Mivel etessem a kutyám, ha egyik táp sem vált be? Mit tanácsoltok, ha főzni szeretnék a kutyának?
A magasabb árkategóriából szinte az összes tápot végigpróbáltuk, orijen, N&D, wolf of wilderness, taste of the wild, platinum, rosszabb esetekben tartós hasmenést okozott, jobb esetben csak rengeteg volt a végtermék és hiába emeltük duplájára is akár az adagot még mindig nagyon sovány. A tápváltásoknál minden szabályt betartottunk, fokozatosan szoktattuk hozzá, labort is csináltattunk, hátha valami egészségügyi probléma áll a háttérben, de papíron teljesen egészséges, mégis az állatorvos szerint is túl sovány a kutya.
A BARF egyelőre sajnos nem opció, elég érzékeny a gyomra, a sima nyers csirkemelltől is hasmenése lett, ráadásul még jobban elkezdett fogyni tőle, ami megijesztett. Egyébként a BARF lenne a végleges cél, úgy gondolom ez a lehető legegészségesebb étrend a kutyáknak, de amíg ennyire sovány nem merek kísérletezni.
A főtt hússal viszont soha nem volt semmi probléma, sőt amikor bélgyulladás miatt rizs-csirkemell diétán volt sokkal kevesebb, egészségesebb kinézetű volt a végtermék is, ezért gondolom, hogy az ilyenfajta táplálékot valamiért jobban hasznosítja a szervezete.
Így arra jutottam, hogy kipróbálnám a főtt étellel etetést, a BARF szabályaiból kiindulva, azokat az arányokat tartva, viszont ezzel az a problémám, hogy csontosat nem adhatok neki főzve és gondolom ha amúgy nem nyerses, akkor a nyers csont megemésztéséhez nem lesz elég erős a gyomorsava, ezért gondoltam rá, hogy megpróbálnám szintetikusan megoldani, kálcium-magnézium táplálékkiegészítővel, illetve porcos dolgokkal, de nem tudom, hogy ez teljes mértékben kielégítené-e a kutya kálciumszükségletét.
A főtt ételhez mindenképp szeretnék további táplálékkigeészítőket is adni, de erre nem találtam semmi iránymutatót, hogy melyek azok, amiket mindenképp javasolt adni a kutyának.
Ti milyen táplálékkigeszítőket adtok a BARF-os kutyusotoknak?
Van esetleg olyan táplálékkigeszítő, ami kifejezetten a táplálék felszívódásában segít?
Esetleg van valakinek tapasztalata kutya dietetikussal? Tudnátok ajánlani kutya dietetikust? Sajnos én egyelőre csak Szegeden találtam, és ahogy olvastam ott is inkább csak valamilyen betegséghez összeállított étrendekről volt szó, az állatorvosaink meg mind valamelyik tápra esküdtek.
Tudom, hogy ez így hosszú és sok kérdés lett egyszerre, de minden tanács, tapasztalat nagyon hasznos lenne számomra, főzéssel, táplálékkigeszítőkkel kapcsolatban. Előre is köszönöm a segítséged!
En nyers hekket adok neki. (Szalkat kivagom) Nyers zoldseget es marha csontokatvminden nap. Meg mehpempot vitaminnak meg huminsav keszitmenyt.
Csirket ne adj.
#2 először én is állatorvost kérdeztem, de az egyik mindenképp meg akart győzni arról, hogy a royal caninnál nincs jobb táp, amit csodák csodájára ő is árul a rendelőbe, főzni nem szabad a kutyának, mert csak a táptól lesz egészséges, a másik állatorvos szerint meg a táp mellé adjunk neki abból, amit mi eszünk, hiába mondtam neki, hogy szerintem a fűszeres ételeket nem bírná a gyomra, azt válaszolta, hogy majd hozzászokik, ezután meg már nem akartam vitatkozni vele, a harmadik állatorvos, akihez jelenleg is járunk ő szintén nagyon BARF-ellenes, ő mondta, hogy főzve adjak neki legvégső esetben, de amúgy ő is táppal etet.
#3 Köszönöm a tippeket, méhpempő van is itthon, mikor beteg voltam én is azt szedtem :D piacon vettem a "mézes embertől" szóval emberi fogyasztásra, ezt lehet adni kutyáknak is, ugye? Kb. milyen mennyiségben kell neki adni, én napi 1 kiskanálnyit szedtem, annyit adhatok 20kg-os kutyának is vagy az sok? A huminsavnak is utánaolvastam, úgy látom ez segíti kifejezetten az emésztést is, pont ilyesmire lenne szükségünk, mindenképp ki fogom próbálni!
4# a bélgyulladás sajnos az én hibám volt, karácsonykor a rokonok átjöttek és többszöri kérés ellenére is végigkóstoltatták a kutyával is az egész karácsonyi menüt, "csak egy falatot, olyan sovány szegényke" magyarázattal, a lényeg, hogy tanultam belőle, ha legközelebb vendégeket hívok addig, amíg nem tudok a kutyára maximálisan figyelni inkább berakom a hálószobába.
5# Nem hiszem, hogy allergiás lenne, egy hétig csak csirkemellet és rizst ehetett a bélgyulladás miatt, meg jutalomfalatként szokott kapni nemcsak csirkét, hanem kacsacomb filét, marhanyesedéket, marhanyelvet, kacsaszívet meg pulykamellet is, soha egyikkel sem volt probléma. A csontlisztet megnézem, úgyis megyek bevásárolni barfshopba :D Zöldségek közül csak az édes dolgokat szereti, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, gyümölcsök közül meg csak az almát, remélem ezek elegendőek lesznek szénhidrát és vitaminforrásnak. Egyébként zöldségeket nyersen szoktam adni neki, gondolom az nem baj. Még a rizzsel kapcsolatban merült fel bennem néhány kérdés:
A rizst adhatom neki pluszként a napi adagjához? Tehát attól még hogy kap rizst, húsból-zöldségből- darált csontosból kaphatja a súlyának a 2-3%-át vagy az egyszerre túl nagy mennyiség és megterhelné a gyomrát?
A rizst is lehet úgy, mint mondjuk tápváltásnál, hogy egy két hét alatt fokozatosan egyre kevesebbet kap, vagy ennél hosszabb ideig kapjon rizst is?
És egyébként főtt ételre át lehet állni egyik napról a másikra, vagy itt is fokozatosan kell elhagyni a tápot?
Köszi a válaszokat, nagyon sokat segítettetek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!