Miért csinálja ezt a kutyám a kaja miatt? Mi történhetett vele?
Van 2 kutyam.
Az egyik 8eves keverék a másik masfél éves pitmix.
Eddig tök szépen ettek, akár egymás mellett is. Most pár hete a pitmixem meghülyült. A tápjukba szoktam keverni főtt marha darálthúst.
Előszor mindig az idősebb kap enni a nappali egyik felében, szepen leuktetem majd parancsszóra eszik. Utána a pitmix a masik felében.
Ha a pitmixnek turkalok a taljaban, mondjuk megkevere akkor neki akar menni az idősebb kutyámnak. Pedig látja, hogy én keverem és az idősebb kutya tök máshol van de oda szalad hozzá. Szerncsére nem bántja, csak ossze kakaskodnak, de nem akarom megvárni amig vérre megy.
Sajnos nem tudom, de őszintén szólva a tapasztalat azt mutatja, hogy az esetek 90%-ában totális időpocsékolás az okokon gondolkozni.
Még ha meg is találod az okot, akkor se mész vele semmire, mert a megoldás valószínűleg abban az esetben is ugyanaz, mint ha nem jönnél rá az okra- ami valószínűleg valami sajátos feszültség átvezetés lehet.
Fegyelmezd keményen, és gyors reakcióidővel.
És mivel pont kajáról van szó, aminek az odaadása akár jutalmat is jelenthet, nagyon figyelj rá, hogy ezek után csakis akkor add neki oda a kajáját, ha teljesen lenyugodott.
Nem elment a szoba másik felébe, vagy békénhagyta a másik kutyát, mert ettől még lehet ugyanolyan izgatott, domináns, türelmetlen, stb.
Hanem akkor, mikor láthatóan teljesen megnyugodott.
Ha ehhez az kell, hogy megszakítsd az etetési "rituálét" , mármint a mindig állandó sorrendet, hogy elkészíted, megkevered, odaadod, ehet stb
akkor szakítsd meg.
Tedd félre a kajáját, essen ki a kajavárós agyi állapotból, addig csinálj magadnak egy szendvicset, vagy olvasd el a reggeli híreket, bármi.
Ha felfogta, hogy most nincs kaja, "feladta" úgymond, és visszatér a viselkedése a normál szintre, akkor, szó nélkül, minden extra felhajtás nélkül add oda neki a kajáját.
Sok dolog lehet a forrása, de egyszerűbb a megoldásba fektetni az energiáidat, ami azért gyorsabb, mert független az októl.
Az izgatottságára és a dominanciájára a nyugalom és a megadás legyen a válasz.
Mindenképpen a totális nyugalommal kell hogy összekösse a kaját, és ennek az állapotnak a következményeként fogja fel.
" hogy van benne pitbull... idióta, kutyagyilkos"
Hát simán elképzelhető, de ettől még kezelhető.
Erre szokták mondani, hogy minden a gazdán múlik.
Csak ezt sokan félreértik, mert azzal érvelnek, hogy ez a kutya alapból idióta kutyagyilkos.
Igen, tény hogy sok esetben van alapja.
Ezért a problémás esetek nem valók akárkinek.
Egy problémás idegesebb kutyához nagyon kell érteni, sokszor nagy meló megtanulni egy olyan életvitelt, amivel kontrollálható a viselkedése.
Igen, ez szó szerint egy életforma.
Ezt valaki vállalja, vagy nem vállalja, valaki meg tudja tanulni, valaki nem tudja, nem is akarja megtanulni, valaki az elején elszánt, utána feladja.
De ez mind emberi döntés.
Ezért múlik minden a gazdán. Lehet olyat hallani, hogy "ők mindent megtettek, mégis baj lett". Tényleg? Mindent?
Például beismerték saját maguknak, hogy az ő tudásuk és kiegyensúlyozottságuk kevés ahhoz, hogy kontrollálni tudják a viselkedését? És hogy más gazdánál, más környezetben lenne a helye?
Szóval lehet idióta kutyagyilkos, de aki ilyen kutyát választ, annak bele kell kalkulálnia hogy lehet ilyen is a jelleme, és ezt a felelősséget vállalni kell, a kutyát pedig kezelni kell.
Ha valaki ilyen fajtát választott, ezt a felelősséget vállalta magára, és nem lehet letudni annyival, hogy ilyen fajta, és kész, mosom kezeim, ha bármi baj történne, nem az én hibám, ilyen fajta. Ez a fajtával együtt járó felelősség.
A kérdésre nem tudom a választ, de a 76%-os válaszolónak sikerült megfogalmazni, amit mindig gondolok, amikor valakinek probléma van a kutyával. Akár veszélyes a kutya, akár csak az idegeikre megy és azt mondják, hogy hülye a kutya. Köszi :)
"Ezért múlik minden a gazdán. Lehet olyat hallani, hogy "ők mindent megtettek, mégis baj lett". Tényleg? Mindent?
Például beismerték saját maguknak, hogy az ő tudásuk és kiegyensúlyozottságuk kevés ahhoz, hogy kontrollálni tudják a viselkedését? És hogy más gazdánál, más környezetben lenne a helye?"
Kérdező, ezt a helyzetet minél hamarabb meg kell oldani, bármi a gond. Ha itt nem tud senki valami jó megoldást javasolni, mindenképp beszélj egy kiképzővel.
Az okot az eset látványa nélkül nem lehez megmomdani. Talán túlhúzza magát akkor, ha ah ételt kevered és a másikon vezeti le a feszkót.
Akár tiltsd le erről. Akár ne engedd, hogy felkeljen ültetésből. De akár meg is taníthatod neki pozitív megerősítéssel, hogy mit tegyen ebben a helyzetben.
Nekem is van-volt ilyen kutyám, másikkal nem lehetett együtt etetni.Amúgy semmi bajuk nem volt egymással.
Én egyszerűen nem idéztem elő ilyen helyzetet.
Most is van 2 kutyám, akik ezt csinálják.Etetéskor külön helyiségbe kell vinni, ajtót rácsukni míg esznek.Mikor elvetted a tányért, akkor összeengedni.
Minek kell a feszültséget konzerválni náluk, köztük?Mikor megelőzhető a dolog.
A pit érzi, hogy ő az erősebb, a másik már öregszik.Később jönnek más élethelyzetek is, amikor az öregebb fölé akar kerekedni.Egyre több ilyen helyzet lesz.Képtelenség lesz ezt mindet tiltani. A te viszonyod is egyre romlani fog a pittel, ha folyton tiltasz.Inkább előzd meg a konfliktust.
Nekem most 8 kutyám van, 1 kistestű benne, egy közepes, a többi nagytestű.Meg is zavarodhatnék, ha folyton tiltani kéne. Meg kell előznöm amit tudok, hogy együtt tudjunk élni, és se én, se ők ne stresszeljenek folyton.Egyik ilyen sarkalatos pont az etetés.Ki kell rá módszert találni, ami beválik.
Nagyon ritkán vannak problémáim velük, de az is apróság.Próbálok előre gondolni helyzeteket, az ő fejükkel.
Amugy pl ha az asztalon keverem meg akkor nincsen semmi gond, egymas mellett ulnek es csak neznek.
De ha már a megszokott helyén keverek bele a táljába akkor csinalja ezt.
Érdekes..
Tanácsként azt tudom mondani hogy a etesd pórázon. Maradjon ülve és várjon ha még elindul a másik kutyádhoz akkor megrántod a pórázt és rászólsz. Fontos hogy csak akkor add neki a kaját ha már lenyugodott ezzel is jutalmazod a viselkedését.
A 1-esnek meg azt üzenem hogy nekem is staffyim ami a terrierek közé van sorolva. Mire is tenyésztették a terriereket? Arra hogy kisebb zsákmányállatokra vadásszon. Na van egy törpenyuszink. A kutyust már alapból úgy neveltük hogy a nyulat nem bántuk és sikerült is. Az már csak hab a tortán hogy a nyúl a "dominánsabb" és néha felpofozza a kutyát :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!