyből házörzőbe kapcsol, és le se áll az ugatással. :S a lábam mellől egy tapottat se mozdul, és ha rászólók ugyan az ugatást abbahagyja, viszont ilyen gyenge morgó hangot ad ki, azt nem hagyja abba, vagy ha abbahagyja újrakezdi. Folyamatosan az idegenre néz, minden mozdulatát figyeli...

Juhászkutya egyébként, az utcán álltalában hidegen hagyják az emberek, csak az bántja ha gügyöknek neki vagy ha megakarják érinteni. Kivéve ha gyerek az, a gyerekeket imádja, meg azokat is imádja akikkel legalább már 3x találkozott. Kutyákkal semmi baja nincs, sose generált még verekedést, álltalában azokkal a kutyákkal is jóban van, akik sokat idegeskednek más kutyákkal. Csak olyanokkal agresszív, akik a házba belépnek. Szerintem harapni akkor se harapna, látszik rajta hogy inkább nem bántaná őket, leginkább nem is megy az idegen közelébe csak az én lábamnál ül és morog/ugat. Az én barátaimat szereti, természetesen őket nem ugatja ha ők átjönnek, de ha mondjuk a férjem fogad vendéget akit nem ismer, vagy a testvérem akkor baj van. Mindenképpen szeretném ezt a viselkedést korrigálni, mert nyilván nem szeretném ha ezért nem járnának hozzánk vendégek. De kíváncsi lennék arra, hogy nagyon nagy gond ez? Gondolom folyamatos tiltással ez megelőzhető, vagy van akkora baj, hogy kérjek segítséget?

A kutya teljes mértékben levan fárasztva, kell is, mert ő egy sheltie, nagyon sokszor sétálunk egy nap, de ezen kívül sportolunk is (futunk, én korizok ő fut, akadálypályázunk, dog dancingelünk esténként) plusz mindennap új trükköket tanulunk, folyamatosan járunk kutyás közösségbe és minden hétvégén túrázunk. Plusz kétszer már voltunk terelni, ezt is szeretném beépíteni az életébe. Még csak 11 hónapos, kan sheltie.

Köszönöm a válaszokat!

2019. ápr. 17. 23:40
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Off: en ugy "imadom" agyakoriban, hogy tok jo valaszokat irtunk kb itt mindannyian, de full le vannak pontoz a kb mind. Van aki igy ezzel szorakozik vagy mi a franc már?!
2019. ápr. 18. 23:46
 12/12 A kérdező kommentje:

Mindenképp megtartom ezt a kérdést, minden válasz nagyon hasznos. Én mindenkinek zöld kezet adtam, de elképzelhető hogy valakinek az a hobbyja, hogy minden kérdésnél piros kezet oszt.

Megpróbálom úgy csinálni, ahogy írtátok, de nehéz lesz előre látom. Lent is "ellenséges" az idegenekkel, de ha többször lát valakit azzal meg úgy viselkedik, mintha az 50. Gazdája lenne. :D úgy sejtem, ez egy hosszú folyamat lesz. Érdekes egyébként, hogy kutyákkal és gyerekekkel kivétel nélkül barátságos.

És tenyleg fajtabetegség, bár ezen kívül a viselkedésében és az adottságaiban nincsen probléma. A legtöbb shelties gazda ismerősöm se szocializálja a kutyáját, mintha a vitrinbe vették volna. Az enyém nem lesz ilyen, mindent megteszek ennek érdekében. :)

2019. ápr. 19. 02:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!