Ez a viselkedés korrigálható?
Kezdő gazdi vagyok, de mindenben próbálok helyt állni, és normálisan nevelni a kutyámat.
Elég nehézkes volt az elején, mert elég makacs, nehezen lehetett betörni, de mára már kijelenthetem hogy minden tökéletes vele kapcsolatban. Azonnal visszajön, ha szólok. Ha valamiről letiltottam, azt következetesen be is tartom, és ő is. Egy hullámhosszra kerültünk, bármit kérek, az úgy van. Még nem ivartalanítottuk, de tüzeléskor se száll el az agya, a tüzelő szukákról is lazán letudom tiltani, de ha 1 éves lesz, a betegségek elkerülése érdekében ivartalanítva lesz. Egyszóval olyan tökéletes... Kivéve egy dolgot.
Olyan barátságtalan az idegenekkel... Ami az utcán nem gond, hiszen csak azt nem engedi, hogy simogassák. Ha felé nyúlnak, elmegy, messzebbről odaugat és ennyi. 😃 Csak attól fogad el falatokat, akitől engedem, idegentől vagy engedély nélkül soha. Ez tetszik.
De ha már egy idegen átteszi a lábát a küszöbünkön, elszáll az agya, egyből házörzőbe kapcsol, és le se áll az ugatással. :S a lábam mellől egy tapottat se mozdul, és ha rászólók ugyan az ugatást abbahagyja, viszont ilyen gyenge morgó hangot ad ki, azt nem hagyja abba, vagy ha abbahagyja újrakezdi. Folyamatosan az idegenre néz, minden mozdulatát figyeli...
Juhászkutya egyébként, az utcán álltalában hidegen hagyják az emberek, csak az bántja ha gügyöknek neki vagy ha megakarják érinteni. Kivéve ha gyerek az, a gyerekeket imádja, meg azokat is imádja akikkel legalább már 3x találkozott. Kutyákkal semmi baja nincs, sose generált még verekedést, álltalában azokkal a kutyákkal is jóban van, akik sokat idegeskednek más kutyákkal. Csak olyanokkal agresszív, akik a házba belépnek. Szerintem harapni akkor se harapna, látszik rajta hogy inkább nem bántaná őket, leginkább nem is megy az idegen közelébe csak az én lábamnál ül és morog/ugat. Az én barátaimat szereti, természetesen őket nem ugatja ha ők átjönnek, de ha mondjuk a férjem fogad vendéget akit nem ismer, vagy a testvérem akkor baj van. Mindenképpen szeretném ezt a viselkedést korrigálni, mert nyilván nem szeretném ha ezért nem járnának hozzánk vendégek. De kíváncsi lennék arra, hogy nagyon nagy gond ez? Gondolom folyamatos tiltással ez megelőzhető, vagy van akkora baj, hogy kérjek segítséget?
A kutya teljes mértékben levan fárasztva, kell is, mert ő egy sheltie, nagyon sokszor sétálunk egy nap, de ezen kívül sportolunk is (futunk, én korizok ő fut, akadálypályázunk, dog dancingelünk esténként) plusz mindennap új trükköket tanulunk, folyamatosan járunk kutyás közösségbe és minden hétvégén túrázunk. Plusz kétszer már voltunk terelni, ezt is szeretném beépíteni az életébe. Még csak 11 hónapos, kan sheltie.
Köszönöm a válaszokat!
Ez csak bizomytalanság, félelem. Tkltással csak olajat önsmtesz a tűzre. A kutya stresszel, elkezded tiltani vagy pláne büntetni, még jobban fog stresszelni. Ha odacsíp, odaugrik, azt tilthatod. De itt mire tiltasz rá? Ezzel inkább csak ártasz.
Oldani kellene a feszültséget benne. Itt jót tenne, ha etetnék, később játszatnák az odaérkező vendégek. Vagy teljesen passzívak a kutya felé és te tudsz segíteni a kutyának, hogy kívánt közeledő vagy nyugodt közömbös viselkedést mutassa. Az is sokat segítene, ha tanítanál a kutyádnak irányított pihenést, amit ilyenkor be tudsz hozni.
Javaslom a szakembert, de ne a büntetésben segítsen, hanem a kioldásban!
Igazad lehet. Isten tudja miért fél ennyire az idegenektől, nem volt ilyesmi traumája..
Az a gond tuti nem játszana velük, csak ha jobban megismeri őket. A hisztérikus ugatást szoktam tiltani, a morgást is tiltottam az elején, de végülis azt hagytam mert tényleg nem hagyja abba hiába szólok rá. A legfinomabb jutifalat se kell neki ilyenkor, a szemét se veszi le az emberekről. Még pislogni sem pislog, nehogy megmozduljon a vendég, és lemaradjon róla...
Ha engedem neki akkor se fogadja el a falatot, ha elsőnek lát valakit. Nagyon tartózkodó, fogok akkor segítséget kérni.
Pihenő "parancsunk" is van, ez álltalában minden alkalommal bejön, de ha vendég van itt akkor nem. Nálunk a CSUCSU szóra szokott lefeküdni és megnyugodni aztán elaludni, de ebben az esetben ez lókakit se ér.
Ha jon valaki es igy hiszizik, kuldd a helyére, vedd lábhoz, teljesen mindeg, a lenyeg az legyen, hogy elerd a kutyanal, hogy kizokkenjen a cirkuszbol.
Elobb utobb ra fog jonni, hogy nincs felnivaloja, de h ilyen orjongos allpotban marad, akkor nem fogja tudni normalisan ertelmezni a kulso ingereket.
Jo modszer lehet, labad melle veszed, falat a kezbe, eltereed a figyelmét. Vagy otthon, ha jonnek, kuldd a helyere, adj elé egy olyan rágcsát, aminek nem tud ellenállni, egy idő után rájön a dolog nyitjára.
Ja, es h barki megy hozzad, kerd meg, hogy tudomast se vegyen rola. Idegen jon, kutyara nem figyel, te elkuldod vagy odavezeted a helyere, finom ragcsa odaad, kutya nyamogg, emberek addig leulnek vagy valami, es eztan az lenne a cél h a kutya nyisson az idegen fele. Ha ez megtortenik es odamegy ismerkedni, az idegen ne nezzen eleinte ra, csak "véletlen" erjen hozza a keze, aztan mar lehet simogto mozdulat es igy szepen. Amugy hivhatsz kikepzot, ha ez tul nehez igy elsore. :)
"Simogatni szoktam,ettől álltalában megnyugszik annyira, hogy már csak morog és néha még le is fekszik,"
Szóval kutya őrjöng, te meg simogatod?
Vagyis megerősíted benne, hogy remek dolog, amit csinál éppen.
Jelölj ki a kutyának egy helyet, ahova el tudod küldeni feküdni. Onnan nem jöhet el, amíg bármikor-bárkire ugat. Leírtad, hogy hallgat rád a kutya , így ezt is meg tudnád tanítani neki.
Igaz, nem jutifalikkal, hanem határozott ráhatással.
Az ilyen ingerszoktatás és terápiánál mindig az a kulcs, hogy a kutyát csak olyan szituációba szabad bevinni, amit még tud magában kezelni. Tehát nem otthon kell először dolgozni idegenekkel, hanem közterületen. Majd ha ott már rendben van, akkor a ház előtt. Majd otthon teljesen passzív egy-egy emberrel. És így tovább. Ha belekényszeríted egy ilyen helyzetbe, ahol képtelen kontrollálni saját magát, azzal csak rontasz a dolgokon.
A másik: a jutalommal nem csak a viselkedést, hanem a szándékot is megerősíted. Tehát ha morgásra dicsérsz, attól még a szándék nem az, vagy nem biztos, hogy az, hogy zárja ki a vendéget, nyugodjon le. Sokkal egyértelműbb, ha a tiszta szándékra jutalmazol. Ha pl szemkontaktot akarsz elvárni vendégek mellett, azt nem ott kell gyakorolni. Hanem fel kell építeni, hogy egyre nagyobb ingerek, zavarások, belső feszültség mellett is tudjon csak rád figyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!