Kertben élő kutya szobatiszta?
úgyan úgy tanítani kell mint minden kutyát, amivel jobb helyzetben van mint a csak lakásban tartott társai hogy kibt egész nap el tudja végezni a dolgát.
Az enyémet konkrétan egyszer kellett kitegyem mikor pisilt bent.
Változó.
Én egy tanyáról mentettem két kikötött, magára hagyott kutyát, anyát és a fiát. Mivel nem kertes házban laktam, nem is volt más opció, mint a lakás. Igaz, hogy eleinte egy nap 4-szer vittem őket pisilni (most már csak 3x) de - hihetetlen tudom - egyszer sem pisiltek be.
Nem tudom mitől függ.
Az enyém kinti kutya volt évekig, aztán amikor elkezdett idősödni és félni a szilvesztertől is, azért beszoktatgattam hogy ha valamiért itt benn kell lennie, akkor jól tűrje. Egyszer-kétszer pisilt be, azt is az én hibámból, mert jelezte hogy ki akar menni, csak nem értettem. Most már megtanultam a benti testbeszédét is, sose pisil a házban. De ő kint is szinte mindig egy helyre végzi a dolgát.
(A beszoktatás meg annyira jól sikerült, hogy minden nap bent van órákig :))
Nekünk eddig mindig alapvetően kerti kutyáink voltak, de ha valamiért bent voltak (szilveszter, tüzelés, zivatar, betegség stb.), akkor két esetben volt gond: amikor már nagyon beteg volt és nem tudta visszatartani :(, illetve az egyikük nagyon fél a durrogástól (a * anyját annak, aki egyszer bedobott hozzá egy petárdát) és pár éve szilveszterkor nem mert kimenni, akkora volt a zaj, 10+ óra után pedig már nem bírta ki. Buszon, vonaton, autóban is simán utaznak órákat is pisi nélkül.
Szóval, ha egészséges, felnőtt kutyáról van szó és nem fél az adott helyen, akkor ha rendszeresen kiviszitek (napi 3-4 alkalom legalább), szerintem nagy valószínűséggel nem lesz bent gond. A sajátjainkon látom, hogy ha nem szorítja nagyon őket a szükség, akkor megválogatják, hova végzik a dolgukat és ez nem a saját helyükön szokott történni.
Kinti kutyák esetében könnyebb a szobatisztaság elérése, mert mint írtàk is, ő ahhoz van szokva, hogy kint végezze el a dolgát. Jelezni fog, ha ki kell mennie. (Ezalól kivètel, ha nagyon megrémül. Akkor lehetnek balesetek)
Kölykök esetén azért problémásabb, mert az anyjuk mellett tanult viselkedést az anyjuk és a szülőkörnyezetükhöz kötik, az új helyen meg új szabályokat kell kitapasztalniuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!