Miért akarnak minden kutyafajtát ugyanolyan jelleműre
formálni?
Figyelt kérdés
Úgy érzem minden kutya egyforma manapság. Az emberek elvárása, hogy minden kutya emberimádó, született gyerekdajka, szobakutya, városikutya legyen aki mindenkivel elvan, mindenkit szeret, meg lehet vele jelenni nagy társaságban. Legyen minden kutya ilyen és csak a küllemük más hogy lehessen válogatni. Mikor eredetileg minden fajtának más volt a jelleme, másra tenyésztették ki, de ma már alig van különbség! Mire jó ez? Van még olyan fajta amilyen megfelel annak amire kitalálták és nem olvadt be? Pl egy dobermannban mennyi van abból amire kitalálták, amit leírtak róla régen? Szerintem nem sok, csak egy ijesztő külsejű, de belül belőle is egy cuki kutya lett... Vagy akármelyik más kutyában, amelyik eredetileg nem volt egy kedves bárányka? Persze az embereknek így kényelmes de így mi marad a kutyafajta értékeiből?
a kutya szocilizálását irtad le, ami nem lehet kétséges hogy szükséges
nem lehet szocializálatlan állatot emberek (gyerekek, idegenek, a saját gazdái) közt tartani
ez nem a kutya tulajdnoságainak megváltoztatása, hanem egy minimum követelmény egy háziasitott, háznál tartott, velünk együtt élő állatnál
2010. jún. 27. 18:55
2/22 anonim válasza:
Azt hallottam, régen a dobermann agresszívabb volt, mert ugye Dobermann úrnak megkelett védenie magát, és ahoz egy békés kutya nem okés. Manapság már nem olyan agresszív a fajta... Ez szerinted baj?
2010. jún. 27. 18:57
3/22 A kérdező kommentje:
Nem, tévedsz. Egy kutya úgy is lehet szocializált hogy közben megőrzi a fajtája tulajdonságait. Az hogy pl nem fogad el mindenkit, nem imád mindenkit, nem megy el az első idegennel még nem azt jelenti hogy vadállat. Különben meg aki ilyen fajtát választ az tudja előre hogy jobban kell rá vigyázni. Mi értelme van annak hogy manapság már azt sem lehet tudni egy kutyás helyen hogy ki kinek a gazdája, mert a kutyák pont ugyanúgy viselkednek mindenkivel? Akkor mi értelme a fajtáknak?
2010. jún. 27. 18:58
4/22 anonim válasza:
A tenyésztés célja kezdetektől fogva az emberi igényeknek jobban megfelelő állat létrehozása. Jelen pillanatban a legtöbb ember ezt igényli, nem egy karakteres kutyát. Ha úgy tetszik ára van annak is, hogy a kutyát társként kezeled, nem viadalokba nevezed, vagy dolgoztatod végkimerülésig. A társ, az társ legyen, lásd be, ez jogos elvárás.
2010. jún. 27. 18:59
5/22 anonim válasza:
Azért, mert erre van igény. Manapság már nem sokan terelnek a kutyájukkal, maximum hobbiszinten és nem is vadásznak velük, így nehezen lehet megőrizni az eredeti tulajdonságokat. Meg minden kutya olyan, amilyenné nevelik, ennek a legnagyobb részét nem a fajta határozza meg.
2010. jún. 27. 19:00
6/22 A kérdező kommentje:
Én nem terelésről meg vadászatról beszélek. Amúgy meg igenis elég sokan terelnek, vadásznak, és nem vettem észre hogy a legtöbb munkakutya fajtában változott volna ez a munkakedv. Én az alapvető jellemre gondoltam. Vannak barátságos kutyák, vannak akik bizalmatlanok, vannak akik vadabbak. Oka volt hogy így alakultak, és van több mint 300 fajta, nem igaz hogy mind egyformának kell lennie, ha van egy-két bizalmatlanabba akkor is ott van 300 kutya, lehet azt választani.
2010. jún. 27. 19:04
7/22 anonim válasza:
első vagyok:
szerintem tévedsz
van egy teljesen emberszerető fajta kutyám és egy örzövédő fajta, mindkettő rendesen szocializált, rendszeresen kutyatársaságba járunk, egyik sem hirigeli sem a többi kutyát, sem az embereket
DE a tulajdonságaik, személyiségük mégcsak nagyvonalakban sem hasonlit egymásra ... magam voltam a legjobban meglepődve, hogy a kutya fajtája hogy meghatározza azt hogy milyen a személyisége
öszintén, magam sem hittem volna hogy ennyire nem hasonlitanak majd belül egymásra
2010. jún. 27. 19:04
8/22 anonim válasza:
Én is így gondolom. A fajták különböző képességeire nagy általánosságban ma már nincs szükség. --Kivétel, természetesen az elenyésző számú igazán dolgozó kutya.---
A házi kedvenc kategóriába kerültek. Könnyebb az élet velük.
2010. jún. 27. 19:06
9/22 A kérdező kommentje:
Én is pont erről beszéltem amiről te 19.04. Az alapvető hogy eltűrje az embereket, kutyákat de azért az már durva hogy lassan már egy kakukázusi, dobermann is úgy viselkedik az emberekkel mint egy labrador.... Én sajna nem azt tapasztalom amit te a két kutyáddal, hanem hogy a különbség egyre vékonyabb.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!