Számít hogy melyik oldalamon sétáltatom a kutyát?
Baj ha valaki nem bal oldalon sétáltatja?
Ebből lehetnek gondok?
Vagy ez csak íratlan szabály?
jobb kézzel, és ahol menni akar, betonon ahol fű van arra menetel... ez változó. de ha célirányosan haladunk jobb kézzel, jobb oldalt viszem a kutyát, így kézenfekvő,
csicskakutyát meg nem kell komolyan venni, közel sem kutyakiképző, egy senki, már rengeteg kérdést szétbarmolt a provokatív válaszaival. sokat töröltek is, reméljük itt is fogják. válaszra sem méltó....
#18 Szerintem egyáltalán nem megfelelő hasonlatokat hozol.
Ló és nyereg? A lónak tudtommal csak egy háta van, azért csak oda lehet tenni a nyerget, mert a hátára ülsz, ugyebár. :)
Nekünk meg két kezünk van, kétoldali szimmetriánk, szóval bármelyik kézben is vezeted a kutyádat, az lényegesen nem befolyásolja a dolog funkcionalitását.
Csicskakutya nézeteire válaszul, egy másik nézet:
" sokkal kezelhetőbb lesz, és a kapcsolatotok is gazda és kutya viszonyává válik, nem pedig egy öntörvényű állatot fogsz kétségbeesetten hajkurászni, míg az röhögve nyargalászik és szarik rád. "
Meglepő módon néhány dologban egyet értünk, de az alapvető óriási különbség az az, hogy 2 verzió között van egy elég nagy átmenet, és pont ebben az átmenetben van az igazi , igazán egészséges kutya gazda kapcsolat!
Én ugyanis legalább annyira lenézem azt a fajta kutyasétáltatást, ami úgy működik, hogy ha törik, ha szakad, a kutya szinte a láb mellé simul, eközben szinte folyamatosan keresi a szemkontaktust, parancsot vár, kvázi dolgozik, és úgy sétál mint egy gép.
A séta lényege a falkaszellem, és a hierarchia erősítése, ennek pedig minden egyes pillanatát és mozzanatát a természetből vette át az ember, mert felismerte, hogy a kutyának erre van szüksége.
Csak ez sajnos a csicskakiképzők miatt nagyon elkorcsosult!
Nem láttam még a természetben falkát úgy sétálni, hogy madzaggal voltak összekötve, kőbevésett törvény volt hogy 3 centinél nem mehetnek messzebbre egymástól, és bármelyik falkatag a pofájába lihegett volna a vezérnek minden pillanatban, parancsra várva.
A póráz egy szükséges rossz, egyrészt kötelező, másrészt a mi világunkban nem lehet nélküle biztonságban egy kutya. Ez tény.
De!
Kölyök kutyákat lehet leghamarabb megtanítani a póráz nélküli sétára, a gyámoltalanságuk miatt, és emiatt a természetes, és ösztönös módon fognak bennünket követni.
Természetesen egy felnőtt korban is megtanítható, és működne is, csak kötelező a póráz, nem is ez a lényeg.
A lényeg, hogy ha van egy "kör" egy bizonyos szféra, amit a kutya ösztönösen érez, azon belül mozog, természetes viselkedést mutatva, ezerszer inkább megerősödik a kutya gazda kapcsolat, mint egy gépként nyomuló, és állandóan ránk összpontosító kutyánál.
Az ugyanis csak egy feladatot hajt végre. Semmi köze a bizalomhoz, a tisztelethez, csak egy megoldandó feladat, amit letud, és kész.
A rövidre fogott póráz biztosítja hogy ne is mehessen messzire, ennek a kényelmében a kutya a létezéséről se tud annak a jelenségnek, milyen mikor a gazda nélkül marad, milyen, ha lemarad a falkától, az egészben nincs semmiféle zsigeri falkaszellem!
Ellentétben egy sokkal szabadabb sétával, ami nem mérhető méterben, mennyire távolodhat el a kutya biztonságosan.
Ha hajnalban leviszem egy üres parkba, ott 50-80 méterre is elmegy, mert onnan is érzi a jelenlétem, elbóklászik, de attól még figyel rám, és egy pisszenésre behívható.
Ha leviszem a belvárosba, akkor ez a 80 méter póráz nélkül is ösztönösen 12 cm-re zsugorodik! (Tökmindegy, hogy mellékesen egyébként van rajta póráz)
Nem azért, mert gépet neveltem belőle, aki minden körülmények között a nadrágomat dörzsölve közlekedik, mert ezt adtam neki feladatnak!
Hanem mert abba neveltem bele, hogy nélkülem elveszett, nincs biztonságban, és ha elveszít, akkor az neki nagyon rossz lesz.
Ez a falka! Az ilyen gazda-kutya kapcsolat, tényleg kezelhetőbb! És az ilyen kutya tényleg boldogabb!
De te, nem erről beszéltél!
Én a rendvédelmi vonalat követve, mindig a BAL oldalt preferálom.
Ahogyan itt írta valaki, az oldal fegyver jobbkezesnél a jobb oldalon van, és jobb kézzel rántom és célzok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!