Nagykutyások panelban, ti hogy csináljátok?
Ahol nincs lift, ott maximum három emelet van, és az nem panel, hanem társasház. :)
Az ilyen régi típusú társasházakban ritkán van meredek lépcső tapasztalatom szerint (legalábbis amerre én jártam/éltem), illetve mivel maximum három emeletről beszélünk, ennyi még nem (akkora) gond szerintem.
Mi mondjuk földszinten laktunk ilyen házban, ott nyilván nem merült fel, de a lakás galériás volt, az ugye meredekebb lépcső, mint egy átlagos lépcsőház... és a kutya még 10 évesen is imádott fel-le rohangálni, sokszor én paráztam, hogy összetöri magát a lendülettől. És soha semmi baja nem volt tőle. :)
Nekem németjuhászom van, nade nem az a mai földig érő seggű, hanem az a régifajta erős csontozatú, nagymancsú, egyenesebb hátú, nagyfejű szép német juhász. 3.-on lakunk, simán lemegy és fel, nincs baja. Kiskorában kapott csont-porc erősítőt, illetve most kb fél éve újra kapja, mert már 8 éves elmúlt.
Egy erős kutyának nem lesz baja lépcsőzéstől, ehhez képest mi az agility, meg amikor egymással birkóznak, hegyet másznak stb.
Pontosan ilyen az enyém is.
Belvárosi, régi típusú házban lakom. A felettünk lakónak 2 db basset hound kutyája van.
Ha a lift nem jó, akkor bizony kézben viszi őket le-fel...
25 kg körül van mindkét kutya (egyenként cipeli őket), de bizony anyázni szokott, ha rossz a lift. Szerencsére ritkán rossz.
Ha nincs lift, akkor szerintem felelőtlenség olyan kutyát bevállalni, aminek árthat a lépcsőzés.
De igen, ártalmas, nem csak a gerincének, hanem minden más ízületének is. És ez nem méretfüggő probléma a kutyáknál, szóval kis kutyákat is érinti.
És sajnos, sokszor még 5 emeletes panelokban sincs lift.
Bár, ha az elsőn laksz, már annyi lépcsőztetés is sok a kutyának, ha éveken át csináljátok.
Én éppen ezért lakok liftes házban, 2 lift is van.
De sokan lusták kivárni, és fellépcsőznek a kutyájukkal, ezt mindig rossz szemmel nézem. Az én kutyám gerincproblémás, annak ellenére, hogy sose lépcsőztettem. Talán az előző gazdája igen, ezt nem tudom.
Előző vagyok, azt kifelejtettem, hogy 20 kilós a kutyám, szóval nem az a kézben vihető típus.
#4 Csak azt felejted el, hogy a természetben sem éltek ám 5-6 évnél tovább a farkasok, a különféle kutyafajtákat pedig az emberek tenyésztették ki, szóval a gerinc és ízületi problémák gyakori kialakulásáért is ők a felelősek. Szóval kár lenne a dombokat meg a farkast pl. a napjainkban létező törpe tacskóhoz hasonlítani, ami a hosszú gerince és rövid lábai miatt általában garantált jelentkező a porckorongsérvre.
"A szárazföld nagy része hegy, domb."
Látszik, hogy nem az Alföldről származol. :)
Errefelé a legnagyobb dombot egy béka is könnyedén átugorja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!